Τι κρατάμε απ' την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τον «μποναμά Τσίπρα» στους χαμηλοσυνταξιούχους; Την «άγρια κόντρα» των κ. Αδ. Γεωργιάδη και Π. Πολάκη; Την «ένταση» στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας; Την αποχώρηση της Ένωσης Κεντρώων; Την αποχή του Ποταμιού; Το «παρών» της Ν.Δ.; Ή την υπερψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χ.Α. και ΚΚΕ;

Μείνετε στο τελευταίο: αυτό είναι που θα ακούσετε και θα ξανακούσετε τις επόμενες μέρες. Ό,τι κι αν συμβαίνει σ' αυτή τη χώρα, η συζήτηση θα γυρίζει ξανά και ξανά εκεί: μια συζήτηση που θα διευθύνεται βεβαίως από τους (πρώην «διαπλεκόμενους» και «τζαμπατζήδες» και νυν «έγκυρους») τηλεοπτικούς σταθμούς συν βεβαίως την «ανεξάρτητη» ΕΡΤ.

Τι θα ακούσετε τις επόμενες μέρες; Κατ' αρχάς, επισημάνσεις πως «ΚΚΕ και Χ.Α. ψήφισαν μαζί». Το «μαζί» αυτό απ' τη μια θα επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις για το Καστελόριζο και τις σχετικές δηλώσεις Παρασκευόπουλου που ακολούθησαν περί «εκδημοκρατισμού» χρυσαυγιτών και απ' την άλλη να ρίξει λάσπη στον Περισσό, που «ψηφίζει τα ίδια με τους χρυσαυγίτες». Και όλο αυτό, με μια εσάνς από «θεωρία των δύο άκρων», έξυπνα – και αρκούντως προβοκατόρικα – σερβιρισμένη.

Πέραν αυτού; Αναφορές στην ανάγκη «να τα βρούνε τα πολιτικά κόμματα για να βγούμε απ' την κρίση». Ξαφνικά, η καθημερινή πολιτική συζήτηση θα γεμίσει αναφορές στην «αναγκαιότητα» σχηματισμού «οικουμενικών και πολυκομματικών κυβερνήσεων» και θα 'ναι η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία το σταθερό σημείο αναφοράς. Μπορεί να βρεθεί καλύτερο έμπρακτο παράδειγμα του πόσο «μεγαλουργούμε» όταν πάμε «όλοι μαζί»; Πάντα «για το καλό του τόπου» φυσικά!

Παράλληλα, η Ν.Δ. θα αυτοπροβάλλεται (και σε μερικές περιπτώσεις, θα προβάλλεται και από τρίτους) ως η μόνη πολιτική δύναμη που είναι «έξω απ' τις συμφωνίες κάτω απ' το τραπέζι». Την ίδια στιγμή, θα καταγγέλλεται για άρνηση συστράτευσης στην «οικουμενική προσπάθεια», αν και εκεί, θα προβάλλει το «παρών», που γενικά, είναι πιο ήπιο τόσο απ' την αποχή (Ποτάμι) όσο και απ' την αποχώρηση (Ένωση Κεντρώων) και δίνει ελπίδες για το ήδη αναφερθέν «όλοι μαζί».

Και στο μεταξύ, θα συνεχίζει το πλυντήριο υπέρ Χ.Α. Θα ακούσετε τις επόμενες μέρες πολλούς να επιμένουν πως δίνει δείγματα μεταστροφής και πρόθεσης εκδημοκρατισμού (σ.σ.: εδώ, θα μπαίνει και πάλι «τσόντα» το ΚΚΕ, που όμως θα συνεχίσει να λιθοβολείται αφού «ψήφισε μαζί τους»!) κι άλλους τόσους να επιμένουν πως μια «σοβαρή» εκδοχή της θα μπορούσε άνετα να συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Πάντα... «για το καλό του τόπου»!

Κάπως έτσι θα φτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Και μια και αναφέραμε Πρωτοχρονιά... κάπου μέσα στον Ιανουάριο δεν αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση Βατοπεδίου; Εκείνη για την οποία σήμερα η εισαγγελέας πρότεινε αθώωση για όλους τους κατηγορουμένους;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.