Την επανασύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα αποφάσισε το ξημέρωμα της Τετάρτης η Βουλή. Η Επιτροπή είχε συσταθεί στις 21 Μαρτίου 2014 και επρόκειτο να καταθέσει την Έκθεσή της ως τις 31 Μαρτίου 2015, διέκοψε ωστόσο το έργο της λόγω της διενέργειας των πρόσφατων εθνικών εκλογών. Έργο της επανιδρυθείσας Επιτροπής είναι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, η αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
Η συζήτηση διεξήχθη με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε στη Σύμβαση του Λονδίνου του 1953, η οποία αναγνώριζε την υποχρέωση της Γερμανίας για την αποπληρωμή των αποζημιώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στη διχοτόμηση της που εμπόδισε την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μέχρι το 1990. «Η επανένωση των δύο Γερμανιών δημιούργησε τις αναγκαίες νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος, αλλά οι γερμανικές κυβερνήσεις από τότε και στο εξής επέλεξαν τη σιωπή, τα νομικά τεχνάσματα, την αναβολή και την παρέλκυση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι έκτοτε η Γερμανία επικαλείται τη Διμερή Συμφωνία του 1960 με το τότε Βασίλειο της Ελλάδας, η οποία αφορούσε όμως αποζημίωση μόνο για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα, ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης, να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό», τόνισε.
Τη σκυτάλη πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «πράξη εθνικής ενότητας», μίλησε ωστόσο για τον σημερινό «τεχνητό διχασμό σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς», κάνοντας τον παραλληλισμό και με τον εμφύλιο που διαδέχθηκε τα χρόνια της κατοχής και «μας αποπροσανατόλισε εθνικά, πολιτικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την αναγκαιότητα πολιτικού και νομικού χειρισμού του ζητήματος, αναφερόμενος μάλιστα σε συγκεκριμένες ενέργειες που έκανε ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, όπως την παρέμβαση της ελληνικής δημοκρατίας υπέρ της Ιταλίας τον Ιούλιο του 2011 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και σε υπόθεση που αφορούσε την άρση της ετεροδικίας της Γερμανίας.
Στην ύπαρξη 400.000 αρχείων των γερμανικών κατοχικών ενόπλων δυνάμεων, γνωστών και ως Βέρμαχτ, τα οποία μάλιστα αποδεικνύουν παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές κατά την περίοδο 1941 – 1944, εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών, καταστροφές ιστορικών μνημείων και υποδομών αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος. Τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ενώ στην παρούσα φάση βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης. Ο Υπουργός υποστήριξε ακόμα ότι η διεκδίκηση πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά διεθνοποιημένου αιτήματος και να μην περιοριστεί ως διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας.
«Θα ήθελα να εκφράσω και μία κατηγορηματική διαφωνία με κάτι που ακούστηκε, το οποίο συμπυκνώνεται σε μία απόλυτη και απαράδεκτη ιστορική εξίσωση ότι ο εθνικισμός της αριστεράς με τον εθνικισμό της ακροδεξιάς κάπου ταυτίζονται και αποτελούν ίσως τις μήτρες για την πρόκληση του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν πρόκειται απλώς για ιστορική λαθροχειρία, αλλά για μία ανάγνωση η οποία είναι ‘μοδάτη’ εδώ και πάρα πολλά χρόνια», συμπλήρωσε, απαντώντας στον Ε. Βενιζέλο.
Τέλος, την πρόθεση του να δώσει άδεια για την εκτέλεση της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου που αφορά την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου και επιτρέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ν. Παρασκευόπουλος. Όπως εξήγησε, η απόφαση αυτή έχει εκδοθεί από το 2000, χρειάζεται ωστόσο με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας την έγκριση του Υπουργού Δικαιοσύνης για να εκτελεστεί, η οποία ως τώρα δεν είχε δοθεί, ενώ υπήρχε και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτήριζε τη μη χορήγηση της άδειας του Υπουργού ‘κυβερνητική πράξη’, άρα μη επιδέξιμη δικαστικής αμφισβήτησης.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)