Τελεσίγραφο φέρεται να στέλνει η εταιρεία Eldorado Gold προς την ελληνική κυβέρνηση, στο οποίο ζητά την έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την εξόρυξη στη Χαλκιδική μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, διαφορετικά δηλώνει ότι θα αποχωρήσει.

Περιθώριο 11 ημερών δίνει η εταιρεία Eldorado Gold στην κυβέρνηση προκειμένου να εκδώσει τις σχετικές άδειες, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο καναδικός όμιλος αναφέρει ότι «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται».

«Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων», αναφέρει η εταιρεία.

Και συνεχίζει:

«Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν».

«Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα. Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών μας», αναφέρει η Eldorado στην ανακοίνωσή της.

Τονίζει μάλιστα ότι μόνο κατόπιν έγκρισης των σχετικών αδειών «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα», με την προϋπόθεση ότι θα συνεργάζεται «με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».

Η σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, παραθέτει, ακόμα, δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado, George Burns.

Ο κ. Burns σημειώνει ότι «λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα».

«Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα», διαμηνύει ο κ. Burns, επαναλαμβάνοντας το τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στους 1.100 εργαζόμενους που απασχολούνται απευθείας στην εταιρεία, η τελευταία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διαδικασία απόλυσής τους, η οποία θα διαρκέσει δύο με τρεις μήνες, αναφέροντας ότι το σύνολο των απασχολούμενων στην επένδυση και μέσω των εργολάβων είναι 2.400 άτομα.

 

«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια»

«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», ήταν η απάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. «Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη», ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός και υπενθύμισε το χρονικό της υπόθεσης.

«Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο», σχολίασε στον Αlpha 9,89 ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Μίλησε μάλιστα για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων και υπάρχει μια πολιτική διάσταση, καθώς το θέμα δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο. Ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε επίσης στρεβλή την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι λίγες οι φωνές από τον ΣΥΡΙΖΑ που εξετάζουν την κίνηση αυτή της εταιρείας ως προς τη συγκυρία που επέλεξε να την κάνει, αφήνοντας υπόνοιες για πολιτική σκοπιμότητα, καθώς το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αποδόμησε την κριτική ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται στις επενδύσεις και παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα.

«Η Eldorado, παρ’ όλο που βρίσκεται σε διαιτησία, επέλεξε τη χρονική συγκυρία για να βάλει πολιτικό πρόσημο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Σημείωσε δε ότι «ανάπτυξη με όρους, οι οποίοι δεν θα στηρίζουν το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα και δεν θα είναι ανάπτυξη υπέρ του κοινωνικού συνόλου, είναι νεοφιλελεύθερη αντίληψη που αντιλαμβάνεται τους επενδυτές με όρους αποικιοκρατίας και είναι, προφανώς, στον αντίποδα της δικής μας πολιτικής».

«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Σημείωσε ότι «θα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και τι προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμα του κράτους» ενώ εκτίμησε πως πρόκειται, με σκακιστικούς όρους, για μια «κίνηση επιθετικής στρατηγικής» και διερωτήθηκε γιατί, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαιτησία με το Δημόσιο, αποφάσισε να κάνει, σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή την κίνηση.

 

Μέγαρο Μαξίμου: «Στημένη» η αντίδραση της Eldorado Gold

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης», κατηγορώντας ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας Eldorado Gold».

Από το Μαξίμου καλούν μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει εάν «τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας», εάν «τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες» ή αν «το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος».

Αναλυτικά, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν τα εξής:

«Η ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ δεν θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62.

Ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασε το νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση και από το οποίο μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2017 έχουν εισρεύσει 1,6 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση για πρώτη φορά θέτει τις θεσμικές βάσεις για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις έντασης γνώσης, που αξιοποιούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας:

- Το μοναδικό ελληνικό τοπίο που ήδη αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

- Το κλίμα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και για την αναβαθμισμένη πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση.

- Την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

- Και πάνω από όλα το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις αξιοπρεπείς αμοιβές των εργαζόμενων που αποτελούν την καρδιά της παραγωγής.

Αντίθετα, η ΝΔ και οι δορυφόροι της, επιμένουν στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που καθορίζεται μονάχα από την ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, την αδιαφορία για το περιβάλλον και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, που στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας Eldorado Gold, ας απαντήσει:

- Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας;

- Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες;

- Ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος;»

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.