Στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) που αφορούσε την αντίδραση των ιδρυτικών μελών της Πρωτοβουλίας «Δικαιοσύνη για Όλους» απέναντι στην απορριπτική απόφαση σύστασης του, με τη μορφή σωματείου, απάντησε, χθες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ΕΔΕ, δύο ημέρες πριν (8 Μαρτίου), είχε εκφράσει τη διαφωνία της για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και τις προσωπικές επιθέσεις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (σ.σ. των ιδρυτικών μελών της Πρωτοβουλίας «Δικαιοσύνη για Όλους», στις 02 Μαρτίου) που «οξύνουν αδικαιολόγητα μία ήδη τεταμένη κατάσταση και δίνουν αφορμές για ευθεία αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση των συνταγματικών θεσμών», αναγνωρίζοντας ωστόσο, το αυτονόητο δικαίωμα στην άσκηση κριτικής, «ακόμα κι όταν στρέφεται κατά δικαστικών λειτουργών ή των αποφάσεων που αυτοί εκδίδουν».
Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επέμεινε ότι η απόφαση της Ειρηνοδίκη Αθηνών, Μαρίας Πετροπούλου είναι φασιστική, αφού κρίνει ως μη νόμιμη τη συμμετοχή των πολιτών στη διεκδίκηση απονομής Δικαιοσύνης, στη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής και στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Συντάγματος και ως εκ τούτου ότι «έχουμε συνταγματικό δικαίωμα, αλλά και δημοκρατική υποχρέωση να μην πειθαρχήσουμε».
Τόνισε ότι οι ίδιοι οι Δικαστές θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα διαμαρτύρονταν σε μια τέτοια φασιστική διατύπωση που επικυρώθηκε με τη βούλα της Δικαιοσύνης. Παρόλα αυτά, τους …ευχαρίστησε γιατί «με την ανακοίνωσή που έστειλαν με Δελτίο Τύπου, φροντίζοντας να αναπαραχθεί καταλλήλως, πέτυχαν να γραφτούν από τα ΜΜΕ όσα είπαμε στη Συνέντευξη Τύπου της 2 Μαρτίου 2017: σε αυτήν τη Συνέντευξη Τύπου όπου οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν εμφανίσθηκαν και σχεδόν κανένα μέσο δεν την κάλυψε».
Η κα Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι η Εφέτης που δήλωσε κώλυμα στη δίκη της Siemens – κώλυμα που δεν δηλώθηκε αμέσως ώστε να γίνει η άμεση αναπλήρωσή της, με αποτέλεσμα τη νέα αναβολή της υπόθεσης που βρίσκεται στο χείλος της παραγραφής - είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕ εδώ και χρόνια, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος και Γενική Γραμματέας της Ένωσης, γεγονός που είναι …«παντελώς άσχετο με την ανακοίνωση της Ένωσης». Ζήτησε μάλιστα η επόμενη ανακοίνωση να είναι ενυπόγραφη «για να γνωριζόμαστε καλύτερα και για να γνωρίζουν οι πολίτες».
Στη συνέχεια, υπενθύμισε μερικά δεδομένα που αφορούν την υπόθεση της Siemens:
• ότι στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής του 2011 (αυτό που ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής εξαφάνισε από την αρχική ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου), η Siemens έχει χαρακτηρισθεί ως Εγκληματική Οργάνωση, με Δικαστικό Σκέλος.
• ότι υπάρχει ξεκάθαρη μεθόδευση παραγραφής της υπόθεσης, και υπόθαλψης των υπαιτίων, με δικαστική και εισαγγελική ευθύνη, πέραν της ξεκάθαρης κυβερνητικής-κοινοβουλευτικής-πολιτικής ευθύνης.
• ότι το σκέλος της υπόθεσης Siemens που αφορά τον Μαντέλη, δεξί χέρι του Σημίτη, δεν έχει ακόμη εκδικασθεί σε πρώτο βαθμό, αφού όλη η διαδικασία ακυρώθηκε μετά από μακροχρόνια εκδίκαση, λόγω θανάτου του Προέδρου του Δικαστηρίου και μη ύπαρξης αναπληρωτή Προέδρου.
• Και ότι και στην παρούσα υπόθεση, που αφορά τον Τσουκάτο (αριστερό χέρι του Σημίτη και εισπράκτορα του ΠΑΣΟΚ), τον Χριστοφοράκο (κολλητό της οικογένειας Μητσοτάκη-Μπακογιάννη), τον Καραβέλα, τους Γερμανούς-στελέχη της Siemens, στελέχη του ΟΤΕ κλπ, δεν έχει καν ορισθεί αναπληρωτής Πρόεδρος, με προφανή τον κίνδυνο η έλλειψη αυτή να ευνοήσει καθοριστικά τους υπολόγους.
