Εγκρίθηκε, τα ξημερώματα της Τετάρτης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις». Στην ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 11 το βράδυ της Τρίτης και ολοκληρώθηκε μετά τις 2 τα ξημερώματα συμμετείχαν 249 βουλευτές, εκ των οποίων επί της αρχής «ναι» είπαν 193 (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) και «όχι» 56 (ΧΑ, ΚΚΕ).
Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική επί της αρχής, για τα άρθρα 1 - 14 (σύμφωνο συμβίωσης), 15 (σύσταση Εθνικού Συμβουλίου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας), 27 - 29 (τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα), 42 (εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ / ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση), 46 (διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία της δικαιοσύνης) και 56 (ληξιαρχικές και δημοτολογικές ρυθμίσεις), καθώς και για την τροπολογία 112 / 6.
Ως προς την ψήφο των κομμάτων στην ονομαστική ψηφοφορία:
- Ναι σε όλα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ
- Όχι σε όλα η Χρυσή Αυγή, πλην του άρθρου 46 στο οποίο ψήφισε «παρών».
- Ναι στα άρθρα 1 - 15, 29, 56 και επί της αρχής ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, όχι στα υπόλοιπα (άρθρα 27, 28 , 42, 46, τροπολογία).
- Ναι στα άρθρα 1 - 14, 29,42, 56, επί της αρχής και στην τροπολογία είπε το ΠΟΤΑΜΙ, το οποίο στα υπόλοιπα (άρθρα 15, 27, 28,46) είπε όχι.
- «Παρών» στα άρθρα 15, 27,28,42 και στην τροπολογία είπε το ΚΚΕ, ναι στο άρθρο 29 και όχι στα υπόλοιπα (επί της αρχής, καθώς και στα άρθρα 1 - 14, 46, 56).
- Ναι επί της αρχής και στα άρθρα 1 - 13, 15, 27, 28, 29, 42, 56 είπε η Ένωση Κεντρώων, ενώ αρνητικά ψήφισε για την τροπολογία και τα άρθρα 14 και 46.
- Τέλος διαφοροποιήσεις υπήρξαν στη στάση που κράτησαν οι βουλευτές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ), καθώς και στο στρατόπεδο του κυβερνητικού εταίρου (ΑΝΕΛ). Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ναι στα άρθρα 1 - 14, 29, 56 και επί της αρχής και όχι στα υπόλοιπα (τροπολογία, άρθρα 15, 27, 28, 42 και 46). Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο, ψήφισαν όχι σε όλα όπως ο Μάκης Βορίδης, η Μαρία Αντωνίου και ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Διαφοροποιήσεις και στους ΑΝΕΛ με τον Κώστα Ζουράρι να ψηφίζει ναι σε όλα και άλλους βουλευτές να λένε ναι σε όλα, πλην των άρθρων 14, 46 και της τροπολογίας.
- Απών από την ψηφοφορία ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ευστάθιος Παναγούλης, ενώ ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ήταν παρών και ψήφισε όχι σε όλα, πλην του άρθρου 46.
Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ισονομίας χαρακτήρισε το ν/σ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κατριβάνου, η οποία έθεσε ως επόμενους στόχους τη θέσπιση πολιτικού γάμου για τους ομοφυλόφιλους και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα. Αναφορικά με την τεκνοθεσία, είπε ότι αποτελεί ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί στο μέλλον με τρόπο νηφάλιο και επιστημονικό.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου: θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας / τροποποίηση της διάταξης για το έγκλημα που τελείται με ρατσιστικά χαρακτηριστικά / ποινικοποίηση συσσιτίων που γίνονται με μοναδικό κριτήριο την καταγωγή, το χρώμα και τη θρησκεία / δυνατότητα στις μωρομάνες να εκτίουν τις ποινές τους κατ’ οίκον / κατάργηση τυποκτόνου νόμου που αποτελούσε αίτημα όλου του δημοσιογραφικού κόσμου και οργανώσεων δικαιωμάτων / κατάργηση υποχρεωτικής δωρεάς σε ΜΚΟ ως προϋπόθεση αναστολής ή απόλυσης φυλακισμένου / επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε πρόσθετες κατηγορίες κρατουμένων / κατάργηση της διάταξης για την παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων (347ΠΚ) που εμμέσως ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία.
Απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης ζήτησε, τέλος, να γίνει δεκτή η ρύθμιση που επιτρέπει να αναλαμβάνει τη γονική μέριμνα το άλλο μέρος του ομόφυλου ζευγαριού, όταν πεθαίνει ο βιολογικός γονιός του αντί να πηγαίνει το παιδί σε τρίτους συγγενείς ή στο ίδρυμα.
Επί του θέματος απάντησε, κατά την ομιλία του αργότερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ανάμεσα στις καινοτομίες του νέου συμφώνου συμβίωσης δεν είναι η αναγνώριση της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ή η αναγνώριση επιμέλειας σε προγεννημένα τέκνα. Για να γίνει απολύτως σαφές αυτό μάλιστα ο Υπουργός ανακοίνωσε επί του θέματος νομοτεχνική βελτίωση.
