Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο αφορά τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή τη διασφάλιση βασικών αναγκών, όπως στέγαση, σίτιση και ενέργεια, σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα στηριχθεί στη σταδιακή ένταξη στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων, ώστε σταδιακά οι ωφελούμενοι από τις διατάξεις του παρόντος να περιοριστούν σε όσους για αντικειμενικούς ή ειδικούς λόγους δεν έχουν ικανότητα για εργασία».

Άμεσοι αποδέκτες του προγράμματος είναι τα άτομα που αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες φτώχειας και τα παιδιά ηλικίας 0 - 17 ετών που απειλούνται ή έχουν εγκλωβιστεί σε καταστάσεις αποκλεισμού. Την υλοποίηση των δράσεων έχει αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα, την Εκκλησίας, Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και των εθελοντικών οργανισμών.

Ειδικότερα προβλέπεται η παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kwh μηνιαίως και η επιδότηση ενοικίου σε κύριες κατοικίες νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και η σίτιση φυσικών προσώπων που επίσης βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ δικαιούχοι των παροχών είναι όσοι δεν λαμβάνουν ωφέλεια από τα υφιστάμενα και εν εξελίξει προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Απόρους και από το θεματικό στόχο 9 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προτείνονται ακόμα ρυθμίσεις για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, αλλά και για ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα. Συγκεκριμένα συνίσταται Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία υπαγόμενη στον Υπουργό Επικρατείας και με αρμοδιότητες εποπτείας, ελέγχου, καθορισμού προτεραιοτήτων, λήψης πρωτοβουλιών σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο για το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών, δομών και υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σημαντικά είναι και τα άρθρα 23 - 25 του νομοσχεδίου, με τα οποία προβλέπεται μείωση των προβλεπόμενων θέσεων μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων, ειδικών συμβούλων και συνεργατών στα γραφεία των μελών της Κυβέρνησης , των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων υπουργείων.

Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα για τη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολικά συγκροτήματα, αλλά και παροχών ασθενείας σε είδος σε ανέργους, υποαπασχολούμενους και άλλες ασθενείς κοινωνικές ομάδες.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.