Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν στην Κυβέρνηση 155 βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) από τους συνολικά  299 ψηφίσαντες. Απών από τη διαδικασία ήταν ο Νικόλαος Δένδιας, ο οποίος γνωστοποίησε με επιστολή πρόθεσης ψήφου - που δεν καταμετρήθηκε στο αποτέλεσμα - ότι δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, όπως έκανε το κόμμα του (η ΝΔ), αλλά και η ΧΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες των επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, οι οποίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης για να ολοκληρωθούν με την ομιλία του Πρωθυπουργού μετά τα μεσάνυχτα.

«Διαθέτουμε ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό - πολιτικό στίγμα. Εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και απορρίπτουμε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που εσείς είπατε ότι υπάρχουν στο μνημόνιο που υπογράψατε. Εσείς τι εκφράζετε τώρα, μπορείτε να μου πείτε; Μέχρι τον Γενάρη λέγατε ότι εκφράζετε τη ριζοσπαστική αριστερά, μας καταγγέλλατε ως μερκελιστές, μνημονιακούς, προδότες, σήμερα τι εκφράζετε;» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στο κυβερνητικό κόμμα, στο οποίο καταλόγισε - μεταξύ άλλων - αμφίσημο λόγο που διώχνει τις επενδύσεις, απώλεια κοινοτικών πόρων για την αγροτική ανάπτυξη και υπερ-φορολόγηση των αγροτών, ρητό αποκλεισμό του κουρέματος χρέους στη συμφωνία και ευθύνες για τα capital controls.

«Αν είχατε αποδεχθεί από τον Γενάρη το mail που συζητούσαμε τότε, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Σας δώσαμε μία ψήφο εμπιστοσύνης που δεν έχει ξαναδοθεί σε Έλληνα Πρωθυπουργό για να διαπραγματευτεί και να εκπροσωπήσει τη χώρα κι αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης, ξαναγίνατε κομματάρχης του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε. «Οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές, πήρατε την πλειοψηφία με τον κ. Καμμένο, άρα συνεπώς προχωρήστε μόνοι σας, έχετε πολύ καλή πλειοψηφία, ψηφίστε και εφαρμόστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε. Εμείς θα λέμε «ναι» σε καθετί θετικό, θα λέμε όμως «όχι» στις ισοπεδωτικές αντιλήψεις, τον κρατισμό, τον νοσηρό κομματισμό, «όχι» στις πολιτικές που επιβαρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, χτυπούν τους αγρότες, κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «όχι» στις πολιτικές που επιβραβεύουν τη μετριότητα και την ήσσονα προσπάθεια, «όχι» στην κυβερνητική ανεπάρκεια, την ασυνέπεια και την ανευθυνότητα, «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου» κατέληξε.

«Στηρίζουμε την εθνική στρατηγική που εμείς πρώτοι χαράξαμε για έξοδο από την κρίση και παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. Θα είμαστε όμως απέναντι στα εξόχως υφεσιακά και κοινωνικά επώδυνα θέματα αυτού του μνημονίου» υπογράμμισε με τη σειρά της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία σημείωσε ότι τα πέντε μεγάλα «όχι» της παράταξής της αφορούν στις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις του ιδιωτικού τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων ιδιαίτερα στο θέμα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.

Η κα Γεννηματά επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες δίνουν μάχες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές εδώ και δεκαετίες και βοήθησαν σημαντικά τον Πρωθυπουργό κατά τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών. Εξέθεσε επίσης το όραμά της για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στη βάση του τρίπτυχου «βιώσιμο κοινωνικό κράτος - νέος τύπος ανάπτυξης - παραγωγή πλούτου και αναδιανομή του», ενώ μίλησε και για την ταύτιση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» με την εθνική συμφιλίωση, δηλαδή τον μη διαχωρισμό των πολιτών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς,  προδότες και πατριώτες.

Στις δικές του …προγραμματικές δηλώσεις προχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του. Μεταξύ άλλων πρότεινε μικρότερη Κυβέρνηση χωρίς Υφυπουργούς και ελάχιστους Αναπληρωτές Υπουργούς, δραστική μείωση των γενικών και ειδικών γραμματέων, απομάκρυνση των κομματικών διοικήσεων, ενίσχυση και ανάπτυξη της Ενιαίας Αρχής Προμηθειών για όλο το Δημόσιο ώστε να περιοριστεί η σπατάλη και η διαφθορά στα Υπουργεία, επέκταση της Διαύγειας σε όλες τις αποφάσεις του Δημοσίου και στις δαπάνες των κομμάτων πρωτίστως, απομάκρυνση εντός 60 ημερών των καταχραστών και των διεφθαρμένων του δημοσίου μέσω πειθαρχικών συμβουλίων.

Ο Κ. Θεοδωράκης πρότεινε ακόμα μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά (ενιαία ΔΟΥ φυσικών προσώπων για όλη την Ελλάδα / κατάργηση φόρου μεταβίβασης ακινήτων  / απαλλαγή πρώτης κατοικίας από το πόθεν έσχες), τη δικαιοσύνη, την παιδεία, μίλησε για την αναγκαιότητα να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και να μειωθεί η ανεργία, για αντικατάσταση των εργοδοτικών εισφορών με φόρο στο εισόδημα και κοινωνικό ΦΠΑ, για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλαγή εκλογικού νόμου με μείωση του αριθμού των εδρών που δίνονται ως bonus στο πρώτο κόμμα κ.ά.

