Την απόφαση να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας, στη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, έλαβε τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων, κατόπιν πρότασης του Νίκου Φίλη που επικράτησε με 11 ψήφους (Γ. Βαρεμένος, Δ. Κρεμαστινός, Ν. Νικολόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, Σ. Λυκούδης, Χ. Θεοχάρης, Ν. Κακλαμάνης, Γ. Μπαλάφας, Κ. Τσουκαλάς, Ν. Φίλης, Α. Μητρόπουλος) έναντι αυτής της Ζ. Κωνσταντοπούλου που όριζε ως εναρκτήριο χρόνο το πρωί της Παρασκευής για να λάβει, εν τέλει, την ψήφο 7 βουλευτών (Μ. Κριτσωτάκης, Σ. Σαμοΐλης, Δ. Χαραλαμπίδου, Ι. Ζερδελής, Λ. Αμμανατίδου, Ι. Λαγός, Ζ. Κωνσταντοπούλου). «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος και Γ. Λαμπρούλης, με το σκεπτικό ότι δεν έχει σημασία το πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά το να μπλοκαριστεί η ψήφισή του.

Η απόφαση ελήφθη μετά από δύο ψηφοφορίες που έγιναν, μια και στην πρώτη δεν υπήρχε η απαιτούμενη από τον Κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία (των 11 από τους συνολικά 20 βουλευτές), αφού την πρόταση του Ν. Φίλη υπερψήφιζαν 10 συνάδελφοί του και εκείνη της Ζ. Κωνσταντοπούλου 8. Τη ‘λύση’ έδωσε ο Α. Μητρόπουλος που μετακινήθηκε από τη θέση της Προέδρου της Βουλής σε εκείνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια το αρχικό αποτέλεσμα να διαμορφωθεί όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ξεπερνώντας τον ‘σκόπελο’ της μη ύπαρξης απόλυτης πλειοψηφίας.

Το διακομματικό συλλογικό όργανο αποφάσισε ακόμα να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την απόκρουση των δύο τροπολογιών με το αιτιολογικό της αντισυνταγματικότητας, πρόταση που υπερψήφισαν 10 βουλευτές (οι  Μ. Κριτσωτάκης, Σ. Σαμοΐλης, Α. Μητρόπουλος, Δ. Χαραλαμπίδου, Ι. Ζερδελής, Λ. Αμμανατίδου, Ι. Λαγός, Ζ. Κωνσταντοπούλου Ν. Καραθανασόπουλος και Γ. Λαμπρούλης ) έναντι άλλων 10 που την καταψήφισαν (Γ. Βαρεμένος, Δ. Κρεμαστινός, Ν. Νικολόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, Σ. Λυκούδης, Χ. Θεοχάρης, Ν. Κακλαμάνης, Γ. Μπαλάφας, Κ. Τσουκαλάς, Ν. Φίλης). Παρά την ισοψηφία, επικράτησε η πρώτη πρόταση ως υποστηριζόμενη από την Ζ. Κωνσταντοπούλου, αφού, όπως ρητά ορίζεται στον Κανονισμό της Βουλής, σε περιπτώσεις ισοψηφίας η ψήφος της Προέδρου λογίζεται διπλή.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.