Στις 11 το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η δεύτερη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης με εναλλασσόμενες ομιλίες Υπουργών και βουλευτών από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
«Η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων κατοχυρώνεται από την ποιοτική υπεροχή του προσωπικού μας. Γι’ αυτό ο παράγοντας «άνθρωπος» αποτελεί για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση την πρώτη προτεραιότητα. Προς τούτο άλλωστε η ενίσχυση της αξιοκρατίας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ενόπλων δυνάμεων υπήρξε και θα παραμείνει φάρος της πολιτικής μας» τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει δρομολογηθεί αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την υπηρεσιακή κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές, καθώς και τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις στελεχών σε θέσεις ευθύνης.
Ανέφερε ακόμα ότι εξετάζεται η θέσπιση εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέα δομή στις Ένοπλες Δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει τόσο για δημοσιονομικούς, όσο και (κυρίως) για επιχειρησιακούς λόγους. Στόχος ακόμα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στο σύνολο των κρατικών φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και τη διαχείριση κάθε είδους κρίσεων και η ευρεία συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς, είπε ότι έχουν ήδη αποσταλεί 19 υποθέσεις στον εισαγγελέα, ενώ προανήγγειλε αλλαγή του νόμου περί προμηθειών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αρχηγούς των όπλων να αποφασίζουν οι ίδιοι για ποσά έως 300.000 ευρώ.
Ο κ. Καμμένος αναχώρησε αμέσως μετά την ομιλία του για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει σε προγραμματισμένο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας.
Στα ‘αγκάθια’ της ελληνικής δικαιοσύνης, την βραδύτητα στην απονομή της και τις κακές συνθήκες στις φυλακές της χώρας αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα και τον στόχο της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης τόνισε ότι χρειάζεται μία μακρόχρονη και πολυεπίπεδη επέμβαση στη νομοθεσία, την απονομή της δικαιοσύνης και τη διοίκηση (κωδικοποιήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πολυνομίας / στελέχωση της δικαιοσύνης με επαρκή αριθμό δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων και διευκόλυνση της συμβολής των άλλων νομικών λειτουργών, δηλαδή των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών).
Νομοθετικά μέτρα που θα προωθηθούν άμεσα είναι ακόμα: ουσιαστικές και δικονομικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή, διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη με εξορθολογισμό των τελών και των παραβόλων ώστε να διευκολύνονται οι αδύνατοι, αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, αναμόρφωση του οργανωτικού πλαισίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών, μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης και στον Κώδικα περί Δικηγόρων, ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών της δικαιοσύνης.
Αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα (σωφρονιστικό σύστημα), ήδη έγινε το αναγκαίο πρώτο βήμα με την αποσυμφόρηση των φυλακών (Ν. 4322/15) και τώρα πρέπει να αναπτυχθούν δομές που θα καταπολεμούν τη φθοροποιό απραξία, θα μεθοδεύουν την επανένταξη και θα παρέχουν φροντίδα στις πιο ευάλωτες μονάδες κρατουμένων. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν πρόσωπα και οργανωμένα συμφέροντα που θα αναθερμάνουν την πολιτική τους αναπαράγοντας φοβικά σύνδρομα» εκτίμησε και υπογράμμισε πως «οι απολύσεις που αποδόθηκαν ηχηρά στο τελευταίο νομοθέτημα θα είχαν λάβει χώρα και με τον προηγούμενο νόμο».
Προανήγγειλε ακόμα τη λειτουργία μονάδας απεξάρτησης στη φυλακή Διαβατών εντός του Οκτωβρίου, ανάπτυξη του συστήματος για εναλλακτικό δρόμο απεξάρτησης κρατουμένων αντί του κοινού εγκλεισμού για κατηγορίες εξαρτημένων κρατουμένων και λειτουργία 3 νέων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας εντός των φυλακών (Χανιά, Δομοκός, Νιγρίτα).
Στους δύο πυλώνες του χώρου της δημόσιας υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, άμεσα εποπτευόμενοι φορείς, όπως τα κέντρα ψυχικής υγείας και τον ΟΚΑΝΑ) και τον Οργανισμό Παροχής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε ο Π. Πολάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.
«Οι προκάτοχοί μας έκαναν μία οριζόντια περικοπή, κατεβάζοντας στα μέτρα που τους επέβαλλαν οι μνημονιακές συμφωνίες το κόστος και μεταφέροντας ένα μεγάλο βάρος στον ελληνικό λαό που πληρώνει αυξημένες συμμετοχές λόγω και των μειωμένων καλύψεων που υπάρχουν, όμως δεν ακούμπησαν ούτε μία τρίχα από το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς, το οποίο συνεχίζει και γλεντάει ακόμα και σήμερα σε αυτό το χώρο» τόνισε.
Αναφερόμενος στο έργο της Κυβέρνησης είπε ότι ήδη αυξήθηκε το όριο δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να συνεχίσει να εφοδιάζεται το σύστημα με φάρμακα και αντιδραστήρια, ενώ επόμενο βήμα είναι η άμεση και μαζική ‘αιμοδοσία’ του από προσωπικό (διορισμός μόνιμων γιατρών από παλαιότερες προκηρύξεις που περιμένουν, προκήρυξη αυτή την εβδομάδα από το ΑΣΕΠ 1.990 ατόμων για νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και στο τέλος του χρόνου άλλων 2.400 θέσεων (οι 600 γιατρών), ενώ ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η πρόσληψη 500 επικουρικών γιατρών).
