«Ευριπίδης Εν Πολέμω» ή αλλιώς οι Φοίνισσες και οι Τρωάδες σε μια ενιαία παράσταση από το Πρόγραμμα Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος που εμψυχώνεται από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ενισχύεται από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Η πρεμιέρα για τις δύο αντιπολεμικές τραγωδίες του Ευριπίδη θα γίνει το Σάββατο 15/7 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 20:30, ενώ τη Δευτέρα 17/7 θα παιχτεί στη Θήβα και την άλλη Κυριακή 21/7 στη Χαλκίδα.

Οι δύο θίασοι που ερμηνεύουν τις δύο τραγωδίες προέκυψαν από τα εργαστήρια του Προγράμματος. Οι Τρωάδες ερμηνεύονται από τον θίασο της Αθήνας σε μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη και σκηνοθεσία Στέφανου Κυριακίδη και οι Φοίνισσες από τον θίασο της Στερεάς σε μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη και σκηνοθεσία Γιάννη Τράντα.

Μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη φρίκη του πολέμου μέσα από την τέχνη. Πόσο μακριά είναι η Θήβα, η Τροία και οι άνθρωποί τους, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, οι νεκροί Τρώες και οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες που ξεριζώθηκαν; Τα κείμενά αυτά περπάτησαν μέσα στο χρόνο για να μας φέρουν εικόνες και συναισθήματα που μοιάζουν όλα πολύ σημερινά. Για το πώς προσεγγίστηκαν διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση: «Το ύφος των δύο παραστάσεων δεν ταυτίζεται, αλλά κοινή είναι η έγνοια να καινοτομήσουν μένοντας πιστές στον λόγο και την θεατρική σοφία του αρχαίου ποιητή/σκηνοθέτη.»

Παραστάσεις:

Αθήνα, 15/7, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, αίθουσα Θεάτρου

Θήβα, 17/7, Θέατρο Μοσχοποδίου

Χαλκίδα 21/7, Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.30 μμ

Οι επόμενες παραστάσεις θα ανακοινωθούν προσεχώς. 

Φοίνισσες: Μετάφραση: Γιάγκος Ανδρεάδης, Διδασκαλία Δήμος Αβδελιώδης, Σκηνοθεσία / Μελοποίηση / Όψις: Γιάννης Τράντας, Μουσική επένδυση: Απολλώνιος Μιχάλης Καραβασίλης, Κινησιολογία: Φάνης Καφούσιας, Φωνητική προεργασία: Ελένη Οικονομίδου, Κρουστά: Δημήτρης Φρούσιος, Γιάννης Τράντας Τα του Δράματος Πρόσωπα: Ιοκάστη: Βάνα Αποστολοπούλου, Παιδαγωγός: Ευστάθιος Καστρίτης, Αντιγόνη: Ελένη Γιαννακού, Νίκη Παπαγιαννάκη, Μαρία Γώγου, Πολυνείκης: Γιώργος Ζορμπάς, Ετεοκλής: Γιώργος Λουρωτός, Λευτέρης Λιανός, Κρέων: Δημήτρης Λεβέντης, Τειρεσίας: Ευστάθιος Καστρίτης, Μαντώ: Μαίρη Καβούρη, Μενοικέας: Κυριάκος Μπουμπούκης, Άγγελος Α’: Λευτέρης Λιανός, Γιώργος Λουρωτός, Άγγελος Β’: Ευστάθιος Καστρίτης, Οιδίπους: Δημήτρης Γατής, Τάσος Φρούσιος, Ευστάθιος Καστρίτης, Πρόλογος: Μαρία Ανδριανού, Ευδοκία Τσάπρα, Κορυφαίες Χορού Φοινισσών: Ανδριανού Μαρία, Αποστολοπούλου Βάνα, Γιαννακού Ελένη, Γώγου Μαρία, Καβούρη Μαίρη, Ξύδη Μαρία, Παπαγιαννάκη Νίκη, Τριπερίνα Σοφία, Τσάπρα Ευδοκία, Φρούσιου Γεωργία. Χορός: Όλοι. Οι συντελεστές την είναι από την Θήβα, την Λειβαδιά, τον Ορχομενό, την Άσκρη, το Δήλιον, την Ιτέα, και την Χαλκίδα.

Τρωάδες: Μετάφραση: Γιάγκος Ανδρεάδης, Σκηνοθεσία : Στέφανος Κυριακίδης, Μουσική: Πηνελόπη Μπεκιάρη, Κίνηση: Έλενα Γεροδήμου, Φάνης Καφούσιας, Βοηθοί σκηνοθέτη: Α΄ Ελίνα Γιαννάκη, Β΄ Τάσος Πετρίτσης, Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Γεράσιμος Παύλου-Ποσειδώνας, Μαρίνα Πηγασίου-Αθηνά, Σοφία-Μαίρη Σολδάτου-Εκάβη, Γιάννης Χαρμπάτσης-Ταλθύβιος, Ρεβέκκα Γιαννάκη-Κασσάνδρα, Εβίτα Λύκου-Ανδρομάχη, Θανάσης Τσιδίμης-Μενέλαο, Ελίνα Γιαννάκη-Ελένη, Χορός: Κορυφαίες: Σοφία Ζωνίτσα, Έλενα Τσέλιου, Ρεβέκκα Γιαννάκη, Ελίνα Γιαννάκη, Εβίτα Λύκου, Μαρίνα Πηγασίου, Νίκη Χαραλαμπίδου, Θάλεια Τζίμκα, Ματίνα Στάμου, Μαριέττα Κάβουρα, Ακόλουθοι: Γεράσιμος Παύλου, Δημήτρης Φρούσιος, Τάσος Πετρίτσης.

Κρατήσεις εισιτηρίων για Αθήνα και Θήβα, τιμή 10 ΕΥΡΩ / Μοσχοπέδι & Χαλκίδα: Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνα Επικοινωνίας
ΙΜΚ: 2103418550, Μοσχοπόδι: 2262023393, Χαλκίδα: 6944917912.

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.