Στις 47 διατάξεις του νομοσχεδίου που δεν σχετίζονται με το σύμφωνο συμβίωσης και επιχειρούν να τορπιλίσουν την όποια διάθεση συναίνεσης αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου. Ως προς το σύμφωνο συμβίωσης, σημείωσε ότι μοιάζει πλέον πάρα πολύ με πολιτικό γάμο που γίνεται, ωστόσο, ενώπιον συμβολαιογράφου. «Αν ψηφιστούν ως έχουν ανοίγει ο δρόμος στο εγγύς μέλλον και για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κόντρα στις επιταγές του άρθρου 21 του Συντάγματος και του άρθρου 12 της ΕΣΔΑ» τόνισε.
«Το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν υποστήριζε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αποπειράθηκε δε πολλές φορές να προωθήσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, είτε αυτοτελώς, είτε μέσα στο πλαίσιο της σημαντικής αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου, αλλά αυτό προσέκρουε στα συντηρητικά ανακλαστικά της πλειοψηφίας της ΝΔ, αλλά και στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, Θ. Παπαθεοδώρου.
Ως προς τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του ν/σ, τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εθνικού Συμβουλίου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αν και εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με τη σύνθεσή του, ενώ χαρακτήρισε αποσπασματικές τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, παρά τις επιμέρους συμφωνίες.
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι η θεσμική αναγνώριση οικογένειας, συμπεριλαμβανόμενης και της απόκτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Και εκεί είναι η δική μας διαφωνία. Είναι απόλυτα σεβαστή η σεξουαλική επιλογή, η έκφραση της σεξουαλικότητας, είναι όμως ατομική ιδιωτική υπόθεση, ενώ η οικογένεια είναι κοινωνική σχέση και θεσμός προστασίας των παιδιών» είπε, εκφράζοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής του, Ι. Γκιόκας.
Αναφορικά με το Εθνικό Συμβούλιο κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι αναγορεύονται σε συνομιλητές του Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο ρόλος της πλειοψηφίας των οποίων είναι, όπως είπε, ύποπτος.
«Είναι η τελευταία φορά που ψηφίζω νομοσχέδιο, όσο καλό κι αν είναι, εφόσον έρχεται πακέτο με άσχετες διατάξεις» δήλωσε εμφατικά ο ειδικός αγορητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Ιάσων Φωτήλας, αναφερόμενος τόσο στις άσχετες διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί σ’ αυτό και ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των φυλακών, όσο και στις άσχετες τροπολογίες που το συνοδεύουν. Μίλησε ακόμα και για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΟΤΑΜΙ και αφορά την ανάληψη γονικής μέριμνας από τον σύντροφο του βιολογικού γονιού του παιδιού, στην οποία αναφέρθηκε κατά την ομιλία της και η Β. Κατριβάνου (βλ. παραπάνω).
Τάχθηκε ακόμα υπέρ της κατάργησης του τυποκτόνου νόμου και κατά του ‘ξεχειλώματος’ του δικαίου που αφορά τους ανηλίκους, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι αποτελούν ρυθμίσεις - μπαλώματα.
«Βρήκε ευκαιρία η αμήχανη η αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ) να αναδείξει τριβή στην κυβερνητική πλειοψηφία» ανέφερε, ανοίγοντας την ομιλία του ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Β. Κόκκαλης, απαντώντας σε όσα ειπώθηκαν σχετικά με τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης. «Αυτός ο νόμος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στα ομόφυλα ζευγάρια από αυτά που θα λύσει» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι συμφωνεί με τη διασφάλιση των περιουσιακών δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών, όχι όμως με την υπέρβαση των ορίων του Συντάγματος (άρθρο 21 - προστασία της μητρότητας) και του τυπικού νόμου.
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ουσιαστική ευκαιρία να εξακριβώσουμε ποια κόμματα έχουν αληθινό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και υπερασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα στην πράξη» ήταν τα λόγια του ειδικού αγορητή της Ένωσης Κεντρώων, Μάριου Γεωργιάδη. «Από πότε ο έρωτας και η συντροφικότητα εξισώνονται με την κτηνοβασία;» αναρωτήθηκε, με αφορμή ακρότητες που ακούστηκαν από τους ΑΝΕΛ και τη ΧΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
«Μπαίνουμε στο 2016 και αξιώνουμε να λέμε πως είμαστε χώρα πολιτισμένη και ευρωπαϊκή. Οι αντιλήψεις μας όμως παραμένουν απαρχαιωμένες. Δείγμα ωριμότητας μιας κοινωνίας είναι η στάση που κρατάει προς τη διαφορετικότητα. Η κοινωνία προχωρά μπροστά και στο χέρι μας είναι να καταφέρουμε να είμαστε παράγοντες σε αυτή την αλλαγή» κατέληξε.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)