Χαράς ευαγγέλια, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί! Η Δικαιοσύνη απεφάνθη: δεν υπήρξε σκάνδαλο στην υπόθεση Βατοπεδίου, άπαντες κινήθηκαν με αγαθές προθέσεις! Σχεδόν μια δεκαετία μετά την υπόθεση που συντάραξε το πανελλήνιο – και για την οποία πολλά μεγάλα λόγια περί «κάθαρσης» και «νυστεριού που θα φτάσει στο κόκαλο» ειπώθηκαν – το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορουμένους καθώς έκρινε πως ουδείς εξ αυτών ενήργησε με δόλο.

Υλοποιώντας σχετική πρόταση της εισαγγελέως (15 Δεκεμβρίου 2016) η Δικαιοσύνη θεώρησε πως τα πάντα ήταν αποτέλεσμα μιας πλάνης: μιας παρερμηνείας αυτοκρατορικού χρυσόβουλου του 1080 μ.Χ., βάσει του οποίου ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος «παραχώρησαν» στο ελληνικό Δημόσιο έκταση που... του ανήκε (σ.σ.: Λίμνη Βιστωνίδα και παραλίμνιες εκτάσεις συνολικού εμβαδού 27 χιλιάδων στρεμμάτων) παίρνοντας ως αντάλλαγμα άλλα ακίνητα του Δημοσίου. Συνεπώς – και με δεδομένο πως στην ίδια «πλάνη» υπέπεσαν και οι κρατικοί λειτουργοί που δικάζονταν μαζί με τους μοναχούς – ουδείς επιχείρησε να εξαπατήσει το Δημόσιο, ουδείς να επηρεάσει κρατικούς λειτουργούς, ουδείς γενικά κινήθηκε με γνώμονα άλλον από το συμφέρον του Δημοσίου. Το οποίο μπορεί μεν να επλήγη από την «ιερή ανταλλαγή», αλλά... δεν το έκαναν επίτηδες οι άνθρωποι! Η κακιά η στιγμή ήταν! Ή, για να θυμηθούμε και την Αγία Γραφή («Γένεσις»)... «ο όφις ηπάτησέ με»! Ένας όφις που στην προκειμένη περίπτωση πήρε – ο άθλιος! – τη μορφή αυτοκρατορικού χρυσόβουλου!

Το θέμα που κάποτε συγκλόνησε τη χώρα, παρουσιάστηκε σήμερα «σεμνά» από τα «έγκυρα» ΜΜΕ. Στριμωγμένη η είδηση στο μέσον ή προς το τέλος των δελτίων ειδήσεων, με παράλληλα πλάνα από την «προσευχή» των δύο «δικαιωμένων» μοναχών και τα χειροκροτήματα του χριστεπώνυμου πλήθους. Στους δικαιωμένους μετρήστε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κυβέρνηση τότε – που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν».

Μια και ο λόγος για τον τότε πρωθυπουργό, υπάρχει και δική του δήλωση στην οποία και επισημαίνει: «Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία». Και βεβαίως, μην ξεχνάτε τον – τότε – υπουργό Επικρατείας (γνωστό και ως «γιο του ταχυδρόμου») κ. Θ. Ρουσόπουλο, που δήλωσε πως «συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν. Περίτρανα πλέον απεδείχθη ότι σκάνδαλο είναι η κατασκευή της υπόθεσης Βατοπεδίου από κέντρα που είχαν συμφέρον να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, μέσω σπίλωσης των στενότερων συνεργατών του» ενώ ερωτηθείς για το αν η απόφαση σημαίνει παράλληλα την επιστροφή του «στα κοινά», αρκέστηκε σε ένα αινιγματικό (σ.σ.: και... πολλά υποσχόμενο!) «Ίδωμεν».

«Δι' ευχών των αγίων πατέρων ημών» θα προσθέταμε εμείς! Όσο για τα νυστέρια που περίσσεψαν... μην αγχώνεστε, θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη διερεύνηση παρόμοιας υπόθεσης!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.