Μια ακόμη μέρα – η πέμπτη κατά σειρά του νέου έτους – τείνει να εκπνεύσει. Μαζί με τις «γιορτές». Ακόμη έτσι τις αποκαλούμε τις δυο βδομάδες από τα Χριστούγεννα μέχρι των Φώτων, κι ας έχουμε χάσει προ πολλού την – όποια – γιορτινή διάθεση, κι ας έχουμε εδώ και χρόνια αποχαιρετίσει την – όποια – ελπίδα πως το «νέο έτος» θα είναι καλύτερο από 'κείνο που πέρασε. Μετράμε απλώς τις μέρες μέχρι να τελειώσει. Έτσι, από κεκτημένη ταχύτητα.

Γύρω μας, πάντως, επιμένουν να «γιορτάζουν». «Εθνικοί ευεργέται» πασχίζουν να μας ανεβάσουν τη διάθεση. Κάντε μια βόλτα απ' το ΚΠΙΣΝ, καμαρώστε τα όμορφα στολισμένα δέντρα του, την άψογα φωτισμένη Λυρική! Να το το μαγικό χέρι του «ιδιώτη»! Κάντε μια βόλτα απ' το Ελληνικό, οραματιστείτε τούς – ύψους 200 μέτρων – πύργους που θα ρίχνουν τη σκιά τους μέχρι βαθιά μέσα στη θάλασσα, κι έπειτα σκεφτείτε τους φωτισμένους «γιορτινά». Ίσως πετούν και ξεροκόμματα απ' τα παράθυρά του οι «άριστοι» που θα κατοικούν σ' αυτούς σε μας, τους πληβείους που θα 'χουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να τους κοιτούμε από χαμηλά. Να μπορούμε – άραγε – να τους καμαρώνουμε, ντυμένους με τ' ακριβά κοστούμια τους, μέσα απ' τα φιμέ κι άθραυστα κρύσταλλά τους; Μονάχα, θυμηθείτε πως δεν θέλουνε θλιμμένους στη γιορτή τους. Να χαμογελάτε με ευγνωμοσύνη. Όπως αρμόζει στους ταπεινούς που τους αγγίζει το απέραντο μεγαλείο του «άριστου».

2018 ευχές; Αν είναι ευχή το «να μη χάσω τη δουλειά μου», ναι, το 2018 μπαίνει συνοδευόμενο από χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ευχές. Δεν είναι ευχή το «να μη μου κόψουν το ρεύμα»; Ή το «ας μη βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι μου»; Χαμηλώστε μόνο τις προσδοκίες σας. Κι άλλο. Στα έτη του «ρεαλισμού», οι ευχές οφείλουν να 'ναι «λογικές» και «πραγματοποιήσιμες». Και, κυρίως, καθόλου εγωιστικές. Το κρέας για τα κανόνια δεν επιτρέπεται να εύχεται να μην το βρει η οβίδα. Είναι σαν να αμφισβητεί τον ίδιο τον λόγο της ύπαρξής του. Το μόνο που οφείλει να εύχεται είναι να μη βλάψει την οβίδα τη στιγμή που θα το διαπερνά.

«Ευτυχές το νέο έτος»; Πείτε το κι ας μην το πιστεύετε, μη χαλάτε το «πνεύμα των γιορτών»! Ένα ακόμη έτος είναι, κι αυτό θα περάσει...

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.