Προανήγγειλε ακόμα αξιολόγηση των υπαρχόντων διοικήσεων «που στη συντριπτική πλειοψηφία τους, κατά τη γνώμη μας, δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους», πλήρωση των θέσεων μέχρι τέλος Δεκέμβρη, αλλά και οργανωτική ανασυγκρότηση του συστήματος για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
«Η μεγάλη θεσμική επανάσταση την οποία δεσμευόμαστε να κάνουμε έχει να κάνει με όλο το κύκλωμα που αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, τις υπηρεσίες υποστήριξης των νοσοκομείων και γενικά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα» επισήμανε. «Δεν είναι δυνατόν σε πολλά νοσοκομεία να πληρώνουμε για σίτιση το τριπλάσιο ή τετραπλάσιο του ποσού που πληρώνουνε σε αντίστοιχες υπηρεσίες πεντάστερα ξενοδοχεία και η ποιότητα να μην είναι η ίδια» ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων παραδειγμάτων κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.
Στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα είναι ένα νέο, δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο με προτεραιότητες τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης. Στην κατεύθυνση αυτή προκρίνεται η διαμόρφωση ενός πλουραλιστικού, δημόσιου τομέα παραγωγής ενέργειας με πυρήνα τη ΔΕΗ, προστατευόμενου από τις πρακτικές ιδιωτικοποίησης, η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και ο κοινωνικά προσανατολισμένος σχεδιασμός της αύξησης της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Προανήγγειλε ακόμα τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας - στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών - ενώ αναφορικά με τις Σκουριές, τόνισε ότι η απόφασή του για την αναστολή των εργασιών δεν ήταν προεκλογικού χαρακτήρα.
«Θέλουμε μία φορολογική πολιτική που δεν θα επιβάλλεται με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα και με κομματικές πειθαρχίες εδώ μέσα και αυτό θα επιδιώξουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση αναγκάζεται να εφαρμόσει μέτρα που δεν εντάσσονται στο ιδεολογικό της πλαίσιο, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ στα νησιά.
Βασικές αρχές της φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η φορολογική δικαιοσύνη, η φορολογική σταθερότητα, η απλοποίηση του συστήματος στα πρότυπα άλλων χωρών με πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής, η μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και τα πολύ μεγάλα, η φορολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων με κριτήρια την επιβράβευση της συνέπειας και την αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού, η εξυπηρέτηση του πολίτη στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών.
Προτεραιότητα στην έναρξη και ολοκλήρωση ελέγχων θα δοθεί σε επιχειρήσεις ή πρόσωπα που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ, χωρίς λογικές πολιτικών παρεμβάσεων, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα νομικής τακτοποίησης για όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό και δεν τα έχουν αποκαλύψει και θα ενισχυθεί το ΣΔΟΕ.
Η προσέλκυση ξένων επενδυτών ήταν η κύρια θεματική της ομιλίας του Υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα, ο οποίος πρότεινε βελτίωση του χρόνου έγκρισης μιας ξένης επένδυσης – υπενθυμίζοντας ότι σε πολλές χώρες δεν ξεπερνά τον ένα μήνα – την παροχή κινήτρων όπως τα διαθέσιμα βιομηχανικά ‘κουφάρια’ και την εξωστρέφεια, η οποία δεν είναι μόνο «χρήματα, επενδύσεις και εξαγωγές, αλλά και πολιτισμός».
«Για την Κυβέρνηση μας, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν εξαντλείται στα όρια του ΕΣΠΑ. Αντιθέτως, αντιμετωπίζουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ως ένα υποσύνολο του συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου» ανέφερε ο Α. Χαρίτσης, Υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι κεντρική θέση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό κατέχει η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση ενίσχυσης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, με σταθερό πάντα γνώμονα την ταχεία αύξηση της απασχόλησης, την αναβάθμιση της εργασίας και το σεβασμό για το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δρομολογήσει την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτα χαμηλές, είπε με τη σειρά του ο Υπουργός Παιδείας, Α. Μπαλτάς, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να είναι ένα από τα ισοδύναμα που αναζητούνται. Πρότεινε, ωστόσο, στην κάρτα αλληλεγγύης που καθιέρωσε η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί η δωρεάν είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι εκείνος ο φορέας που φτιάχνει γούστο ή επιβάλλει αισθητική, άλλα όρος, τρόπος, μέθοδος, μέσα ώστε η καλλιτεχνική δημιουργία να μπορεί να εκφράζεται απρόσκοπτα, χωρίς κανενός είδους κρατική ή πολιτική εκ των άνω επιβολή» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος σε συγκεκριμένες δράσεις μίλησε για ανάδειξη και σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, για μια νέα πρωτοβουλία που αφορά την ενάλιο αρχαιολογία και τον καταδυτικό τουρισμό, για εποπτευόμενους φορείς που πρέπει να εξορθολογιστούν και ενδεχομένως κάποιοι να συρρικνωθούν ή να εξαφανιστούν, για αξιοποίηση των διαθέσιμων κτιρίων του Υπουργείου κλπ.
Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)