Διακόπηκε για αύριο, στις 11 μιση το πρωί, η εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής  της Βουλής των Ελλήνων για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, η επονομαζόμενη και «Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους», η οποία συστήθηκε σήμερα με την υπ’ αριθμόν 1448 Απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και έχει ως αποστολή τη διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα αναζητά και θα επεξεργάζεται, με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο, όλα τα στοιχεία που συνδέονται με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, τόσο κατά τη μνημονιακή περίοδο, δηλαδή από το Μάιο 2010 έως τον Ιανουάριο 2015, όσο και στα προηγούμενα χρόνια, ενώ η συγκρότησή της θα μπορεί να τροποποιείται κατά τη διάρκεια των εργασιών λειτουργίας της.

«Η παρουσία σήμερα σύσσωμης της πολιτειακής ηγεσίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού της χώρας, των Υπουργών, των Αντιπροέδρων της Βουλής, εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας και των ανεξάρτητων αρχών, αντικατοπτρίζει τη βούληση ο έλεγχος να ξεκινήσει και να φτάσει μέχρι τέλους. Η επιστημοσύνη, η εμπειρία, η ανιδιοτέλεια των ανθρώπων που έσπευσαν να ανταποκριθούν στη πρόσκληση, να συμβάλουν με τις γνώσεις τους και την εργασία τους σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί εγγύηση επιτυχίας» είπε κατά την εναρκτήρια ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε την μεν Επιτροπή «εργαλείο αποκατάστασης της αδικίας και αφύπνισης των ευρωπαϊκών λαών - κοινωνιών - ηγεσιών», το δε δημόσιο χρέος «εργαλείο εκβιασμού και μέσο υποταγής σε συνθήκες που πόρρω απέχουν από τον ευρωπαϊκό καταστατικό σκοπό της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών». Επισήμανε ακόμα ότι ο έλεγχος του χρέους είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και ταυτόχρονα θεσμική υποχρέωση της πολιτείας κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ενωσιακό δίκαιο - και συγκεκριμένα το σημείο 9 του άρθρου 7 οδηγίας της ΕΕ του 2013 - ως επιχείρημα υπέρ της διεθνούς νομιμότητας της Επιτροπής επικαλέστηκαν ακόμα ο Ερίκ Τουσέν και ο Πάνος Καμμένος. Το περιεχόμενο του άρθρου αυτού έχει ως εξής: «Ένα κράτος-μέλος που έχει γίνει αντικείμενο ενός προγράμματος μακρο-οικονομικής προσαρμογής πραγματοποιεί έναν πλήρη λογιστικό έλεγχο των δημοσίων οικονομικών του, προκειμένου να αξιολογήσει τις αιτίες  που προκάλεσαν τη σώρευση υπερβολικών επιπέδων χρέους, καθώς και να εντοπίσει κάθε ενδεχόμενη παρατυπία.» Ο  Ερίκ Τουσέν  αναφέρθηκε ακόμα στα πρακτικά του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, με βάση τα οποία όλα τα μέλη του γνώριζαν ότι «τα δάνεια δόθηκαν για να σωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες κι όχι η Ελλάδα.»

Για περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία από το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και το παράγωγο, εφόσον είναι συμβατό με το πρωτογενές, αλλά και δικαιώματα από την κυριαρχία που δεν έχει εκχωρηθεί έκανε λόγο ο ΠτΔ  Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την Επιτροπή «χρέος απέναντι στον τόπο και τις γενιές που έρχονται». Εκτεταμένη αναφορά στην κινηματική διάσταση της που «δεν αναπτύσσεται στα στεγανά της Βουλής, αλλά στην καρδιά της ίδιας της κοινωνίας» έκανε η Σοφία Σακοράφα, μιλώντας για πλατιά πολιτική διαδικασία κοινωνικού ελέγχου, συλλογικής δράσης και συμμετοχικής διερεύνησης της αλήθειας. Τόνισε ακόμα ότι μόνο το 8% των χρημάτων των δανειστών πηγαίνουν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ενώ το υπόλοιπο 92 % επιστρέφει στους πιστωτές και τις τράπεζες.

