Τη …σιωπή επέλεξε για να απαντήσει στους φορείς που κλήθηκαν στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής αναφορικά με τις αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου - που επιβαρύνουν τους αυτοαπασχολούμενους και νέους επιστήμονες κάτω της πενταετίας, αλλά και τους αγρότες - ο Υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια καταργεί τη μεταβατική περίοδο που προέβλεπε ο αρχικός νόμος για τις εισφορές υγείας, κατά την οποία οι νέοι επιστήμονες (έως πενταετίας) και οι αγρότες θα πλήρωναν χαμηλότερες εισφορές. Πλέον όλοι θα πληρώνουν 6,95% επί του εισοδήματός τους για υγειονομική περίθαλψη.

«Το νομοσχέδιο επιφέρει ουσιαστικό χτύπημα στους νέους και οικονομικά αδύναμους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Με το άρθρο 1 επιχειρείται να καταργηθεί τόσο η μειωμένη βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης για την πρώτη πενταετία (από το 70% στο 100% του βασικού μισθού),  όσο και το μειωμένο ποσοστό των εισφορών  για τους νέους ασφαλισμένους (από 4,87% για τα δύο πρώτα χρόνια και 5,91% για τα επόμενα τρία, σε 6,95% από το πρώτο έτος ασφάλισης). Τούτο μάλιστα γίνεται με έναν τρόπο νομοτεχνικά άστοχο, που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα εφαρμογής» τόνισε ο Προέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας να υποβαθμίσει τη σημασία των αλλαγών που περιέχει το νομοσχέδιο, συνδέοντάς τη με την αναγκαιότητα χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές. Ο κ. Αλεξανδρής μίλησε για  πρακτική προσβλητική για το κύρος του Κοινοβουλίου και των δημοκρατικών θεσμών, αφού καταργούνται διατάξεις που ψηφίστηκαν προ ολίγων μηνών και αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο παράλληλο πρόγραμμα από την Κυβέρνηση, ώστε να μειωθεί ή να σχετικοποιηθεί όλο αυτό το σύστημα της κοινωνικής ασφαλιστικής αναλγησίας. 

Αναφέρθηκε, τέλος, σε άλλα αιτήματα του Δικηγορικού Σώματος που η Κυβέρνηση αποφεύγει να φέρει προς ρύθμιση, όπως τη δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου  με ταυτόχρονη κατάργηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, την παγιοποίηση των εκπτώσεων στους νέους ασφαλισμένους και την κατάργηση των παραβόλων προαγωγής στο Εφετείο και τον Άρειο Πάγο.

«Ο Υπουργός είπε ότι θα τα πάρουμε από τους πλούσιους και θα τα δώσουμε στους αδύναμους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα καταργείται η μοναδική ευνοϊκή διάταξη για τους νέους δικηγόρους μέχρι πενταετίας. Πλέον υπάρχει κάθετη φτωχοποίηση για όλους» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και νέων Δικηγόρων, Λάμπρος Αδάμος, θέτοντας το ερώτημα τι είναι αυτό που εγγυάται την μη κατάργηση στο μέλλον της κλιμακωτής αύξησης της κύριας σύνταξης, αν χρειαστούν νέα προαπαιτούμενα.

Ο Υφυπουργός για την άρνηση απάντησης στα ζητήματα που τέθηκαν (σ.σ. η συνεδρίαση έγινε την Δευτέρα 26/09) επικαλέστηκε την αναταραχή που προκάλεσε η αντιπολίτευση εντός της αίθουσας… 

 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.