Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε στις αλλαγές που ετοιμάζονται για τη διαχείριση του προσφυγικου- μετανστευτικού. Συνολικά η σημερινή, όπως και παλαιότερες τοποθετήσεις του Γ. Μουζάλα, χαρακτηρίζεται από διάθεση διαρκούς επιδοκιμασίας της συνθήκης ΕΕ- Τουρκίας και υπόσχεσης τήρησής της. Το «όφελος» της συμφωνίας αυτής είναι η αποτροπή της άφιξης χιλιάδων προσφύγων και η παράταση της παραμονής τους στην Τουρκία. Οι βάρκες τώρα φτάνουν στα νησιά πολύ πιο αργά απ’ ότι πέρσι και εξίσου επικίνδυνα για τη ζωή των επιβαινόντων.
Ο απεγκλωβισμός των προσφύγων- μεταναστών από τα νησιά, που σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα παραβιάζει τη συνθήκη αυτή, δεν είναι στα σχέδια του Υπουργείου. Αντιθέτως ανακοινώνεται η δημιουργία νέων κέντρων στα νησιά, ώστε να μοιραστούν σε αυτά οι πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και η δημιουργία κέντρων κράτησης για τους «παραβατικούς» χωρητικότητας 200 ατόμων.
Ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στον έλεγχο των ΜΚΟ. Μετά τον Μάρτιο δε θα μπορεί να εργαστεί σε αυτό το πεδίο καμιά ΜΚΟ που δε θα είναι καταγεγραμμένη στο σχετικό μητρώο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ελέγχονται και οικονομικά. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να γίνει μόνο από την ΕΕ, που τις χρηματοδοτεί.
Παράλληλα σχεδιάζεται η αντικατάσταση των παροχών με μετρητά για όσους διαμένουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο υπουργός εκτιμά ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει την ελληνική αγορά, καθώς για παράδειγμα θα αποφευχθεί η ανάθεση του συσσιτίου σε μία μόνο εταιρεία. Το υπουργείο κρίνει αναγκαίο το ποσό που θα παρέχεται στους πρόσφυγες να είναι ένα έστω και ένα ευρώ λιγότερο από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των Ελλήνων. Για παράδειγμα μια οικογένεια προσφύγων με δύο γονείς και δύο παιδιά θα δικαιούται 399 ευρώ. Μένει να διευκρινιστεί ποιες παροχές θα αντικατασταθούν από αυτό το ποσό, πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στα αντίστοιχα προϊόντα όσοι ζουν σε απομακρυσμένα κέντρα και πώς θα βελτιωθούν οι παροχές που δε θα διακοπούν.