Η αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ο προσδιορισμός του ύψους της επόμενης δόσης, φαίνεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 22 Μαΐου. Αυτό δείχνουν η χθεσινή συνεδρίαση του EWG, η επιστολή που έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο αλλά και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ.

Αναγκαία και εφικτή είναι η εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος στο προσεχές Eurogroup της 22ας Μαΐου, συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για το προσφυγικό και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, εκτίμησε σχετικά με την επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ, ότι και αυτή εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των δηλώσεων και των εξελίξεων που προεξοφλούν συμφωνία «πακέτο», η οποία θα περιλαμβάνει και το χρέος. Πρόσθεσε δε, ότι το θέμα πλέον δεν επιτρέπεται να εμπλακεί σε καθυστερήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Το ζήτημα του χρέους, όμως, φαίνεται πως θα μπει στην ατζέντα του επερχόμενου Eurogroup, με βάση και τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, συζητήθηκε πρώτα η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ. Το EWG πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι στις 22 Μαΐου, πριν από το Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της συνεδρίασης.

Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο αναφορικά με την ατζέντα της 22ας Μαΐου, δηλώνει ξεκάθαρα ότι η εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος – κατόπιν απαίτησης του ΔΝΤ- αλλά και ο προσδιορισμός του ύψους της επόμενης δόσης, θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Ολόκληρη η επιστολή του Ντάισελμπλουμ (μεταφρασμένη) έχει ως εξής:

«Το Eurogroup θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Στη συνέχεια το Eurogroup θα συζητήσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν προκειμένου αυτή να βελτιωθεί.

Οι θεσμοί και η Ελλάδα έχουν έλθει σε συμφωνία επί του πακέτου μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το υπόλοιπο του προγράμματος και θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά.

Υπήρξαν συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο πεδίο της αγοράς εργασίας και τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων στο πεδίο των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος. Ακόμη, υπήρξε συμφωνία για αναπροσαρμογές στην μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά λιγνίτη. Ακόμη συμφωνήθηκε τι πρέπει να γίνει προκειμένου να καταστούν πλήρως λειτουργικά η συσταθείσα τον Ιανουάριο Ανεξάρτητη Φορολογική Αρχή και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Αναφορικά με την αποτελεσματικότερη  αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα υπάρξει νέα νομοθεσία και αλλαγές στο πεδίο του πτωχευτικού δικαίου και της διαιτησίας, ενώ θα δημιουργηθεί μια αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει την εφαρμογή ενός μεγάλου αριθμού προαπαιτούμενων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά πριν από το  Eurogroup της 22ης Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το Eurogroup για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Επίσης ο ΕΜΣ αναμένεται να υποβάλλει πρόταση για την έκταση και την μορφή που θα έχει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Η εκταμίευση μπορεί να γίνει μόνον εάν από την οριστική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά και έχουν εφαρμοστεί τα προαπαιτούμενα.

Η ολλανδική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Για τον λόγο αυτό είναι θετικό που οι ελληνικές αρχές έχουν έλθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επί του πακέτου μέτρων. Εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό όλα τα προαπαιτούμενα.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί όροι για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ο πρώτος όρος είναι το πακέτο μέτρων επί του οποίου επιτεύχθηκε συμφωνία και ο δεύτερος όρος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επί του θέματος αυτού θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στο Eurogroup.

Πρόσφατα ο ΕΜΣ έλαβε μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τον Μάϊο του 2016 το Eurogroup εξέφρασε την ετοιμότητά του να λάβει, μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018, επιπρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα εάν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Προκειμένου να συμπεριληφθούν τα πιθανά αυτά μέτρα στην επικυρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ επιθυμεί την εξειδίκευση των ρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.»

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.