Αναβρασμός έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες, σχετικά με φημολογούμενη άρνηση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης να υπογράψει το κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης, το οποίο πρόκειται να επικυρωθεί επίσημα στην ιταλική πρωτεύουσα στις 25 Μαρτίου, για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕ.

Ως «κίνηση υψηλού ρίσκου» παρουσιάζουν πολλά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ώρες, τη φημολογούμενη χθεσινή «άρνηση» του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, να υπογράψει το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της ΕΕ και το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί πανηγυρικά στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, το Σάββατο 25 Μαρτίου, για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί προσθήκη στο κείμενο για τις αξίες της ΕΕ, που να αναφέρεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο. Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν την ανάγκη η Ενωμένη Ευρώπη να επιβεβαιώσει τις ιδρυτικές της αξίες και σε αυτή τη βάση να προωθήσει ένα νέο όραμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Πάντοτε εν όψει των Ευρωπαϊκών Συνόδων λαμβάνουν χώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη σύνταξη των διακηρύξεων/ανακοινωθέντων. Κατά τη διαδικασία αυτή, γίνεται πολιτικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος, σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των προπαρασκευαστικών συζητήσεων εν όψει τις Επετειακής Συνόδου, τόνισε εκτός των άλλων την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτισθεί, έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων. Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν, ακόμα,  ότι η ελληνική αυτή πρόταση σηματοδοτεί την ανάγκη για διαρκή μέριμνα της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ήδη, από χθες, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις προκαταρκτικές συζητήσεις πρότεινε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο η φράση: «το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη». Φράση που έχει τη δική της βαρύτητα, αν ληφθεί υπόψη ότι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού εργασιακού κεκτημένου έχει εξελιχθεί στο βασικό «αγκάθι» αυτού του διαπραγματευτικού γύρου μεταξύ Αθήνας και θεσμών, εξαιτίας της εμμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αμφισβητήσει αυτό ακριβώς το κεκτημένο.

Κατά συνέπεια, η αναγνώριση της σημασίας του από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην παρούσα φάση, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο προσχέδιο της Διακήρυξης, όσον αφορά την Κοινωνική Ευρώπη, τονίζεται ότι οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των κοινωνικών προτύπων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμπερίληψη του κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου στη Διακήρυξη της Ρώμης, αφενός θα συνέβαλε σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης, αφετέρου θα μπορούσε να έχει αξία και σε άλλα επίπεδα.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.