Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της νέας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο των δανειστών, με επίκεντρο τις επερχόμενες παρεμβάσεις στα εργασιακά. Προμετωπίδα της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής κάποιο «κείμενο αρχών» από πλευράς Υπουργείου.

Προτάσσοντας τη συνολική διαπραγματευτική της γραμμή στα εργασιακά, φαίνεται ότι θα προσέλθει η κυβέρνηση στο αυριανό πρώτο ραντεβού με τους θεσμούς, με την Έφη Αχτσιόγλου να κάνει το ντεμπούτο της στη διαπραγμάτευση ως επικεφαλής πλέον του Υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ζητήματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά στην αυριανή συνάντηση θα είναι τέσσερα:

- η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

- η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων

- η προστασία του ορίου των ομαδικών απολύσεων

- η μη επαναφορά του λοκ-άουτ (της δυνατότητας ανταπεργίας από τους εργοδότες).

Φαίνεται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το «κείμενο αρχών» που ετοίμαζε το Υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τις θέσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά για το β’ γύρο διαπραγματεύσεων, δε θα επιδοθεί τελικά στους θεσμούς.

Η υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί αύριο με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

 

Ξανά στην Αθήνα αύριο οι θεσμοί – Ορίζοντας η 5η Δεκεμβρίου

Στην Αθήνα επιστρέφουν λοιπόν αύριο οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι επαφές των επικεφαλής των κλιμακίων θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα και η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόσο το EuroWorking Group όσο και το Eurogroup θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς υποτίθεται ότι τότε θα υποβάλει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τις προτάσεις του με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Πέρα από τα εργασιακά, τις αυριανές συναντήσεις κυβέρνησης και θεσμών θα απασχολήσει, ακόμα, το υπερταμείο και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, στην «ατζέντα» θα βρίσκονται οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τα ενεργειακά θέματα και μία σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά και στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για αύριο Τρίτη, φαίνεται ότι διαμορφώνεται ως εξής:

11.00-12.30 Επισκόπηση

17.00-18.00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο)

18.00-19.00 Αγορά εργασίας

 

 

Κλειδί η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

Σε όλους τους τόνους φαίνεται ότι «σηκώνει» το Υπουργείο Εργασίας και η νέα υπουργός το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε συνέντευξή της την Παρασκευή στην ΕΡΤ, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης στα εργασιακά είναι δεδομένη και είναι οργανωμένη από καιρό».

«Η στοχοθεσία είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι, στη μάχη αυτή, «το πιο βασικό όπλο είναι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων».

«Για εμάς είναι κλειδί η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων» επανέλαβε και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, ενώ αναφορικά με αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο τόνισε ότι «είναι δεδομένο πως πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του».

Για τις ομαδικές απολύσεις, σε συνέντευξή της στο Έθνος της Κυριακής, η Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει: «Η θέση μας στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και ένα εκ των προτέρων σύστημα ελέγχου των απολύσεων αυτών που έχουν βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις. Τα όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία πέρα από τα οποία μια απόλυση λογίζεται ομαδική είναι πλήρως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο»

Και συνεχίζει:

«Στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και σ’ αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί.

Η σύσταση αυτή της επιτροπής έχει παρερμηνευτεί ιδιαιτέρως, με πολλούς να κάνουν λόγο για πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα όμως, στο σημείο αυτό το πόρισμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους από την ισχύουσα κατάσταση.

Η εργασία λιγότερων ωρών την ημέρα δεν είναι τίποτε άλλο από τη «μερική απασχόληση» που ήδη προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, ενώ η εργασία λιγότερων ημερών την εβδομάδα, λιγότερων εβδομάδων τον μήνα κ.ο.κ. είναι η λεγόμενη «εκ περιτροπής εργασία» που επίσης ήδη προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία. Μάλιστα, ήδη υπό το ισχύον δίκαιο, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών διαβουλεύσεων που προηγούνται της πρότασης για ομαδικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες οφείλουν να ερευνήσουν λύσεις που θα αποτρέψουν τις απολύσεις, μεταξύ άλλων και αυτήν του μειωμένου ωραρίου.

Μέχρις εδώ λοιπόν η επιτροπή δεν προτείνει τίποτα το καινούργιο. Ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο που εισηγείται; Ότι σε περίπτωση μειωμένου ωραρίου, ο εργαζόμενος θα πρέπει να λάβει επίδομα για τις ώρες που δεν εργάστηκε, κάτι που υπό το ισχύον Δίκαιο δεν προβλέπεται. Γι’ αυτό και η πρόταση των εμπειρογνωμόνων στο συγκεκριμένο σημείο είναι περισσότερο ευνοϊκή για τους εργαζόμενους», καταλήγει η Έφη Αχτσιόγλου.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.