Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου, ως Πρόεδρος της Βουλής, παραχώρησε σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου,  με σκοπό να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τον τρόπο λειτουργίας της κατά τη νέα Βουλευτική Περίοδο. «Η Βουλή αυτής της περιόδου δεν θα μπει στον παραμορφωτικό φακό μιντιακών συμφερόντων που ενοχλούνται όταν το Κοινοβούλιο λειτουργεί» τόνισε στην αρχή της σαρανταπεντάλεπτης ομιλίας  της, κάνοντας λόγο για άμεση πρόσβαση των πολιτών στην ενημέρωση μέσω της ζωντανής μετάδοσης και των συνεδριάσεων των Επιτροπών – ως τώρα αυτό συνέβαινε μόνο με τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας - αλλά και του ανοίγματος της σε κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες που θέλουν να παρέμβουν στο έργο της.

Η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε για ενίσχυση και υποστήριξη των βουλευτών με τη διευκόλυνσή τους στην άσκηση του έργου τους, αλλά και με έμφαση στην τήρηση των υποχρεώσεών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αντιμετωπιστεί η κατάχρηση των διευκολύνσεων που τους έχουν παρασχεθεί, αρχής γενομένης από την περικοπή του 1/5 της αποζημίωσής τους σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας τους πάνω από πέντε φορές από τις συνεδριάσεις. «Θα εφαρμοστεί αυτό, διότι αποτελεί και την εγγύηση ότι η Βουλή θα διαβουλεύεται ως ζωντανό, συλλογικό Σώμα και όχι ως ‘φάντασμα’ εκπροσώπησης με υποτυπώδη, έως συμβολική εκπροσώπηση», σημείωσε, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της για κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για την παρουσία τους στις Επιτροπές, καθώς «η παρουσία τους εκεί αποτελεί κομμάτι του κοινοβουλευτικού τους ρόλου».

Σχετικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα, έκανε λόγο για καταγγελία της σύμβασης leasing από 1η Σεπτέμβρη – η σύμβαση έληγε ομαλά τον Δεκέμβριο - και για εξορθολογισμό της δαπάνης υποβοήθησης των βουλευτών στις μετακινήσεις τους, θέση ωστόσο διαφοροποιημένη από αυτή του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δεσμευτεί για την πλήρη κατάργηση της συγκεκριμένης δαπάνης.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των αλλαγών στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τόνισε ότι δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα των κατεπειγόντων νομοσχεδίων που κανείς δεν προλάβαινε να διαβάσει, όπως και οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια. Αντίθετα θα ενισχυθούν οι διαβουλεύσεις με κοινωνικούς φορείς, καθώς, όπως είπε, «έχει σημασία η Βουλή να ακούει την κοινωνία».

Αναφερόμενη στις ποινικές δικογραφίες  που διαβιβάζονται από την Εισαγγελία στη Βουλή, τόνισε ότι δεν πρέπει να πέφτουν στο πηγάδι, αλλά να καθίστανται αντικείμενο μελετής, αλλά και ενεργού και ενσυνείδητης τοποθέτησης στη Βουλή, ενώ για το ζήτημα της άρσης ασυλίας βουλευτών υπενθύμισε ότι η Βουλή έχει τη δικαιοδοσία να την μπλοκάρει μόνο όταν στην αίτηση υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου μίλησε ακόμα για ανακατανομή των χώρων εντός του Κοινοβουλίου, εκφράζοντας την πρόθεση της να ζητήσει από τους τρεις πρώην Πρωθυπουργούς και συγκεκριμένα τον Κων. Μητσοτάκη, τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου να παραδώσουν τα γραφεία που μη δικαιωματικά κατέχουν.

Η Πρόεδρος της Βουλής δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί αναλυτικότερα στις επικρίσεις που δέχτηκε όταν έθιξε το ζήτημα της ακούσιας απουσίας των χρυσαυγιτών βουλευτών σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, αλλά και στην κατηγορία για καθυστέρηση έναρξης του κοινοβουλευτικού έργου. «Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η άρνηση χορήγησης άδειας σε προφυλακισμένους βουλευτές μπορεί να υπάρχει μόνο με ειδική αιτιολογία του οργάνου που την αρνείται» είπε.

Ως προς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, έκανε λόγο για μία από τις πρωιμότερες ενάρξεις του εγγράφου κοινοβουλευτικού έργου και για την μέριμνά της να οργανώσει το προφορικό κομμάτι του με τέτοιο τρόπο ώστε οι ερωτήσεις όχι απλά να κατατίθενται, αλλά και να απαντιούνται, κάτι που δεν συνέβαινε σε προηγούμενες βουλευτικές περιόδους.

Τέλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου συνόψισε το έργο της Βουλής ως τώρα, όπως τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την εκλογή του ΠτΔ, τη συγκρότηση των Διαρκών Επιτροπών και την εκλογή των Προεδρείων τους, την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, αλλά και πρότασης νόμου από το ΚΚΕ που «δεν θα αραχνιάσει στα συρτάρια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με προτάσεις νόμων της αντιπολίτευσης».

Σταδιακά υλοποιείται η συγκρότηση και των υπόλοιπων επιτροπών, ενώ την Παρασκευή εισάγεται το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στις τρεις συναρμόδιες Επιτροπές για συζήτηση και επεξεργασία, η οποία θα είναι εν εξελίξει και την επόμενη εβδομάδα. Αναφερόμενη σε άλλες προγραμματισμένες δράσεις του Κοινοβουλίου, μίλησε για  τη συγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής γερμανικών αποζημιώσεων την Τρίτη το απόγευμα, την πρώτη διάσκεψη των Προέδρων την Πέμπτη και την ορκωμοσία του ΠτΔ της Παρασκευή για να ακολουθήσει τη μεθεπόμενη πια εβδομάδα η συγκρότηση της Επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους.

Η συνέντευξη τύπου

Ότι υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία, και έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους, εν τη απουσία μελών του Κοινοβουλίου επειδή δεν τους δόθηκε άδεια, δήλωσε με ευθύτητα η κα Κωνσταντοπούλου σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Αναφερόμενη στα οικονομικά της Βουλής, μίλησε για ενδελεχή έλεγχό τους, ο οποίος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ωστόσο τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα είναι πως πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση. Αφορμή και αιτία για τον έλεγχο, όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου,  ήταν η αθρόα έκδοση αποφάσεων που φέρονταν να έγιναν με εντολή Προέδρου και αφορούσαν δέσμευση χρηματικών ποσών μεγαλύτερων από 100 χιλιάδες ευρώ και δυσμενών υπηρεσιακών μετακινήσεων.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν νόημα όταν είναι οικουμενικά. Η δημοκρατία όταν κάνει εκπτώσεις στις αρχές της για να καταπολεμήσει αυτούς που την αντιστρατεύονται, στην πραγματικότητα ηττάται, χάνει την ψυχή της. Η αιτιολόγηση των αποφάσεων για μη χορήγηση άδειας, είτε εκπαιδευτικής, είτε τακτικής είτε έκτακτης ήταν μια αξίωση που διατυπώσαμε μετ’ εμφάσεως τον Δεκέμβρη του 2014 για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού και είναι μία αξία στην οποία συμφώνησε, μετά από  τις θυελλώδεις εκείνες συνεδριάσεις, σύσσωμη η Βουλή από όλες τις πτέρυγες. Καλό είναι λοιπόν να μην ξεχνάμε τις αρχές μας και να μένουμε σε αυτές απροσωπόληπτα, χωρίς να μετράμε και να ζυγίζουμε το ποιόν αφορούν» ήταν η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε ερώτηση που επανέφερε το θέμα της ακούσιας απουσίας των χρυσαυγιτών βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, χωρίς μάλιστα να αιτιολογείται επαρκώς η άρνηση χορήγησης της άδειας.

Μεγάλο ήταν, τέλος, το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για την Επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, η συγκρότηση της οποίας θα ανακοινωθεί στην εβδομάδα που ξεκινάει από τις 16 Μαρτίου, με άμεση έναρξη εργασιών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί. «Θέλω να θυμίσω ότι η χώρα μας είναι μέλος σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς - και περιφερειακούς ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους - είναι μέλος του ΟΗΕ που, ήδη τον Σεπτέμβριο του 2014, η γενική του συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο κατακεραυνώνει την υποδούλωση κρατών με εργαλείο το χρέος. Είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεσμεύεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, επομένως έχει δεσμεύσεις εγγύησης των κοινωνικών δικαιωμάτων που δεν μπορούν να καταστρατηγούνται με τη δικαιολογία εξυπηρέτησης του χρέους και υπάρχουν επίσης πορίσματα των οργάνων και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να θυμίσω και τις αποφάσεις της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη -που είναι δικαστικές αποφάσεις - και κρίνουν ότι παραβιάζονται οι εγγυήσεις του κοινωνικού κράτους από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και τα πορίσματα και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με τη λειτουργία των μνημονίων», σημείωσε, σε μια προσπάθεια καταγραφής των διαπραγματευτικών νομικών όπλων που θα ενεργοποιηθούν από την Επιτροπή στο στάδιο της διεκδίκησης της χειραφέτησης και της απελευθέρωσης από τη μέγγενη που έχει καταδυναστεύσει τον τόπο.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.