Στη Σόφια βρέθηκε, σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της γειτονικής χώρας, ενόψει και της βουλγαρικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. πρόκειται να την αναλάβει, για ένα εξάμηνο, τον Ιανουάριο του 2018).  Ειδικότερα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ντιμίτερ Γκλάβτσεβ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεβ και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Τομισλάβ Ντόντσεβ.

Η ομιλία του στη βουλγαρική εθνοσυνέλευση και οι δηλώσεις του στους δημοσιογράφους

Στην ομιλία του, ενώπιον της εθνοσυνέλευσης, αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών που δεν υπήρξαν πάντα φιλικές (βλ. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος), αλλά και στη νέα φάση αυτών που σηματοδότησε η ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ. «Σήμερα οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη όχι μόνο της ενδο-βαλκανικής συνεργασίας, αλλά και της κοινής προσπάθειάς μας να τοποθετήσουμε και πάλι τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε, παρέχοντας τη στήριξή του στην ιδέα μιας «Βαλκανικής Προεδρίας».

Όπως επισήμανε εν συνεχεία, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του, «όχι μόνο η Βουλγαρία και η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα έτσι ώστε ν’ ακούγεται η φωνή τους και να διεκδικούν την ισοτιμία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συναποτελούμε έναν ισχυρό πόλο σταθερότητας στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα έναν πόλο φιλοξενίας και ευαισθησίας για τις μεγάλες, τις τεράστιες ροές των μεταναστών και των προσφύγων». 

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βουλγαρίας

Οι κ.κ. Ρούμεν Ράντεβ, Τομισλάβ Ντόντσεβ και Νίκος Βούτσης διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων για το γεγονός ότι δεν πρέπει να υπάρχει Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων, ενώ συμφωνία υπήρξε και ως προς τη σημασία της ιστορικής συγκυρίας κατά την οποία την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε η Βουλγαρία, με το δεδομένο ότι στην Ευρώπη έχει κορυφωθεί η συζήτηση για το μέλλον της.

Όπως υπογραμμίστηκε, το θέμα της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών συγκλίσεων, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι οι μεγάλες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντάει αποτελεσματικά η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή επανέλαβαν, τέλος, ότι, όπως συμφώνησαν πρόσφατα οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας στη Βάρνα, θα είναι πολύ χρήσιμη η διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας το 2018.

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.