Στην πολιτική και νομική διάσταση του χρέους αναφέρθηκε ο  Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, εκκινώντας από την πρώτη, σημείωσε ότι με την περίπτωση της Ελλάδας ο μηχανισμός ιδεολογικής ηγεμόνευσης που μέχρι το 2010 αφορούσε τις χώρες του τρίτου κόσμου επεκτάθηκε στο εσωτερικό της Ευρώπης. Κατόπιν, αναφερόμενος στη νομική διάσταση του χρέους, έκανε λόγο για μνημονιακές πολιτικές, η εφαρμογή των οποίων ήταν αντίθετη με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, επικαλούμενος μάλιστα την συνταγματική αρχή της δημοσιονομικής κυριαρχίας των κρατών - που προστάζει τα κράτη πρώτα να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών τους και μετά όλες τις υπόλοιπες απαιτήσεις - και ανατρέχοντας ακόμα και στα ρωμαϊκά χρόνια και τη ρήση «salus populi suprema lex est» («Η ευημερία του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος»)

«Η Ελλάδα ήταν αντικείμενο ενός πειράματος εφαρμογής του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν είναι ουσιωδώς διαφορετικές από αυτές που εφαρμόζονται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη. Και εδώ ακριβώς έρχεται το μεγάλο στοίχημα. Η Ελλάδα θα γίνει ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την απόδειξη ότι δεν υπάρχει ένας μονόδρομος εφαρμογής των πολιτικών της λιτότητας. Υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ο δρόμος της κοινωνικής Ευρώπης και η Επιτροπή αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο αλήθειας για το παρελθόν, αλλά και καθοδήγησης του πολιτικού δρόμου που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον», σημείωσε.

Για τη διαφθορά ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις μίλησε ο υπεύθυνος για την καταπολέμησή της Υπουργός, Π. Νικολούδης, δίνοντας μάλιστα τα «απολύτως υπαρκτά και ακριβή παραδείγματα» των συμβάσεων οπλικών συστημάτων, προμήθειας παντός είδους αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και ιατροφαρμακευτικού υλικού, με υλικά μάλιστα πολύ καλής ποιότητας στην τελευταία περίπτωση,αλλά και  ύψος της παράνομης προμήθειας στο 23% (!) «Αν η διαφθορά είχε παταχθεί, δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει» συμπλήρωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη συμπέρασμα από δύο εκθέσεις της γενικής γραμματείας διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων(των ετών 2012 και 2013).

«Στην περίπτωση της χώρας μας, το όλο θέμα της εισαγωγής όπλων μένει στην αφάνεια εδώ και δεκαετίες. Βεβαίως έχουμε την περίπτωση ενός πρώην Υπουργού που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, αλλά νομίζω ότι και ο ίδιος ο λαός έχει κατανοήσει ότι πέρα από τις σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες, η κορυφή του παγόβουνου είναι ακόμα αθέατη. Μόνο μια μικρή θρυαλλίδα αυτής της κορυφής διαφαίνεται» τόνισε ο Κώστας Ήσυχος, αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στις αδιαφανείς διαδικασίες  εισαγωγής όπλων, τα οποία πληρώνονται μέσω εξωτερικού δανεισμού, χτίζοντας δηλαδή άμεσα το χρέος. Νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος είχε αναφερθεί σε χρέος αυξημένο κατά 3,4 δις ευρώ το 2009 και μάλιστα για εξοπλιστικά που εν τέλει δεν παραλήφθηκαν. 

Για συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την Επιτροπή δεσμεύτηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα κυνικότατη και μισάνθρωπη την μεταφορά των ιδιωτικών ζημιών από τα βιβλία των τραπεζών των βορειοευρωπαϊκών κρατών στους ώμους των πιο ισχνών φορολογούμενων της περιφέρειας και στη συνέχεια των χωρών του βορρά. «Είναι θέμα δομικό της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι και οι πολίτες ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν απαραίτητο για να λειτουργεί η ΕΕ όπως χτίστηκε και δεν πρόκειται για ατύχημα» σημείωσε.

Τον λόγο πήραν τις απογευματινές ώρες, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας από το γραφείο προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,ο Αστέριος Πλιάκος, προϊστάμενος της 2ης διεύθυνσης επιστημονικών μελετών και καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου, ο Cephas Lumina, πρώην ανεξάρτητος εισηγητής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικός  στις επιπτώσεις του χρέους σε αυτά, η Margot Salomon, επίκουρη καθηγήτρια στο London School of Economics, διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του εργαστηρίου εξελιγμένης έρευνας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και η Maria LuciaFattorelli Carmeiro, εθνική συντονίστρια της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους στη Βραζιλία.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.