Το πρωτότυπο αρχειακό υλικό που χρονολογείται από το 1897 μέχρι το 1977 και ανακαλύφθηκε στις αρχές του 2017 παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Αυτό που κάνει το εύρημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και επίκαιρο, εν όψει της επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, είναι ότι περίπου οι μισοί από τους καταγεγραμμένους φακέλους περιέχουν υλικό του Υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργούσε στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974), περίοδο κατά την οποία δεν υφίστατο λαϊκή εκπροσώπηση και Βουλή, αλλά τα θέματα της χώρας ρυθμίζονταν με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις.
Ενδεικτικά τι άλλο περιέχεται στα ευρήματα:
- Έγγραφα που αφορούν τους Βουλευτές της πρώτης περιόδου του 1974 στη Μεταπολίτευση, σχετικά με τις κρατήσεις και τις φυλακίσεις τους την περίοδο της δικτατορίας, καθώς και τα σχετικά έγγραφα και σημειώματα που έχουν δοθεί από τις αρχές ασφαλείας.
- Ολόκληρες συνεδριάσεις με την προσωπική γραφή του Ελευθερίου Βενιζέλου για το σύνολο των πρακτικών και των αποφάσεων του 1929.
Πώς ανακαλύφθηκαν τα αρχεία:
«Στις αρχές του 2017, λοιπόν, στο πλαίσιο μιας συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει τουλάχιστον αυτά τα δύο χρόνια, για να δούμε τη στατικότητα, την πυροπροστασία, την ενεργειακή προστασία και μια σειρά από άλλα στοιχεία που αφορούν στο ίδιο το κτήριο της Βουλής, ανακαλύφθηκε ένα μικρό δωμάτιο με το οποίο κανείς δεν είχε ασχοληθεί εδώ και δεκαετίες. Ήταν στον διάδρομο πίσω από τα θεωρεία της Γερουσίας. Στον χώρο αυτόν που βρίσκεται στον ημιώροφο, μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου του Μεγάρου, εκτός από σκελετούς περιστεριών, που φαίνεται πως είχαν εισχωρήσει από ένα σπασμένο παράθυρο, βρέθηκαν εκατόν εβδομήντα δύο κούτες, στις οποίες περιλαμβάνονται χίλιοι εκατόν ογδόντα φάκελοι. Το υλικό αυτό, ιδιαίτερα φθαρμένο από υγρασία, σκόνη και μούχλα, απομακρύνθηκε άμεσα από τον χώρο και αποθηκεύτηκε σε ασφαλές σημείο. Τώρα, όλα αυτά που λέμε, τα «άμεσα», αντιλαμβάνεστε για πόσες βδομάδες επρόκειτο, με τι μέτρα ασφαλείας, με ποιους ειδικούς και με τι μέτρα άλλου τύπου, επιτρέψτε μου να πω, για να μην γίνεται συζήτηση γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα.
Ακολούθησε η καταγραφή του βάσει των αναγραφόμενων σε κάθε φάκελο πληροφοριών και μετά από μια πρώτη φυλλομέτρηση των περιεχομένων του φαίνεται ότι πρόκειται για υλικό του υπουργικού συμβουλίου. Έχουν ήδη καταγραφεί εννιακόσιοι ογδόντα τέσσερεις φάκελοι ως τίτλοι, δηλαδή περίπου το 85% του συνολικού όγκου και έχουν βρεθεί πράξεις του υπουργικού συμβουλίου, πρακτικά των συνεδριάσεών του, βασιλικά διατάγματα, έγγραφα με τα συζητούμενα σχέδια νόμων, αποκόμματα εφημερίδων κ.λπ.»
Στοχοθεσία:
«Με το έργο θα ασχοληθεί το νεοσυσταθέν 5ο Τμήμα της Διεύθυνσης της Βουλής των Ελλήνων, αυτό των Κοινοβουλευτικών Αρχείων και Ιδιωτικών Συλλογών και προφανώς θα ασχοληθεί και με το έργο της ψηφιοποίησης, που αντιλαμβάνεστε ότι θα πάρει χρόνο για το σύνολο των αρχείων (…) Υπό άλλες συνθήκες, επειδή θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την αξιοποίηση, τη συντήρηση αυτού του υλικού και την καταλογογράφησή του, κ.λπ., ενδεχομένως να είμαστε έτοιμοι του χρόνου τέτοιον καιρό να πούμε για το σύνολο αυτής της υπόθεσης».