Από τις 17.00 ώρα Ελλάδος σήμερα είναι προγραμματισμένη να διεξάγεται η πρώτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο 78χρονος έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης Μάθιου Νίμιτς, είναι ο άνθρωπος που ο ΟΗΕ έχει ορίσει να παρακολουθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάτι που κάνει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Από την άλλη πλευρά, απέναντί του στη συνάντηση θα βρεθούν οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών, Αδαμάντιος Βασιλάκης από την Αθήνα και Βάσκο Ναουμόφσκι από τα Σκόπια.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς πρόκειται να παρουσιάσει στις δύο πλευρές ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση, πιθανώς δε να καταθέσει και μία συγκεκριμένη πρόταση ονομασίας.

Σημειώνεται ότι ειδικό ενδιαφέρον για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το όνομα, παρουσιάζει και η επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σήμερα και αύριο στα Σκόπια, όπου και αναμένεται να συζητήσει με την ηγεσία των γειτόνων σχετικά με την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ και τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για να προωθηθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

 

Νίμιτς στον ΑΝΤ1: Θα καταθέσω νέα πρόταση – Ο όρος «Μακεδονία» θα περιλαμβάνεται

Εκτενώς συζητήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στον ΑΝΤ1, ενόψει του νέου κύκλου συνομιλιών για το Μακεδονικό.

Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητηθεί μια διαφορετική λύση και ότι ο ίδιος πρόκειται να καταθέσει νέα πρόταση.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο , αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω», ανέφερε ο Μάθιου Νίμιτς.

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’, οπότε το όνομα ‘Μακεδονία’ περιλαμβάνεται ήδη στο όνομα στον ΟΗΕ και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα με αυτό το όνομα. Πάνω από εκατό χώρες αναγνωρίζουν το κράτος ως ‘Ρεπούμπλικα Μακεντόνια’ (‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’), οπότε έχει τον όρο ‘Μακεδονία’ στο όνομα για τις περισσότερες χώρες. Οπότε το όνομα ‘Μακεδονία’ είναι συνδεδεμένο μ’ αυτή τη χώρα και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα πληροί τις ελληνικές προϋποθέσεις και επίσης θα ικανοποιεί το λαό στο βόρειο γείτονα», σημείωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Ο Μάθιου Νίμιτς υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα (τους) μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο . Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.

Στα Σκόπια από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα», ανέφερε.

Ο κ. Νίμιτς είπε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως παρά το γεγονός ότι οι πάντες προεξοφλούν πως ο επόμενος ένας μήνας θα είναι καθοριστικός για την πορεία έκβασης των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό, οι συνομιλίες μπορεί να «τραβήξουν» μέχρι τον Ιούνιο, πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δηλαδή, η οποία θα εξετάσει την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.