Να μην ανησυχεί ο «ελληνικός λαός», μέχρι το Πάσχα – ή, μάλλον, «πριν από το Πάσχα» – η χώρα μας θα έχει εισπράξει 1,2 δισ. ευρώ. Τη σχετική ενημέρωση παρέχει στον «λαό» (του) ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρης με σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, μέσω του οποίου γίνεται γνωστό ότι πριν από το Πάσχα «θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση» που αφορά την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Από το δισεκατομμύριο που «θα εισπράξει» η χώρα μας, κάτι περισσότερο από τα μισά (688 εκατομμύρια ευρώ) προέρχονται από την κοινοπραξία των πέντε τραπεζών που ανέλαβαν τη χρηματοδότηση της Fraport Greece (σ.σ.: ούτε καν Hellas. Στη Γραικία βρισκόμαστε άλλωστε, όχι στην Ελλάδα). Όπως και στο παρελθόν έχουμε αναφέρει, μεταξύ των πέντε τραπεζών και η ελληνική (;) Alpha Bank, που συμμετέχει στο δάνειο με 284,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι άλλες τέσσερις είναι η Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης – BSTDB με έδρα τη Θεσσαλονίκη (62,5 εκατομμύρια ευρώ η συμμετοχή της), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – ΕBRD (186,7 εκατομμύρια ευρώ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΙB (280,4 εκατομμύρια ευρώ) και το International Finance Corporation, βραχίονας του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας (154,1 εκατομμύρια ευρώ). Αν το άθροισμα σας βγάζει 300 και κάτι εκατομμύρια περισσότερα από τα προαναφερθέντα 688 εκατομμύρια ευρώ, είναι επειδή το ύψος του δανείου φτάνει το ένα δισεκατομμύριο. Απλώς τα υπόλοιπα αφορούν τις «επενδύσεις» που θα κάνει η Fraport Greece στα 14 αεροδρόμια.

Μπερδευτήκατε με τους αριθμούς; Κακώς, τα πράγματα είναι απλά. Από τα 1,2 δισ. ευρώ που θα εισπράξει η χώρα μας, περίπου το ένα τέταρτο βγαίνει... από την ίδια τη χώρα μας (σ.σ.: τη δυο φορές κεφαλαιοποιημένη με χρήματα των δανείων των μνημονίων Alpha Bank). Για να μη σχολιάσουμε εδώ το πόσο... άσχετες με τη χώρα μας είναι οι άλλες τέσσερις τράπεζες που χρηματοδοτούν την (κοινοπραξία της Fraport AG και του ομίλου Κοπελούζου) Fraport Greece. Αυτές είναι «επενδύσεις»! Έτσι «εισπράττονται» τα δισεκατομμύρια!

Γιατί στον πληθυντικό και όχι στον ενικό; Μα... επειδή, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις «κυβερνητικών αξιωματούχων» στο Reuters, «προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές» για τον ΟΛΘ! Όπως ανέφερε ο ένας «αξιωματούχος», η ανακήρυξη του νικητή μπορεί να γίνει στα μέσα Μαΐου. Κι άλλα χρήματα περιμένουν να τα «εισπράξει» η χώρα μας! Αναμείνατε απλώς τη νέα ανακοίνωση Φλαμπουράρη!

Κλείνοντας, προσέξτε κι αυτό. «H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη». Η δήλωση δεν είναι δική μας. Σε ανώτερο «αξιωματούχο» της ευρωζώνης ανήκει, είναι σημερινή και αφορά την πορεία διαπραγμάτευσης, αξιολόγησης κ.λπ. Γίνεται ακόμη πιο σαφής ο όλος παραλογισμός; Ή το ξεπούλημα αεροδρομίων, λιμανιών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων της χώρας δεν πρέπει να εκληφθεί ως «λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων»;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.