Τη στήριξή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος, εξέφρασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στη «Νέα Σελίδα», μιλά για «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ονοματολογικού και κατηγορεί τη ΝΔ για μικροκομματικά παιχνίδια.

Συνεδρίασε σήμερα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Όπως ήταν φυσικό, τη συζήτηση απασχόλησαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ. Στην ατζέντα ήταν και η προετοιμασία για τη συνεδρίαση της επερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Όπως ανακοινώθηκε, στο Πολιτικό Συμβούλιο εκφράστηκε η στήριξη στις ενέργειες της κυβέρνησης και επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλώθηκε, είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις.

«Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η εμπέδωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τη σημασία αυτών των στόχων πρέπει να αντιληφθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση που εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όσον αφορά την επικείμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή μάλλον θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, με πιθανές ημερομηνίες τις 20 και 21 Γενάρη.

Ακόμα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου).

 

Τσίπρας: Αμήχανη και ανεύθυνη η στάση της ΝΔ στο ονοματολογικό

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική δήλωσή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί το Σάββατο.

Αναλυτικά, η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008.

Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.