Συνεχίζεται το μπαράζ συναντήσεων του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Σήμερα ο πρωθυπουργός εκφώνησε ομιλία στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ενώ λίγες ώρες πριν συναντήθηκε με τον κυβερνήτη του Ιλινόις. Σε λίγη ώρα θα συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ την Τρίτη στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τη Δευτέρα το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί από το Σικάγο, όπου βρέθηκε τις τελευταίες μέρες, στην Ουάσιγκτον, ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο και ίσως το πιο πολιτικά σημαντικό σκέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Γύρω στις 00.30 ώρα Ελλάδος, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περάσει το κατώφλι των γραφείων του ΔΝΤ, ώστε να συναντήσει τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ομιλία στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του Σικάγο (Chicago Council on Global Affairs).

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Σικάγο ως ένα εξαιρετικό μέρος για τους Έλληνες. Τόνισε πως η ομογένεια μάς γεμίζει περηφάνια, προσθέτοντας πως είμαστε στην κατάλληλη στιγμή της κοινή μας ιστορίας για να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον.

Οποτεδήποτε μιλώ με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα ακούω το ίδιο πράγμα, ότι είμαστε στη καλύτερη (μεταξύ των δυο χωρών) στιγμή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη στιγμή που είχαμε από κοινού πολεμήσει τον φασισμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, και μάλιστα σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, μέσω του πρώην Προέδρου Ομπάμα. «Υποστήριξη που οδηγεί και στην αυριανή μου συνάντηση με τον Ντόναλτ Τραμπ», τόνισε.

Σήμερα, η Ελλάδα επιστρέφει, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από 7 χρόνια κρίσης που μας κόστισε σε θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία έφτασε στο 27%, και οδήγησε σε brain drain. Σήμερα οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, έχουν υποστεί θυσίες και τώρα εργάζονται για το καλύτερο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμα στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, τονίζοντας πως το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2% και αναμένεται το 2018 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%. Πιάσαμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία δυο χρόνια, είπε, και θα τους πετύχουμε και αυτή τη χρονιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, υπογραμμίζοντας πως χτίζουμε την εμπιστοσύνη μέρα με τη μέρα. Επισήμανε τα θετικά στοιχεία της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής, τα οποία καταγράφουν αύξηση κατά 6%, ενώ και ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας τον εθνικό στόχο για 35 εκατομμύρια τουρίστες το 2021.

 

Για τις επενδύσεις είπε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 11,2%, ενώ και ο δείκτης εξαγωγών κινήθηκε ανοδικά με αύξηση 15%, το πρώτο οκτάμηνο του 2017. Το πλέον σημαντικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η μείωση της ανεργίας κατά 5,4% την τριετία 2014-2017 και θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά κατά 7,4% την επόμενη χρονιά, υπογράμμισε. «Φυσικά τίποτα δεν έγινε τυχαία. Προωθήσαμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (περισσότερων των 400 μέτρων) στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία, στον τομέα της ενέργειας και φυσικά και στο οικονομικό κλίμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εξωστρεφές, φιλικό στην επιχειρηματικότητα που θα αναδεικνύει το ανθρώπινο δυναμικό, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ώστε να μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τις 10 ενέργειες που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η διαδικασία Fast Track για στρατηγικές επενδύσεις, οι συνεργασίες με την Παγκόσμια Τράπεζα, η μείωση της γραφειοκρατίας, τα φορολογικά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις που δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη της οικονομίας δημιουργεί μια σταθερότητα και ενδυναμώνει το ρόλο μας για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη βάση και την προοπτική συνδέεται το κοινό μέλλον Ελλάδας- ΗΠΑ. «Δεν είναι μόνο οικονομικό ή διπλωματικό (το κοινό μας μέλλον) αλλά είναι μια σχέση μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας λόγω του κομβικού ρόλου της χώρας μας στη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Συνάντηση με τους τοπικούς άρχοντες

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, είχε συνάντηση με τους τοπικούς άρχοντες, με τον κυβερνήτη του Ιλινόις και το δήμαρχο του Σικάγο.

Το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης της παραγωγής, συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόις Μπρους Ράουνερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κυβερνήτης αναφέρθηκε στην υλοποίηση της στρατηγικής του για την προσέλκυση επενδύσεων στην Πολιτεία του Ιλινόις και ειδικότερα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες εξερχόμενη από την κρίση, καθώς σε ανάλογη κατάσταση έχει βρεθεί και το Ιλινόις με επιτυχία. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι τομέας υψηλού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει ανακάμψει δυναμικά και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η προσέλκυση επενδύσεων.

Από κοινού οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στη σημαντική παρουσία και συμβολή της ελληνικής Ομογένειας στην Πολιτεία του Ιλινόις.

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο του Σικάγο Ραμ Εμάνουελ.

Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Εμάνουελ τον χαρακτήρισε «σημαντικό προοδευτικό ηγέτη» και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να προωθούν την κοινωνική ατζέντα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ιδιότητα του πρωθυπουργού ως πολιτικού μηχανικού με ειδίκευση στη χωροταξία και του ανέλυσε το σχέδιο ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής του Σικάγο καθώς και το διευρυμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης με έμφαση στο πράσινο και τους χώρους κοινωνικής ωφέλειας, γεγονός που, όπως είπε, έχει αναβαθμίσει και την πόλη και το επίπεδο ζωής.

Μίλησε επίσης για το μοντέλο ήπιας αναψυχής, το οποίο έχει επιλέξει η πόλη του Σικάγο με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην ανάπτυξη της πόλης του Σικάγο και αναφέρθηκε εκτενώς στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας ενώ τόνισε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

 

Και τώρα …Λαγκάρντ κι ύστερα Λευκός Οίκος

Ο πρωθυπουργός και η επίσημη αντιπροσωπεία από τη Δευτέρα το βράδυ θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον. Γύρω στις 17:30 (00:30 ώρα Ελλάδος, βράδυ Δευτέρας προς Τρίτη) προγραμματίζεται να γίνει η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αναμένεται να συζητηθεί ο οδικός χάρτης για το ελληνικό πρόγραμμα έως και μετά την ολοκλήρωσή του το επόμενο καλοκαίρι. Αναμένεται να συζητηθεί επίσης η συμμετοχή του Ταμείου και το ζήτημα του χρέους.

Σημειώνεται ότι στην κοινή διαπίστωση πως η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να ξεκινήσει νωρίτερα η συζήτηση για το χρέος, κατέληξαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Κριστίν Λαγκάρντ χθες στην Ουάσιγκτον.

Το οικονομικό επιτελείο εκτίμησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει από τον Φεβρουάριο συμφωνία για το χρέος, για καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές.

 

Ακολουθεί, αναλυτικά, το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

 

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου – Σικάγο και Ουάσιγκτον

Ώρα Ελλάδας / Ώρα τοπική

23:40 / 16:40 : Άφιξη του Πρωθυπουργού και της επίσημης αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον

00:30 / 17:30 : Συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Christine Lagarde

03:00 / 20:00 : Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού παρατιθέμενο από τις οργανώσεις ΑΗI και AHEPA

 

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον

19:00 / 12:00: Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο και υπογραφή βιβλίου επισκεπτών

19:10 / 12:10 : Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση

20:30 / 13:30 : Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ

22:30  / 15:30 : Συνάντηση με Γερουσιαστές

02:30 / 19:30 : Συνάντηση με επιχειρηματίες

 

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον

16:30 / 09:30 : Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Pence

19:00 / 12:00: Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding

21:30 / 14:30 : Ομιλία στο Brookings Institution

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.