Η κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, καθώς και ότι όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, εκφράστηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, η οποία φέρεται να έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που εκφράζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύριοι στόχοι είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού εξαμήνου (european semester) την άνοιξη (σ.σ. πρόκειται για την πάγια διαδικασία 6μηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά), επίσης να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές και, τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Όπως έγινε γνωστό, το ραντεβού των δύο ανανεώθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου (Τσικνοπέμπτη), οπότε ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Μετά τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Μοσκοβισί, ακολούθησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.