Η «κοινή αντίληψη» για την ανάγκη ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους, υπογραμμίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Η συνεδρίαση έγινε σε φορτισμένο κλίμα λόγω της επικείμενης αποχώρησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το θώκο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Είναι «ισχυρή και κοινή η αντίληψη» ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει επιστρέψει», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Είναι «ισχυρή και κοινή η αντίληψη» ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017, δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ πιο συγκεκριμένος ήταν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών πρέπει να έχουν μεταβεί στην Αθήνα ως τις 23 Οκτωβρίου.

Η τρίτη αξιολόγηση είναι λιγότερο δύσκολη από τη δεύτερη ωστόσο και αυτή περιλαμβάνει μεγάλο όγκο προαπαιτούμενων, που σημαίνει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιταχύνει τις εργασίες, εάν θέλει να κλείσει η διαδικασία πριν το τέλος του χρόνου, αναφέρει η DW.

Την ίδια στιγμή, το σημερινό Eurogroup πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, αφενός λόγω της τελευταίας συμμετοχής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφετέρου λόγω της επικείμενης αποχώρησης του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του οργάνου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόκειται να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Ο ίδιος ανέφερε ότι παρ’ όλο που η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες και επομένως δε θα είναι πια υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, γνωστοποίησε στα μέλη του Eurogroup την πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του προέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του, κάτι που έκαναν ομόφωνα δεκτό. Όπως είπε, ο νέος επικεφαλής θα εκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να είναι στη θέση του στο Eurogroup του Ιανουαρίου.

Αναφορικά με την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο προκειμένου να ευχαριστήσουν το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποτιμώντας τα οκτώ χρόνια που συμμετείχε στο Eurogroup. Τον χαρακτήρισε «ισχυρό» συμμετέχοντα, καθώς συνέβαλε «ενεργά» στη δημιουργία της ευρωζώνης αλλά και σε άλλα σημαντικά γεγονότα της ΕΕ, με σημαντικότερη την κρίση, κατά την οποία το ευρώ σχεδόν «κατέρρευσε». Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την άποψη ότι η κυρίαρχη παρουσία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωζώνη, αλλά έχει να κάνει με την «εμπειρία» και τη «σοφία» του. Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε οδηγό το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «αμοιβαία συγκίνηση» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όπου οι υπουργοί εξέφρασαν την «ευγνωμοσύνη» τους για την «αποφασιστική» δράση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικό όσο και λειτουργικό. Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε συζητήσεις που ήταν συχνά «περίπλοκες» ή και υπήρχαν ακόμα και «διαφωνίες», ωστόσο η συνεργασία ήταν πάντα καλή.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η σημερινή, πρώτη συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις αρχές: στο ρόλο που θα έχει ο ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων, στη συμβολή του στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και στη διακυβέρνηση του ESM και τη διασύνδεσή του με το νομικό πλαίσιο της Ένωσης.

Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στη διαχείριση των προγραμμάτων και να αποφευχθεί η όποια «σύγχυση». Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε αυτήν την πρώτη συζήτηση, εκτιμώντας ότι «ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μέλλον μπορεί να είναι μικρότερος ή και να εξαφανιστεί και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του ESM μπορεί να είναι μεγαλύτερος». Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Επιτροπή και ο ESM θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, διασφαλίζοντας, όμως, ότι δε θα μπλέκονται οι αρμοδιότητές τους.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.