Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Έφης Αχτσιόγλου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον, η οποία σήμερα ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, στη συνάντηση θα τεθεί το σύνολο των θεμάτων.

Στο τραπέζι φαίνεται ότι πέφτουν τόσο τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (ενεργειακά, εργασιακά κλπ.) όσο και τα μέτρα που χρειάζεται να προ-νομοθετηθούν για το 2019 (και τα οποία, όπως φαίνεται, αφορούν αφορολόγητο, προσωπική διαφορά συντάξεων κλπ.).

Ακόμα, σε στενή σχέση με τα προηγούμενα, στη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής του, αναμένεται να παρουσιάσουν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτουν από το κλείσιμο του δημοσιονομικού έτους αλλά και τις προβολές που υπάρχουν για το 2018 και το 2019.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο, κυρίως, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί.

Ακόμα, αργά το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, ως σημείο εκκίνησης για τα μέτρα του 2019, λαμβάνεται το ύψος του 2% του ΑΕΠ. Άρα, κατά τον ίδιο παράγοντα, αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα επίσης με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».

 

Και ο «κόφτης»;

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να περιμένει έως τον Απρίλιο του 2019 προκειμένου να μάθει εάν θα υπάρξει τήρηση ή υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, συζητείται ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να το γνωρίζουν νωρίτερα, μέσω μιας προβολής των δεδομένων για το πώς θα κλείσει το έτος.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι ο «κόφτης» τελειώνει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα. Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο ίδιος επισήμανε ότι «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, news247.gr

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.