Ψηφίζεται σήμερα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κοινωνικό μέρισμα και άλλες διατάξεις».

Κοινωνικό μέρισμα

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «η υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και η προοδευτική συμμετοχή σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητας δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να διανεμηθεί στοχευμένα κοινωνικό μέρισμα για το έτος 2017 στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά που έχουν αντικειμενικά πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Με βάση το νομοσχέδιο:

- Το κονδύλι για το κοινωνικό μέρισμα είναι για το έτος 2017 της τάξης των 720.000.000 ευρώ.

- Τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

- Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βάση με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Άλλες διατάξεις

- Επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων: Κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2012 μέχρι 30-06-2016, η μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης υπολογιζόταν επί του συνολικού ποσού κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούσαν στις περικοπές των συντάξεων (βάσει των Νόμων 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 και της κ.υ.α. 476/2012). Τα ποσά κατά το μέρος που υπερβαίνουν τον ορθό τρόπο υπολογισμού θα επιστραφούν άτοκα στους δικαιούχους, με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου.

- Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να καλύπτεται, πλήρως ή μερικώς, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας. Οι κοινωνικοί λόγοι που δικαιολογούν τη χρηµατοδότηση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας συνίστανται στη διασφάλιση της παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, για τους οποίους το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία χρειάζονται κατ’ ελάχιστο για να διασφαλίσουν αποδεκτό βιοτικό επίπεδο, θα συνιστούσε άλλως επιβάρυνση δυσανάλογη προς τα εισοδήµατά τους.

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.