«Πιο πολύ από ποτέ αποδεικνύεται η αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας μας να διεκδικήσουμε Δικαιοσύνη για Όλους, στο όνομα των απλών ανθρώπων. Πιο πολύ από ποτέ πείθομαι ότι η «Δικαιοσύνη για Όλους» ενοχλεί δικαίως εκείνους που θέλουν Δικαιοσύνη για τους λίγους κι εκλεκτούς και αδικία και αρνησιδικία για τους πολλούς. Πιο πολύ από ποτέ, είμαι αποφασισμένη να κάνω ό,τι χρειαστεί για την απόδοση δικαιοσύνης και αλήθειας σε αυτόν τον τόπο και σε αυτόν τον λαό. Θα τα πούμε στις 15 Μαρτίου στη δίκη της Siemens» κατέληξε.
Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
«Σε αίτημα που κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για σύσταση σωματείου η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν απορριπτική διότι κατά την κρίση του δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου προχώρησαν στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου ασκώντας σκληρή κριτική σε βάρος της Προέδρου του Δικαστηρίου. Το δικαίωμα στην άσκηση κριτικής είναι αυτονόητο ακόμα κι’ όταν στρέφεται κατά δικαστικών λειτουργών ή των αποφάσεων που αυτοί εκδίδουν. Απαξιωτικοί ωστόσο χαρακτηρισμοί και προσωπικές επιθέσεις όπως ότι «δικαστικός λειτουργός αναλαμβάνει να βάλει τη σφραγίδα της δικαιοσύνης στην πιο φασιστική, στην πιο χουντική απόφαση που μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος (και νομικός) νους» και ότι «…δεν θα πειθαρχήσουμε στην φασιστική απόφαση του Ειρηνοδικείου..», ιδίως όταν προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα, οξύνουν αδικαιολόγητα μία ήδη τεταμένη κατάσταση και δίνουν αφορμές για ευθεία αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση των συνταγματικών θεσμών.»
Ολόκληρη η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου:
«Την περασμένη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στη δίκη της Siemens, εκπροσωπώντας τους πολίτες και την πρωτοβουλία «Δικαιοσύνη για Όλους», ως πολιτική αγωγή είπα μερικά αυτονόητα:
• πως είναι σκάνδαλο η νέα αναβολή έναρξης εκδίκασης, αυτή τη φορά λόγω κωλύματος στο πρόσωπο Εφέτη, που δηλώθηκε μόλις στις 24 Φλεβάρη, μετά τη σκανδαλώδη αναβολή του περασμένου καλοκαιριού
• πως είναι σκάνδαλο το κώλυμα της Εφέτη να μην έχει δηλωθεί αμέσως, από τα μέσα Γενάρη, όταν κληρώθηκαν οι συνθέσεις του Φλεβάρη: τότε, η αναπλήρωση θα είχε γίνει πριν τη δίκη και δεν θα χάνονταν άλλες 10 μέρες, με την υπόθεση στο χείλος της παραγραφής-σχεδόν 20 χρόνια μετά τις πράξεις του κατηγορητηρίου
• πως είναι σκάνδαλο το κώλυμα, συνιστάμενο, όπως μάθαμε, σε κουμπαριά της Εφέτη με συνήγορο της υπόθεσης, να το έχουν τούμπανο τα ΜΜΕ και οι συνήγοροι υπεράσπισης (ψιθυριζόταν στην αίθουσα και δημοσιεύθηκε στον Κυριακάτικο Τύπο, που είχε «κλείσει» πριν δηλωθεί το κώλυμα) και να το κρατά κρυφό καμάρι το Δικαστήριο, που ακόμη αρνείται να το γνωστοποιήσει στους πολίτες που έχουμε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη
Υπενθύμισα μερικά δεδομένα:
• ότι η Siemens, στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής του 2011 (αυτό που ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής εξαφάνισε από την αρχική ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου), έχει χαρακτηρισθεί ως Εγκληματική Οργάνωση, με Δικαστικό Σκέλος.
• ότι υπάρχει ξεκάθαρη μεθόδευση παραγραφής της υπόθεσης, και υπόθαλψης των υπαιτίων, με δικαστική και εισαγγελική ευθύνη, πέραν της ξεκάθαρης κυβερνητικής-κοινοβουλευτικής-πολιτικής ευθύνης.
• ότι το σκέλος της υπόθεσης Siemens που αφορά τον Μαντέλη, δεξί χέρι του Σημίτη, δεν έχει ακόμη εκδικασθεί σε πρώτο βαθμό, αφού όλη η διαδικασία ακυρώθηκε μετά από μακροχρόνια εκδίκαση, λόγω θανάτου του Προέδρου του Δικαστηρίου και μη ύπαρξης αναπληρωτή Προέδρου.
