Ήδη απ' τις 13 Ιανουαρίου, απ' αυτή τη στήλη, τονίζαμε πως δεν είχαν καμιά βάση οι κυβερνητικές «ερμηνείες» των δηλώσεων του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε στη «Suddeutsche Zeitung» αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου μνημονίου (ή, «προγράμματος» αν προτιμάτε την τεχνοκρατική εκδοχή του όρου) σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ. Αν και τότε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι «το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα όσα έχουν συμφωνηθεί», το Μέγαρο Μαξίμου έβλεπε πως «πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο μνημόνιο» ο κ. Σόιμπλε, συνεπώς... όλα καλά και προχωρούμε με ό,τι έχουμε ήδη συμφωνήσει. Με ή χωρίς το ΔΝΤ.

Τρεις μέρες μετά (16 Ιανουαρίου), ο κ. Σόιμπλε έδινε διευκρινήσεις επί των δηλώσεών του. Μιλώντας στη «Wall Street Journal» επισήμαινε πως «εάν δεν καταλήξουμε σε επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ δεχθεί τις συνέπειες από αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα ήταν ξεπερασμένο. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι θα συμμετείχε το ΔΝΤ. Εάν ξεπεραστεί, τότε θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση, στην οποία θα έπρεπε να σκεφτούμε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση». Την επομένη (17 Ιανουαρίου), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra εκτιμούσε πως ο κ. Σόιμπλε δεν διαφοροποιήθηκε απ' τις αρχικές του δηλώσεις, προσθέτοντας μάλιστα ότι αν επιθυμεί να κάνει συστάσεις σε κάποιον, αυτός πρέπει να είναι το ΔΝΤ και όχι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς «εμείς δεν είπαμε να φύγει το ΔΝΤ, εμείς είπαμε να μην ζητά παράλογα πράγματα και να ξεκαθαρίσει την στάση του».

Σήμερα, ο κ. Σόιμπλε... ξαναχτύπησε. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, έστειλε τις ίδιες «συστάσεις» στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Χωρίς το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει. Και πρέπει να πάρουμε άδεια από τη Βουλή για να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα. Γι’ αυτό δεν θα το συμβούλευα στους Έλληνες». Μάλιστα, «χρέωσε» στην ελληνική κυβέρνηση την ευθύνη για τη συμμετοχή ή μή του ΔΝΤ, καθώς... «Το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα διστάζει να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο, γι’ αυτό δεν δέχεται να μπει στο πρόγραμμα».

Πιο ξεκάθαρα, δε γίνεται να πει «ετοιμαστείτε για 4ο μνημόνιο». Θα έχουν βέβαια δίκιο στο Μέγαρο Μαξίμου αν πουν (ξανά!) ότι «δε μίλησε για 4ο μνημόνιο»: απλώς σε «νέο πρόγραμμα» αναφέρθηκε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Το οποίο, βεβαίως, δεν είναι απαραίτητο να ονομαστεί «μνημόνιο 4»: μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του και «Θανάση» αν το βαφτίσουν! Αφήστε που θα βολεύει θαυμάσια και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κάθε φορά που θα ερωτάται σχετικά. Με ένα «Ποιος Θανάσης;» θα καθαρίζει!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.