Το σίγουρο είναι ότι …δε θα πλήξει κανείς την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, καθώς η επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα σε συνδυασμό με τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, συνδεδεμένος συμβολικά με τον αμερικανικό παράγοντα, θα δημιουργήσει φορτισμένο κλίμα. Με «φρούριο» θα μοιάζει η πρωτεύουσα τις επόμενες μέρες, ενώ την Τρίτη διοργανώνεται διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα φτάσει στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, θα διανυκτερεύσει και θα αναχωρήσει την Τετάρτη.

Παρ’ ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου είθισται να μην είναι ανακοινώσιμο, το σίγουρο είναι ότι μετά την άφιξή του στην Αθήνα ο Μπάρακ Ομπάμα θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και εν συνεχεία τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η περίφημη ομιλία του Αμερικανού προέδρου που αφορά τη δεύτερα μέρα της επίσκεψής του και ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Πνύκα, θα πραγματοποιηθεί τελικά, όπως όλα δείχνουν, στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ήδη το Ίδρυμα ενημέρωσε, με ανακοίνωσή του, ότι θα παραμείνει κλειστό για το κοινό, από τη Δευτέρα 14 έως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.

 

Αθήνα – «φρούριο»

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Αμερικανοί πράκτορες της CIA και της προσωπικής ασφάλειας του Μπάρακ Ομπάμα που θα τον ακολουθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, θα ξεπεράσουν τους 500, ενώ στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί.

Αμερικανοί πράκτορες ελέγχουν εξονυχιστικά μαζί με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, χώρους, κτίρια και διαδρομές, φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ σταδιακά θα φτάσουν και οι επιχειρησιακές ομάδες που θα συνοδεύουν παντού τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πριν από το προεδρικό αεροσκάφος, θα φτάσουνε με άλλα αεροσκάφη τα θωρακισμένα αυτοκίνητα με τα οποία θα κινούνται ο κ. Ομπάμα και η συνοδεία του, ενώ σε κάθε μετακίνηση θα κλείνουν οι δρόμοι μισή ώρα πριν, θα γίνονται συνεχώς έλεγχοι από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών μαζί με Αμερικανούς ειδικούς, ενώ θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και «μυστικοί» αστυνομικοί που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση.

 

Τόσκας: Η «Πνύκα» ακυρώθηκε από το αμερικανικό επιτελείο

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση της επίθεσης με χειροβομβίδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας και τον χώρο της Πνύκας, που επρόκειτο να μιλήσει ο κ. Ομπάμα, αλλά ακυρώθηκε τελικά χτες από το αμερικανικό επιτελείο το οποίο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα μέτρα ασφάλειας που σχεδιάζει η Ελληνική Αστυνομία.

Ο κ. Τόσκας, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών και τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ανέφερε σχετικά με την ακύρωση της ομιλίας στην Πνύκα:

«Δεν υπάρχει Πνύκα ή κάτι άλλο. Εξετάστηκαν και από τις αμερικανικές αρχές και από τις ελληνικές διάφορα μέρη, τα υπέρ και τα κατά, όχι πάντα με κριτήριο την ασφάλεια, υπάρχει και η χωρητικότητα, υπάρχουν οι κλιματολογικές συνθήκες, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα. Επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας ή κίνδυνος, που να επηρέασε το πρόγραμμα».

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του κ. Ομπάμα, θα οριστικοποιηθούν τη Δευτέρα το βράδυ. Επισήμανε ωστόσο, ότι δεν θα είναι έντονα και πολλά, αλλά λογικά για Αμερικανό Πρόεδρο.

«Δεν θα είναι υπερβολικά, αλλά θα είναι αυτά που απαιτούνται για ένα ασφαλές περιβάλλον, για έναν επισκέπτη όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος», ανέφερε ο κ. Τόσκας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και αναφερόμενος σε επικείμενες κινητοποιήσεις εν όψει της παρουσίας του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, ο Νίκος Τόσκας τόνισε ότι δε ζητάει από τον κόσμο να μην κατέβει στους δρόμους αλλά «καλώ τους πολίτες και όλους όσους θα σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η Δημοκρατία μας, που επιτρέπουν οι νόμοι μας, να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αλλά σεβόμενοι τη ζωή των υπολοίπων πολιτών: Σεβόμενοι τους νόμους, σεβόμενοι τους κανόνες που υπάρχουν και πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν ωριμάσει, όχι απόλυτα, ως ένα ορισμένο σημείο, έτσι ώστε να σεβαστούν κάποιοι τη ζωή και των υπολοίπων πολιτών».

 

Μαξίμου: Γεγονός τεράστιας σημασίας η επίσκεψη Ομπάμα, κάποιοι προσπαθούν να την υποβαθμίσουν

Ανακοίνωση εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία δίνει το πολιτικό στίγμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, ενώ αφήνει αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση και όσους προσπαθούν να την υποβαθμίσουν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στις 15 και 16 Νοεμβρίου είναι ένα γεγονός με τεράστια σημασία τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.

Είναι γνωστή άλλωστε η στάση των ΗΠΑ και ιδιαιτέρως του Προέδρου Ομπάμα υπέρ των ελληνικών θέσεων σε μια σειρά από κομβικά θέματα. Μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ως αποφασιστικό βήμα για το πέρασμα σε μια εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Επίσης, στο Κυπριακό, εκεί που για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχει διαμορφωθεί το έδαφος ώστε όλες οι πλευρές να καταλήξουν από κοινού σε μια ουσιαστική και πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση για το ζήτημα.

Αλλά και στο ζήτημα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έχει καταφέρει να αποκτήσει έναν οργανικό ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφορικά με την επικείμενη ομιλία Ομπάμα, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι θα είναι «μια ομιλία που θα υπογραμμίζει την παρακαταθήκη της υπεράσπισης των προοδευτικών αξιών σε παγκόσμια κλίμακα και θα είναι ένα καθολικό μήνυμα υπέρ των πανανθρώπινων ιδανικών της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενώ παράλληλα, θα αναδεικνύει τη στάση αξιών, στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενο στη Νέα Δημοκρατία, το Μαξίμου επισημαίνει ότι «όσο και αν ορισμένοι ενδεχομένως να επιθυμούσαν αν ήταν δυνατόν να μειώσουν τη σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, η πραγματικότητα είναι πως αυτή η επίσκεψη συνιστά έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Δυστυχώς και η αξιωματική αντιπολίτευση, επιλέγει να υιοθετήσει μια τέτοια στάση. Θα επρόκειτο για μικροψυχία αν δεν ήταν στην πραγματικότητα άλλο ένα επεισόδιο της τυφλής αντιπολιτευτικής γραμμής που επενδύει μονάχα στο χάος και την καταστροφή».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή στο briefing για τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για το ξεπέρασμα της λιτότητας και την αναπτυξιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σε αυτή του την επίσκεψη θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον κ. Τζακ Λιού, οι θέσεις του οποίου είναι εξαιρετικά προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Αυτό που είναι κρίμα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει με δηλώσεις στελεχών της στην υποβάθμιση της σημασίας αυτής της επίσκεψης. Για άλλη μια φορά η ΝΔ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση και δυστυχώς καταλήγει να εκτίθεται διεθνώς», διεμήνυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

Εν τω μεταξύ, κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα. Την Τρίτη (πρώτη μέρα εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου) διοργανώνεται συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.