Χωρίς ουσιαστική πρόοδο φαίνεται πως έληξε η συνεδρίαση του Euro Working Group το βράδυ της Πέμπτης, με το ΔΝΤ να επανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις γνωστές απαιτήσεις του για τα εργασιακά. Έτσι, η απόσταση για την επίτευξη τεχνικής συμφωνία καταγράφηκε ξανά, με την επιστροφή των θεσμών να αποφασίζεται μεν αλλά χωρίς ακριβή ημερομηνία.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα φαίνεται πως ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η συνεδρίαση του Euro Working Group. Ο βασικός λόγος φέρεται να είναι η επαναφορά του ΔΝΤ στη «σκληρή» του γραμμή, από την οποία φαίνεται να είχε απομακρυνθεί τις τελευταίες μέρες, αφήνοντας παράθυρα αισιοδοξίας για το άμεσο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.

Όμως, στο EWG το ΔΝΤ επανήλθε, θέτοντας ξανά ζήτημα απελευθέρωσης του ορίου απολύσεων από το 5% στο 10%, κατάργησης της διοικητικής προέγκρισης για τις απολύσεις και θέσπισης της εργοδοτικής ανταπεργίας. Αυτό δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις απαιτήσεις.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρντ, ερωτηθείσα σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ανέφερε πως έχει σημειωθεί «πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», επανέλαβε η ίδια.

Πάντως, προς την κατεύθυνση της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες φαίνεται ότι κινήθηκε το Euro Working Group, όπως μετέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από κοινοτικές πηγές. Ακριβής ημερομηνία γι’ αυτό δεν καθορίστηκε.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.