Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκινάει τη Δευτέρα, ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή έγινε την Πέμπτη το βράδυ, ενώ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (08 Μαΐου) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις κατατέθηκαν ως επείγουσες, καθώς «είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το συντομότερο δυνατό προκειμένου να προχωρήσουν πρακτικά οι σχετικές διαδικασίες στα σχολεία», ενώ «έχουν μεταβατικό και, με αυτή την έννοια, πιλοτικό χαρακτήρα, αφού είναι πρόθεση του ΥΠΟΠΑΙΘ να προχωρήσει σε συνολικότερη μεταρρύθμιση αργότερα, αφού πρώτα προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς και φυσικά με όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας».

Ως προς τα ρυθμιζόμενα από το νομοσχέδιο ζητήματα αυτά είναι:

1). Το σύστημα προαγωγής και απόλυσης μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η επανασύσταση καταργηθεισών ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.

2). Η κατάργηση του όρου «πρότυπο - πειραματικό σχολείο», ο διαχωρισμός των πειραματικών από τα πρότυπα, η μετατροπή της συντριπτικής πλειονότητας αυτών των υβριδικών σχολείων σε πειραματικά - στα οποία η εισαγωγή θα γίνεται με κλήρωση - και ο ορισμός κάποιων σχολείων ως προτύπων για ιστορικούς αποκλειστικά λόγους.

3). Η διαδικασία επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης (διευθυντών σχολικών μονάδων, διευθυντών εκπαίδευσης κλπ.).

4). Λοιπά θέματα, όπως μεταφορά θέσεων φοίτησης στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και επανεγγραφή φοιτητών που απώλεσαν τη φοιτητική τους ιδιότητα.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.