• Και ότι και στην παρούσα υπόθεση, που αφορά τον Τσουκάτο (αριστερό χέρι του Σημίτη και εισπράκτορα του ΠΑΣΟΚ), τον Χριστοφοράκο (κολλητό της οικογένειας Μητσοτάκη-Μπακογιάννη), τον Καραβέλα, τους Γερμανούς-στελέχη της Siemens, στελέχη του ΟΤΕ κλπ, δεν έχει καν ορισθεί αναπληρωτής Πρόεδρος, με προφανή τον κίνδυνο η έλλειψη αυτή να ευνοήσει καθοριστικά τους υπολόγους
Μετά από αυτές τις δηλώσεις, που φυσικά ενόχλησαν όσους έχουν τη μύγα, από προχθές η ειδησεογραφία κατακλύσθηκε με την διοχετευμένη με Δελτίο Τύπου «αντίδραση» της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην Συνέντευξη Τύπου που δώσαμε πριν από μία εβδομάδα, στις 2 Μαρτίου, με τη Δικαιοσύνη για Όλους, ο Στράτος Γεωργούλας, ο Διαμαντής Καραναστάσης, ο Κώστας Ζηκογιάννης και εγώ.
Για να γνωστοποιήσουμε ότι βρέθηκε Δικαστής (η Ειρηνοδίκης Αθηνών Μαρία Πετροπούλου) που έκρινε ότι:
• «δεν είναι νόμιμο και αντίκειται στη δημόσια τάξη οι πολίτες να διεκδικούν την θωράκιση της Ανεξάρτητης Δικαστικής Λειτουργίας».
• «δεν είναι νόμιμο και αντίκειται στη δημόσια τάξη οι πολίτες να διεκδικούν απονομή της Δικαιοσύνης σε μείζονες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, όπως η υπόθεση Siemens, η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ, η υπόθεση των Γερμανικών Οφειλών, η υπόθεση του Μνημονίου και του Χρέους».
• «δεν είναι νόμιμο και αντίκειται στη δημόσια τάξη οι πολίτες να μάχονται κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής».
• «η υπεράσπιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Συντάγματος δεν είναι νόμιμη και συνιστά παρέμβαση στην άσκηση της κρατικής εξουσίας.»
Αυτά και άλλα φασιστικά λέει η Διάταξη της Ειρηνοδίκη Αθηνών, που, αφού προηγουμένως προσπάθησε να μας πείσει να αποσύρουμε την αίτησή μας, τελικώς απέρριψε ως μη νόμιμο και επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη το αίτημα να συγκροτηθεί η Δικαιοσύνη για Όλους ως Σωματείο. Είναι αυτονόητο ότι σε μια φασιστική απόφαση έχουμε συνταγματικό δικαίωμα, αλλά και δημοκρατική υποχρέωση να μην πειθαρχήσουμε. Και δεν θα πειθαρχήσουμε.
Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι οι πρώτοι που θα στηλίτευαν μια τέτοια απόφαση θα ήταν οι ίδιοι οι Δικαστές. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι οι πρώτοι που θα διαμαρτύρονταν που μια τέτοια φασιστική διατύπωση επικυρώθηκε με τη βούλα της Δικαιοσύνης, θα ήταν οι ίδιοι οι Δικαστές.
Αντί για αυτό, προχθές και χθες παίχθηκε το παιχνίδι της Siemens: Όλα τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την «Καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου», που «παρίσταται στη δίκη της Siemens» και «χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις» όπως ότι «δικαστικός λειτουργός αναλαμβάνει να βάλει τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης στην πιο φασιστική, στην πιο χουντική απόφαση που μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος (και νομικός) νους» και ότι «δεν θα πειθαρχήσουμε στην φασιστική απόφαση του Ειρηνοδικείου.»
Από όλα τα ρεπορτάζ, είναι ξεκάθαρο πως εκείνο που ενοχλεί είναι ότι επιμένουμε να παρέμβουμε στην δίκη της Siemens και να μιλάμε για το Σκάνδαλο των Σκανδάλων, την ώρα που ολόκληρο το πολιτικό σύστημα Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, η Βουλή και η Δικαιοσύνη, παριστάνουν ότι το Σκάνδαλο των Σκανδάλων δεν υπήρξε ποτέ.
