Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή την επίδοση της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, σήμερα το πρωί.

 «Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα», διαμήνυσαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, φωτογραφίζοντας το Γιάννη Στουρνάρα.

«Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Η σκληρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία αναζωπυρώνει την κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του Γιάννη Στουρνάρα, ήρθε λίγες ώρες αφότου ο διοικητής της ΤτΕ, επέδωσε την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, σήμερα το πρωί.

Η συγκεκριμένη Έκθεση, χαμηλώνει αισθητά τον πήχη της προσδοκώμενης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα αμέσως επόμενα χρόνια και είναι σαφώς λιγότερο αισιόδοξη σε σύγκριση με την περυσινή Έκθεση.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι εφέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% το 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

Πέρα όμως από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης, το «καυτό» σημείο της παρέμβασης της ΤτΕ είναι ότι κρίνει ως αναγκαία την καταφυγή της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Ο κ. Στουρνάρας συστήνει την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», εκτιμώντας ότι ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)», καταλήγει η Έκθεση.

 

Βούτσης: Ουδείς αμφισβητεί πλέον ότι οδεύουμε στην έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης

Στη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης, ο διοικητής της ΤτΕ και ο πρόεδρος της Βουλής είχαν μια σύντομη συνομιλία, από την οποία δεν έλειψαν τα υπονοούμενα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη σύγκλιση του πολιτικού κόσμου στις πολιτικές που κρατάνε τη χώρα στην ευρωζώνη», αναγνώρισε ότι «η επόμενη περίοδος θα έχει θετικές εξελίξεις». Πρόσθεσε δε ότι η περίοδος αυτή «δεν θα είναι εύκολη, διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα συμβεί μετά από το Πρόγραμμα».

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΤτΕ, «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε». Τόνισε ότι «εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018». «Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας την Ενδιάμεση Έκθεση επισήμανε πως «είναι σημαντικό ότι ουδείς αμφισβητεί πλέον, τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, πως η χώρα οδεύει στην τυπική αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης και τα δεδομένα της δανειακής συμφωνίας».

Ακόμα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «όλοι έχουμε αντιληφθεί -και αυτό αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης- το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος έτσι ώστε να υπάρχει, από ’κεί και πέρα, μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά σιγά να ανασυστήνεται ο κοινωνικός ιστός και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία για μια νέα ανάπτυξη, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο της χώρας και μια νέα διεθνή ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.