Ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε 274 δήμους, αλλά και τις καταγγελίες στη διαχείριση προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων απηύθυνε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Κεγκέρογλου στην Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά τη διάρκεια του σημερινού κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι μόνο τα υψηλά ποσοστά της, αλλά και η αδυναμία της πραγματικής οικονομίας να παραγάγει πραγματικές, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα συμπέρανε ότι «τα προγράμματα, είτε του ΟΑΕΔ, είτε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο, ως τουλάχιστον τελευταία επιλογή των ανέργων, προκειμένου να βρουν απασχόληση και να στηρίξουν τις οικογένειές τους» και ότι επομένως πρέπει να προκηρύσσονται, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση.
«Μου είχατε πει ότι τον Νοέμβριο θα έβγαινε στον αέρα η προκήρυξη και θα μπορούσαν να κάνουν αιτήσεις οι άνεργοι. Μέχρι σήμερα, όμως, αυτό δεν έχει γίνει; Για ποιον λόγο;» ήταν ειδικότερα η ερώτηση που απηύθυνε στην Υπουργό, αναφερόμενος στο πρόγραμμα που αφορά 23.000 ανέργους σε 274 δήμους.
Από την πλευρά της, η Ράνια Αντωνοπούλου επιβεβαίωσε την καθυστέρηση δύο μηνών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Μπορώ, όμως, να σας απαντήσω σήμερα ότι, μετά από πολύ καλή συνεργασία που είχαμε, την εβδομάδα αυτή που έρχεται, θα βγει μέσα από τον ΟΑΕΔ η πρόσκληση προς τους ανέργους, έχοντας βάλει ακριβώς εκείνες τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν όλα τα προγράμματα για να τα παρακολουθούμε διαδικτυακά και για να μπορούμε να κάνουμε έλεγχο» ανέφερε.
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, στη δευτερολογία του, την έναρξη καταγραφής των ανέργων που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ προχώρησε στο δεύτερο σκέλος της επίκαιρης ερώτησής του που αφορούσε εργαζόμενους στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, οι οποίοι δεν διατίθενται με τον τρόπο που πρέπει ή δεν εμφανίζονται στην εργασία τους. Ειδικότερα, ορισμένοι αντιστοιχούν σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν κλείσει ή που δεν λειτουργούν προκειμένου να ανακαινιστούν.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση και μίλησε για συνεχή επαφή του Υπουργείου με τους δήμους, ώστε να μην δημιουργούνται τέτοια θέματα. Πρόσθεσε ότι από τις προσλήψεις που έγιναν με τη διαδικασία των οκταμήνων και χρήματα του ΕΣΠΑ, ο μέσος όρος τοποθετήσεων εντός των Κέντρων Φιλοξενίας είναι περί το 63%-65% και οι υπόλοιποι εξυπηρετούν ανάγκες που προκύπτουν από τις ροές του προσφυγικού.
Ως παραδείγματα, ανέφερε τον δήμο Χαλκίδας, όπου το 55% των εργαζομένων είναι μέσα στα προσφυγικά κέντρα και τον δήμο Λαρισαίων, όπου οι 50 από τους 90 εργαζόμενους βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας. Οι υπόλοιποι είναι τοποθετημένοι και εργάζονται στο κοινωνικό παντοπωλείο, στην αποθήκη που βρίσκονται τα ρούχα που διανέμονται στους πρόσφυγες και αλλού.