Την πρώτη της συνεδρίαση με τη μορφή σωματείου, πραγματοποίησε το τριήμερο 5-7 Νοεμβρίου, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών,  η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους (ή αλλιώς η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους – ΕΛΕ).

Υπενθυμίζεται ότι είχε ξεκινήσει το έργο της ως κοινοβουλευτική Επιτροπή, επί προεδρίας Κωνσταντοπούλου, τον Απρίλιο του 2015 – παρουσία του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας – παρουσιάζοντας μάλιστα τα πρώτα της πορίσματα στα μέσα Ιούνη, αλλά αργότερα (Νοέμβρης 2015) διαλύθηκε με απόφαση του νέου Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Όμως, όπως επισήμανε η Σοφία Σακοράφα, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, «αυτός που αγωνίζεται για το δίκιο επιδεικνύει μια περίεργη, μια πεισματική αντοχή, μια αντοχή που παραμένει αλώβητη από τις μυλόπετρες της εξουσίας». Έτσι, σχεδόν ένα χρόνο από τη διάλυσή της, η Επιτροπή Αλήθειας δίνει πάλι δυναμικά το «παρών», αξιώνοντας τη μη αποπληρωμή του χρέους και ανακοινώνοντας τα επόμενα βήματά της μέχρι την επόμενη μεγάλη συνάντηση, στις 04 Απριλίου 2017 (δύο ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής με την αρχική της μορφή).

Ειδικότερα, πρόκειται να προχωρήσει στη σύνταξη δύο πορισμάτων σε σχέση με το χρέος, ένα για το ρόλο των τραπεζών και τη «χρησιμοποίησή τους για την επιβολή των μνημονίων» και ένα δεύτερο για το ασφαλιστικό σύστημα  και το πως επηρεάστηκαν τα Ταμεία από το PSI, ενώ θα εξετάσει και το ζήτημα της υπερχρέωσης των ιδιωτών. Θα προχωρήσει ακόμα στη συγκρότηση μόνιμου παρατηρητηρίου για την υπόθεση του χρέους - σε σχέση και με την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση - και στη σύνταξη της Μαύρης Βίβλου παραβίασης δικαιωμάτων και δημοκρατικών διαδικασιών από τα μνημόνια και το χρέος, ενώ θα παρέμβει ως πολιτική αγωγή στην ποινική δίκη για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Στην Επιτροπή, πέραν της επικεφαλής κ. Κωνσταντοπούλου, συμμετέχουν η Σοφία Σακοράφα, ο Ερίκ Τουσέν, ο Γιώργος Κασιμάτης, ο Λεωνίδας Βατικιώτης και διακεκριμένοι επιστήμονες από χώρες του εξωτερικού.

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.