Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη, σήμερα, στη Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η δημόσια δαπάνη για την υγεία, τα χρόνια της κρίσης (2010-2014), ανήλθε στο 4,7% του ΑΕΠ, αν και ακόμα και τα μνημόνια είχαν πρόβλεψη για 6% (από 6,8% των προηγούμενων χρόνων). Από το 2015, οπότε και παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ (σ.σ. πάλι κάτω από το 6% που υπαγορεύουν τα …μνημόνια δηλαδή), 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι εντάχθηκαν στο εθνικό σύστημα υγείας, τα χρεοκοπημένα νοσοκομεία βρίσκονται πια σε κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, καλύπτονται χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας (και μόνιμου προσωπικού), γίνονται αγορές ασθενοφόρων, πρωτοποριακών οργάνων και τεχνολογικού εξοπλισμού…
«Πώς γίνεται αυτό; Θα σας απαντήσω ευθέως. Γίνεται πρώτα και κύρια επειδή η έγνοια μας δεν είναι ούτε να στήσουμε πελατειακά δίκτυα, ούτε να αφήσουμε ή να ανεχθούμε να συνεχίζεται αυτό το πάρτι ή πολύ περισσότερο δικοί μας άνθρωποι να βάλουν χέρι στις προμήθειες, «το δάχτυλο στο μέλι», ούτε, όμως, να κάνουμε και τους καλούς μαθητές των δανειστών. (…) Αισθάνομαι για όλα όσα έχουμε καταφέρει μέσα σε αυτές τις σκληρές δημοσιονομικές συνθήκες, στα σκληρά αυτά χρόνια, στον χώρο της δημόσιας υγείας, εξαιρετικά υπερήφανος, αλλά και αισιόδοξος ότι το τελικό έργο που θα παρουσιάσουμε σε δυόμισι χρόνια από σήμερα θα είναι ένα έργο ασύγκριτο σε σχέση με την κατεδάφιση που υπέστη το δημόσιο σύστημα υγείας την πενταετία της κρίσης και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε.
«Ξέρετε, όταν ένας πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι παράγει πολύ μεγάλο έργο, ότι κάνει το σωστό και ο λαός δεν το αντιλαμβάνεται, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Ή επικοινωνιακά αυτή η Κυβέρνηση δεν αποδίδει ή ο Πρωθυπουργός ζει στον κόσμο του. Όλος ο κόσμος βρίζει, αγανακτεί, προσφεύγει σε κόμματα, σε Βουλευτές για να μπει σε νοσοκομεία, για να κάνει το ένα, για να κάνει το άλλο. (…) Να ξέρετε ότι όταν το 2015 ήρθατε, η κοινωνία διάκειτο ευμενώς προς εσάς, αλλά σιγά-σιγά, με τα λάθη σας και τις ανακολουθίες σας, στρέψατε την κοινωνία εναντίον σας» ανέφερε, απαντητικά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κατάσταση δεν είναι, σε καμία περίπτωση, παραδεισένια, αλλά γίνεται προσπάθεια εξορθολογικοποίησης του συστήματος, προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, π.χ. για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και «για να σταματήσει αυτή η απαίσια ιστορία με τα ρουσφέτια για το ποιος θα μπει στις ΜΕΘ», έχουμε, αντί απολύσεων, προσλήψεις κλπ. «Το πάρτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Υγεία, πάρτι επί το πλείστον για λογαριασμό μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων, θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο και οι ευθύνες, όπου υπάρχουν, είτε πολιτικές είτε ποινικές, θα αποδοθούν» τόνισε, ενημερώνοντας για την πρόθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να καταθέσουν πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην υγεία.
«Δεν ξέρω, κυρία Πρόεδρε, εάν αυτό θα αυξήσει την τηλεθέαση στο κανάλι της Βουλής. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι θα δημιουργήσει ένα αίσθημα στην ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει πολιτική βούληση να διαλευκάνουμε όλες τις σκοτεινές υποθέσεις, να μην μείνει τίποτα στη σκιά. Και αυτή τη δέσμευσή μας θα την κάνουμε πράξη» κατέληξε.