Στη Μόρια θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει «περιοδεία στη Λέσβο», όπου μεταξύ άλλων (πέραν της επίσκεψης στο hotspot) θα συναντηθεί με δήμαρχο και περιφερειάρχη, θα μιλήσει «με τοπικούς φορείς» στο Επιμελητήριο, θα συνομιλήσει με κατοίκους του χωριού (σ.σ.: υπάρχει και χωριό δίπλα στο ομώνυμο hotspot αν δεν το γνωρίζατε) για «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή λόγω του προσφυγικού». Α, μην το ξεχάσουμε: θα παραστεί και στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Λέσβου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Σαράντα τουλάχιστον χρόνια σ' αυτήν τη χώρα, έτσι γίνονται οι «περιοδείες» των κατ' επάγγελμα «πολιτικών αρχηγών»: «τοπικές αρχές», «φορείς», άντε και κανένας «κάτοικος» συν κάποιες χειραψίες στη λαϊκή (σ.σ.: για να τονώνεται το λαϊκό προφίλ του «ηγέτη») και βεβαίως... ενασχόληση με τα «τοπικά προβλήματα» – το hotspot της Μόριας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μα επίσκεψη που θα στριμωχτεί ανάμεσα σε ανταλλαγή αβροτήτων με τις τοπικές «αρχές», σε γεμάτες κατανόηση καταγραφές των προβλημάτων των «φορέων», σε συμπονετικά κουνήματα της κεφαλής προς τους κατοίκους του χωριού της Μόριας και σε κομμάτια πίτας της τοπικής κομματικής οργάνωσης. Αν γίνει εφικτό να βγουν και κάποιες φωτογραφίες με προσφυγόπουλα, ακόμα καλύτερα! Πάντα συγκινούν κάτι τέτοια ενσταντανέ τους «νοικοκυραίους».

Στο μεταξύ, τα αίτια θανάτου των τριών προσφύγων στο hotspot εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα – το ίδιο και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών/ιστολογικών εξετάσεων. Χθες, η Διεθνής Αμνηστία ζητούσε να γίνει «ταχεία έρευνα» και μιλούσε παράλληλα για «τραγικές συνθήκες διαβίωσης», οι οποίες «συνδέονται με την απόφαση της Ε.Ε. και των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν στην πράξη τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας». Σήμερα, ήταν η σειρά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να δηλώσουν «εξοργισμένοι» και να αναφερθούν σε χίλιους ανθρώπους που εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές ενώ την ίδια ώρα «οι αρχές εξακολουθούν να αυτοσυγχαίρονται για τις ενέργειές τους». Σχολιάζοντας μάλιστα τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δηλώνουν κατηγορηματικά πως «κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της συμφωνίας».

Με φόντο όλο αυτό το σκηνικό, ο φιλοδοξών να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός επισκέπτεται αύριο τη Μόρια. Ως έναν ακόμη σταθμό της (προ-προεκλογικής) περιοδείας του. Θα «δει» κάτι εκεί ο κ. Μητσοτάκης; Θα σχολιάσει, π.χ., τη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε.; Ή απλώς θα καταγγείλει την κυβέρνηση για ότι δεν προχωρά αρκετά γρήγορα σε απελάσεις αιτούντων άσυλο, θα δεσμευθεί πως όταν ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός οι απελάσεις θα γίνονται με διαδικασίες fast track και θα επιστρέψει «σοφότερος» στην Αθήνα όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας; Και ίσως, και με ένα φλουρί απ' την πίτα της τοπικής ΝΟΔΕ;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.