Υπερψηφίστηκε νωρίς το απόγευμα, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις». «Ναι» επί του συνόλου είπαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι, ενώ «όχι» Χρυσή Αυγή και Κομμουνιστικό Κόμμα.

Με τις διατάξεις 1-6 του νόμου (Κεφάλαιο Α’) ρυθμίζονται, εκ νέου, τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (Ε. Μ. Φ.). Η αναγκαιότητα νέας ρύθμισης προέκυψε λόγω της διαπίστωσης, κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου, πλήθους διοικητικών, ερμηνευτικών, νομικών, δικαστικών και λειτουργικών προβλημάτων, εδραζόμενα τόσο στη διατύπωση των ρυθμίσεων του νόμου, όσο και στις αλλεπάλληλες εκδοθείσες εκτελεστικές κοινές υπουργικές αποφάσεις.   

Με το κεφάλαιο Β’, επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση, από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας, της δράσης ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως φιλανθρωπικά σωματεία, κοινωφελή ιδρύματα, αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΜΚΟ κλπ.). Σε αυτό το πλαίσιο, συνίσταται στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), Εθνικό Μητρώο ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Ακόμα, με το άρθρο 8, παρατείνεται η θητεία του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) μέχρι τις 30.09.2017 (εφόσον η θητεία τους λήγει  από 09.02.2017 έως 23.05.2017 και υπό τον όρο της κάλυψης της συγκεκριμένης δαπάνης από το Κ.Ε.Α.Τ.), ενώ το άρθρο 11 - που όριζε ότι άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες μέχρι και 70 μέρες κατ’ έτος διατηρούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως εγγεγραμμένοι άνεργοι και κάτοχοι της κάρτας ανεργίας υπό την προϋπόθεση της νόμιμης αναγγελίας της εργασίας αυτής στον ΟΑΕΔ – τελικά αποσύρθηκε (σ.σ. θα επανέλθει ως προϊόν ευρύτερης ρύθμισης για τους περιστασιακά, γεωργικά απασχολούμενους, που είναι άνεργοι).  

Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν προβλέπουν:

-Παράταση για τρία ακόμα έτη της θητείας των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και στη συνέχεια ένταξή τους αυτοδικαίως, χωρίς νέα κρίση στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, «ένταξη που μπορεί να γίνει και οποτεδήποτε, νωρίτερα, με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

- Θέσπιση προγράμματος "Σχολικά Γεύματα" σε μαθητές σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, με στόχο την εξυπηρέτηση των διατροφικών τους αναγκών και την προστασία τους από τις πιο ακραίες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Για την τρέχουσα σχολική περίοδο, ωστόσο, θα υλοποιηθεί με απευθείας αναθέσεις «επειδή δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για τις ανοιχτές ή κλειστές διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού», απόφαση που δημιούργησε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

-Δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου να εξοφλεί οφειλές του προς όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο στη ΔΕΗ, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, ρύθμιση που αίρει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος προς το Δημόσιο.  

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.