Τη στήριξη της ελληνικής πλευράς στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ευρισκόμενος στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι.

Στο Παρίσι μετέβη σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα, “One Planet Summit”, που διοργανώνει η Γαλλία με πρωτοβουλία του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο τίτλος της Συνόδου παραπέμπει στη φράση του Γάλλου προέδρου Make our planet great again, με την οποία είχε αντιδράσει στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, γνωστή ως COP21. Άλλωστε, η σημερινή ημερομηνία -12 Δεκεμβρίου- την οποία αποφασίστηκε να διεξαχθεί η Σύνοδος δεν είναι τυχαία, καθώς είναι ακριβώς δύο χρόνια μετά τη διεξαγωγή της συνόδου COP21.

«Η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, στην υπηρεσία της δράσης για το κλίμα» είναι το θέμα που επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν και για το οποίο καλεί τους υψηλούς προσκεκλημένους του από όλο τον κόσμο, να συσκεφθούν.

«Στηρίζουμε έμπρακτα τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και βρίσκεται εντός στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε σήμερα, μέσω twitter, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη σύνοδο για το κλίμα είναι συμμέτοχοι περίπου 60 ηγέτες από όλο τον κόσμο, αλλά και αρκετοί μεγαλοπειχειρηματίες, όπως ο Μπιλ Γκέιτς. Συνδιοργανωτές της συνόδου είναι ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τη συμμετοχή του προέδρου του, Jim Yong Kim, αλλά και ο ΟΗΕ με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακόμα, στην πρόσκληση του Εμμανουέλ Μακρόν απάντησαν θετικά δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, ΜΚΟ κλπ. Συνολικά υπάρχουν γύρω στις 2.000 συμμετοχές.

Τους πολιτικούς αρχηγούς, ανάμεσα στους οποίους και τον Έλληνα πρωθυπουργό, υποδέχθηκε το πρωί ο Γάλλος Πρόεδρος στο προεδρικό Μέγαρο του «Ελιζέ», όπου και παρέθεσε γεύμα.

Στη συνέχεια, μέσω ποταμόπλοιου στον Σηκουάνα μεταφέρθηκαν στο νησάκι «Seguin » (Σεγκέν), όπου διοργανώνεται η Σύνοδος. Πρόκειται για το «ιστορικό» για την αυτοκινητοβιομηχανία Ρενώ νησί, την επιφάνεια του οποίου κάλυπτε ολοκληρωτικά, το πρώτο μεγάλο της εργοστάσιο, από το 1929 έως το 1992.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Συνόδου, διακρίνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλάμβανε τέσσερα στρογγυλά τραπέζια, καθένα από τα οποία καταπιάστηκε με ένα διαφορετικό θέμα γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε γύρω στις 16.30 ώρα Ελλάδος, για να δώσει τη σκυτάλη στην Ολομέλεια της Συνόδου, η οποία αναμένεται να λήξει γύρω στις 20.00. Στην ολομέλεια θα συζητηθούν τα συμπεράσματα των τεσσάρων στρογγυλών τραπεζιών.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα την «αλλαγή της κλίμακας χρηματοδότησης για την κλιματική δράση» προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν μαζί με τον πρόεδρο του παγκοσμίου ομίλου των αναπτυξιακών τραπεζών Ρεμί Ριού και τη Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι με θέμα την «πράσινη χρηματοδότηση για μια βιώσιμη οικονομία» προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Στο τρίτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Επιτάχυνση των τοπικών και περιφερειακών δράσεων για την κλιματική αλλαγή», προήδρευσε η δήμαρχος των Παρισίων Αν Ινταλγκό που είναι και πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων C40, μαζί με το Σλοβάκο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σεφτσοβίτς.

Σε αυτή τη συζήτηση πήρε μέρος και ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος περνώντας από την αίθουσα Τύπου έκανε μια σχετικά αισιόδοξη δήλωση στους δημοσιογράφους, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να μην συμμετέχει μια χώρα, η Αμερική, υπάρχουν όμως τουλάχιστον 50 χώρες που είναι ευαισθητοποιημένες για το κλίμα και ένας πολύ μεγάλος αριθμός δημάρχων και επιχειρηματιών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών σε αυτή τη συζήτηση ήταν και ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Στο τέταρτο στρογγυλό τραπέζι, που είχε θέμα την «ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών για την οικολογική και αλληλέγγυα μετάβαση», προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Αλληλεγγύης Νικόλα Ιλό, μαζί με τον Μεξικανό υπουργό περιβάλλοντος Ραφαέλ Παχιάνο.

Μετά το τέλος των εργασιών μια πρώτη πρωτοβουλία αναγγέλθηκε από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική τράπεζα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η παγκόσμια διοίκηση των Δημάρχων του Ομίλου αποφάσισε την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας σε 150 πόλεις ανά τον κόσμο, οι οποίες επιδίδονται σε προγράμματα δράσης για το κλίμα.

Η επένδυση της Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους 4,5 δισ. δολαρίων θα εξασφαλίσει στις πόλεις αυτές τη χρηματοδότηση που απαιτείται «για την εφαρμογή βιώσιμων πρωτοβουλιών», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.