«Το Ποτάμι είναι εδώ για να διαλύσει το κομματικό κράτος και να υπερασπιστεί τον κόσμο της δουλειάς. Πρέπει να πολεμήσουμε το μοντέλο του κομματικού κρατικού παρεμβατισμού» τόνισε, ενώ ζήτησε πιο μετρημένη γλώσσα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΠΟΤΑΜΙ, «αν θέλετε να συνεννοηθούμε το επόμενο διάστημα».

Το μήνυμα ότι υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες έστειλε από το βήμα της Βουλής στο λαό, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό για την αφ’ υψηλού αντιμετώπιση της κριτικής που γίνεται στην Κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι ‘ο λαός μίλησε’. «Ξέρετε πόσα κόμματα ο λαός τα έβγαλε πανηγυρικά και με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τα δικά σας και τελικά τα έριξε στα τάρταρα μέχρι εξαφάνισης;» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θα είναι μακριά η ώρα που ο ελληνικός λαός θα βγάλει συμπεράσματα για το πώς αξιοποιούν κάθε φορά την ψήφο του».

Κάνοντας μάλιστα τη δική του κριτική στην Κυβέρνηση, μίλησε για ψευδεπίγραφη αντινεοφιλελεύθερη διαχωριστική γραμμή (από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις), η οποία διαδέχεται την προηγούμενη, επίσης ψευδεπίγραφη αντιμνημονιακή γραμμή της. «Με τα δύο προηγούμενα μνημόνια τα λαϊκά στρώματα έχασαν περίπου 40 - 50% του βιοτικού τους επιπέδου. Το νέο μνημόνιο Τσίπρας έρχεται να προσθέσει νέα βάρη σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, φόρους, κόστος ζωής που αθροιστικά φτάνουν τουλάχιστον το 20%. Καλούν το λαό να αποδεχθεί το ύψος της θυσίας και να διαλέξει απλά την τσέπη από την οποία θα του τα πάρουν ή την ειδική ομάδα που θα τα υποστεί αυτά, προσπαθώντας να διαχωρίσουν και τους εργαζόμενους μεταξύ τους» επισήμανε.

«Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσω παραγωγής (των εργοστασίων, των υποδομών, της γης) θα απελευθερώσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, τις πλούσιες ενεργειακές πηγές της, τον ορυκτό της πλούτο» είπε περιγράφοντας τον μοναδικό δρόμο «για να μην εμπλεκόμαστε συνεχώς στο κουβάρι των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστών», ενώ σχολίασε πως η σιωπή του Πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής οφείλεται στα ανταλλάγματα που έδωσε και τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει με τους ευρωαντλαντικούς ‘συμμάχους’.

«Καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Στην επιστολή των εννέα σημείων, η οποία έμεινε αναπάντητη από τον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης.  «Αγνοώντας εμένα, δεν αξιοποιήσατε μία μεγάλη ευκαιρία κάποιες παθογένειες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα επί δεκαετίες να τις εξαλείψετε» είπε, αναφέροντας το παράδειγμα των πέντε συμβούλων που διατηρεί ο κάθε βουλευτής και το κόστος που αυτοί συνεπάγονται.

«Περιμένω να δω την πορεία των πραγμάτων σε αυτή τη Βουλή και πραγματικά θα χαρώ να διαψεύσετε τους φόβους μου και να κάνετε ένα έργο καλό» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση όσο η επιστολή του παραμένει αναπάντητη.

Στο βήμα της Βουλής, τέλος, ανέβηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Α. Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων της Κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από την κρίση και το τέλος της επιτροπείας. Όπως είπε, εντός του Νοέμβρη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε ως το τέλος του χρόνου να γίνει η αναδιάρθρωση των τραπεζών και να ανοίξει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση που «αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων αυτές τις μέρες», καθότι δεν ανέδειξε το στρατηγικό της σχέδιο, αλλά και συνολικά στην αντιπολίτευση που ήθελε την αποτυχία της διαπραγματευτικής προσπάθειας προκειμένου να δικαιώσει τα πεπραγμένα πέντε χρόνων.

«Η αριστερά είναι και παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά τα δικά σας κάστανα προσπαθεί να βγάλει από τη φωτιά» τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η προσπάθεια, με έργα κι όχι με λόγια, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της μεγάλης φοροδιαφυγής, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης – τη σιωπή του για το ζήτημα είχαν σχολιάσει οι Μεϊμαράκης και Κουτσούμπας κατά τις ομιλίες τους - χαρακτηρίζοντας την πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα ενεργητική και πολυδιάστατη. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυροποιήθηκαν οι δεσμοί μας με την Κίνα, αναζωπυρώθηκαν οι παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία και διατηρήθηκαν οι σχέσεις ουσιαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ακόμα αναβαθμίστηκε η τριμερής συνεργασία με την Αίγυπτο και την Κύπρο και φιλοδοξία είναι η διατήρηση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η υποστήριξη της Παλαιστίνης στο αίτημα για ίδρυση κράτους. Αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, το οποίο είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής στο βόρειο τμήμα της νήσου και συνεπώς οποιοδήποτε σχέδιο λύσης για να αποτελεί βιώσιμη και αποδεκτή λύση οφείλει να τερματίζει την παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

«Παρά το μικρό μας μέγεθος τολμήσαμε να σταθούμε στα πόδια μας και να αμφισβητήσουμε τους μονόδρομους της εγχώριας και της ξένης ελίτ. Ο ελληνικός λαός έχει γίνει σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό το λόγο μπορούμε να περπατάμε ξανά περήφανοι και να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Είμαι όμως βαθιά πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.