Με... πόλεμο στα Βαλκάνια «απείλησε» τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Ζ.Κλ. Γιούνκερ σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Financial Times». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί προαπαιτούμενο για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή τη μη κατάρρευση της Ε.Ε., και μάλιστα κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντ. Τραμπ να μην «ενθαρρύνει» χώρες να εγκαταλείψουν την Ε.Ε., με φόντο την υποστήριξη Τραμπ στο Brexit.

Ο παραλληλισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης με Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι σαφής, κι αυτό από μόνο του είναι ανατριχιαστικό. Καθώς ωστόσο ο παραλληλισμός δεν γίνεται από τυχαίο Ευρωπαίο πολίτη μα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εικόνα ξεφεύγει από τα όρια της απλής ανατριχίλας φωτογραφίζοντας ένα ζοφερό παρόν και παραπέμποντας σ' ένα απόλυτα εφιαλτικό μέλλον. Ένα μέλλον όπου η «ειρήνη» θα διασφαλίζεται μόνο μέσα απ' την παραμονή στη νέα «αυτοκρατορία».

Το κατά πόσο η Pax Romana (σ.σ.: για όσους έχουν λησμονήσει τα λατινικά, ρωμαϊκή ειρήνη σημαίνει) ήταν όντως μια ειρηνική περίοδος για την ευρωπαϊκή ήπειρο είναι από μόνο του μεγάλο θέμα. Γεγονός είναι πως όντως η Ευρώπη βίωσε (για περίπου δυο αιώνες) μια περίοδο χωρίς μεγάλες πολεμικές συρράξεις, αυτό όμως καθόλου δεν εμπόδισε εκστρατείες κατά επαναστατημένων περιοχών, συρράξεις στα σύνορα της αυτοκρατορίας κ.λπ. Επίσης γεγονός πως, για να γίνει εφικτή αυτή η «ειρήνη», οι χώρες που αποτελούσαν τις «επαρχίες» της αυτοκρατορίας βίωσαν πρώτα τον οδοστρωτήρα της ρωμαϊκής κατάκτησης και κάποιες άλλες απλώς σβήστηκαν απ' τον χάρτη (Καρχηδόνα, π.χ., αν και ο αφανισμός της προηγείται κατά περίπου έναν αιώνα της ρωμαϊκής ειρήνης).

Οι σύγχρονοι «ηγέτες» της Ε.Ε. φαντάζονται άραγε εαυτούς ως τους συνεχιστές των Ρωμαίων αυτοκρατόρων; Ο κ. Γιούνκερ βλέπει, π.χ., κάθε πρωί στον καθρέφτη του τον νέο Μάρκο Αυρήλιο; Τον ίδιο τον θεμελιωτή της Pax Romana Καίσαρα Αύγουστο μήπως; Θα πρέπει ίσως να αρχίσουμε να θυσιάζουμε στους νέους «αυτοκράτορες»;

Ανακεφαλαιώνοντας: Αν η παραμονή στην Ε.Ε. «αποτρέπει» έναν πόλεμο στη βαλκανική χερσόνησο, η μη παραμονή οδηγεί νομοτελειακά εκεί; Για να το πούμε πιο απλά: Ευρώπη ή βομβαρδιστικά; Αυτό είναι το μήνυμα της... «Pax Europana»;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.