Σε κατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, την επόμενη Δευτέρα, με αντικείμενο το Κυπριακό, πρόκειται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη για το Κυπριακό πλησιάζει, γεγονός που εντείνει την προετοιμασία της κυπριακής αλλά και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Σε κατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, θα καλέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι συναντήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ενώ η σειρά τους θα πραγματοποιηθεί με βάση τη δύναμη των κομμάτων, ξεκινώντας από τη συνάντηση με τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

10:00     Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος ΝΔ

12:00     Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

14:00     Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ

17:00     Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμιού

19:30     Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων

20:30     Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος ΑΝΕΛ

Το Ποτάμι, σε σχετική ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει ως επιβεβλημένη τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα, γι’ αυτό και προτείνει την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των αρχηγών των δημοκρατικών κομμάτων, των εκλεγμένων πρώην πρωθυπουργών, των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης αλλά και τη φυσική ηγεσία του στρατεύματος.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνδράμει την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των άλλων ηγετών της Μεγαλονήσου για λύση. Η κατοχή και η διχοτόμηση του νησιού πρέπει να τελειώσει. Η προσπάθεια για μια δικοινοτική ομοσπονδία που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων καθώς και την ασφάλεια, την ειρήνη και την ανάπτυξη της Μεγαλονήσου μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, πρέπει να συνεχιστεί και να τελεσφορήσει», τονίζει το Ποτάμι.

 

Προετοιμασίες για τη διάσκεψη της Γενεύης

Η διάσκεψη στη Γενεύη της Ελβετίας με αντικείμενο την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου και θα είναι πενταμερής: Κύπρος, τουρκοκυπριακή ηγεσία, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία.

Ενόψει της διάσκεψης αυτής, τις αμέσως επόμενες μέρες αρχίζουν πυρετώδεις προετοιμασίες της κυπριακής και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη επισκέπτονται την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του Ηνωμένων Εθνών κ. Άιντε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με το νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στις 6 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυραγάνη και Οζντίλ Ναμί, ενώ η δεύτερη έχει οριστεί για την Πέμπτη.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία ενόψει Γενεύης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτή διεξάγεται σε τρία επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο αφορά, όπως είπε, τις πολύ σημαντικές συναντήσεις που θα γίνουν στη Λευκωσία μέχρι τη μετάβαση στη Γενεύη. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα πως κατά τις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει πρόοδος που θα βοηθήσει να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις συναντήσεις μεταξύ των ημερομηνιών 9-11 Ιανουαρίου, όταν θα συζητηθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. «Είναι πολύ σημαντικό ότι, θα γίνει η ανταλλαγή χαρτών, επιτέλους, στην ιστορία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

«Η τρίτη φάση και πιο καθοριστική αφορά τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ξεκινήσει με το συνέδριο για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου. Υπάρχει προετοιμασία από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχής επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διάσκεψη έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του κ. Αναστασιάδη με την ηγεσία της ΕΕ αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα γίνουν επαφές και δια ζώσης αλλά και σε τηλεφωνικό επίπεδο τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

 

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Αθήνα 9,84

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.