Ευχαριστώ την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, γιατί, με την ανακοίνωσή της, που έστειλε με Δελτίο Τύπου (με τίτλο «Για την απορριπτική απόφαση σύστασης σωματείου»), φροντίζοντας να αναπαραχθεί καταλλήλως, πέτυχε να γραφτούν από τα ΜΜΕ όσα είπαμε στη Συνέντευξη Τύπου της 2 Μαρτίου 2017: σε αυτήν τη Συνέντευξη Τύπου όπου οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν εμφανίσθηκαν και σχεδόν κανένα μέσο δεν την κάλυψε.
Το ότι η Εφέτης που δήλωσε κώλυμα στη δίκη της Siemens είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εδώ και χρόνια, έχοντας διατελέσει και Πρόεδρος και Γενική Γραμματέας της Ένωσης, είναι παντελώς άσχετο με την ανακοίνωση της Ένωσης.
Εντελώς τυχαίο είναι και το γεγονός ότι η Ένωση έβγαλε ετεροχρονισμένα Δελτίο Τύπου, 6 μέρες μετά τη Συνέντευξη Τύπου μας, 13 μέρες μετά το δικό μας δελτίο τύπου, που περιείχε τους «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς», αλλά 2 μόλις ημέρες μετά την τοποθέτησή μου στο Δικαστήριο της Siemens.
Απολύτως ασύνδετο με τα παραπάνω είναι και το ότι ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Siemens θέλησε να μου αφαιρέσει το λόγο όταν αναφέρθηκα στο φασιστικό σκεπτικό της διάταξης της Ειρηνοδίκη.
Τέλος, απολύτως ασύνδετο με την ανακοίνωση και την αθρόα αναπαραγωγή της από τα ΜΜΕ, είναι το γεγονός ότι στηλίτευσα δημόσια το ότι οι δημοσιογράφοι ήξεραν και έγραψαν για το κώλυμα της Εφέτη, την ώρα που το Δικαστήριο το κρατά επτασφράγιστο μυστικό για τους πολίτες και την πολιτική αγωγή, παρά τα 3 επίσημα αιτήματά μας να ενημερωθούμε.
Προς τους εξανιστάμενους και ανησυχούντες, λοιπόν:
Θα είμαστε στη δίκη της Siemens και στις 15 Μαρτίου και στις 17 και στις 29 και σε κάθε συνεδρίαση.
Ως πολίτες, με τους πολίτες.
Ζητώντας να παραστούμε ως πολιτική αγωγή για τη βλάβη που προκάλεσαν στη χώρα, στο δημόσιο ταμείο και στον ελληνικό λαό, σε εμάς τους πολίτες, η εταιρία-διαφθορέας και οι διαπλεκόμενοι συνεργάτες της.
Αναλαμβάνοντας το κόστος ακόμη και των επιθέσεων που προέρχονται από μια Ένωση που όφειλε να διαφυλάξει το κύρος της Δικαιοσύνης, αντί να προσφέρει τη σφραγίδα της για να τη χρησιμοποιούν κατά βούληση οι μηχανισμοί της διαπλοκής.
Δεν είναι όλοι οι Δικαστές το ίδιο. Άλλο ο Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης, άλλο ο Κόλλιας. Οι πρώτοι τίμησαν το δικαστικό Σώμα, αρνούμενοι να καταδικάσουν τον Κολοκοτρώνη και τους άλλους επαναστάτες. Ο τελευταίος το ντρόπιασε, αποδεχόμενος να γίνει Πρωθυπουργός της Χούντας. Αυτή τη διάκριση, όφειλε πρώτη να κάνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η Δικαιοσύνη, όμως, ας το πούμε καθαρά: δεν είναι ούτε τσιφλίκι ούτε χωράφι των δικαστών και των εισαγγελέων. Είναι δημοκρατική λειτουργία και δικαίωμα των πολιτών.
Πιο πολύ από ποτέ αποδεικνύεται η αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας μας να διεκδικήσουμε Δικαιοσύνη για Όλους, στο όνομα των απλών ανθρώπων.
Πιο πολύ από ποτέ πείθομαι ότι η «Δικαιοσύνη για Όλους» ενοχλεί δικαίως εκείνους που θέλουν Δικαιοσύνη για τους λίγους κι εκλεκτούς και αδικία και αρνησιδικία για τους πολλούς.
Πιο πολύ από ποτέ, είμαι αποφασισμένη να κάνω ό,τι χρειαστεί για την απόδοση δικαιοσύνης και αλήθειας σε αυτόν τον τόπο και σε αυτόν τον λαό.
Θα τα πούμε στις 15 Μαρτίου στη δίκη της Siemens.
Η επόμενη ανακοίνωση της Ένωσης, παρακαλώ να είναι ενυπόγραφη. Για να γνωριζόμαστε καλύτερα. Και για να γνωρίζουν οι πολίτες.»