Εγκρίθηκε ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, σε συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Δημιουργείται έτσι εταιρεία συμμετοχών η οποία θα ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία ενέκρινε τη σύσταση εταιρείας συμμετοχών που θα ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Είχε προηγηθεί εμπλοκή με τη συνέλευση να συγκαλείται αρχικά το πρωί και να αναβάλλεται προκειμένου να βρεθεί λύση, ώστε να εξασφαλιστεί η –απαραίτητη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας- σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ήταν μέχρι σήμερα 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, η οποία συστάθηκε το 2011, σε συμμόρφωση με κοινοτική οδηγία, σχετικά με το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων Μεταφοράς και Διανομής των καθετοποιημένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ είναι –σε γενικές γραμμές- υπεύθυνος για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας, που απορρέει από το τρίτο μνημόνιο. Βάσει του νομοθετημένου πλέον σχεδίου της κυβέρνησης, η ΔΕΗ θα πουλήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική εταιρεία State Grid προς 320 εκατ. ευρώ, ενώ θα μεταβιβάσει δωρεάν το 51% του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ (με βασικό μέτοχο το Δημόσιο), μέσω εταιρείας συμμετοχών.

Το υπόλοιπο 25% θα διατεθεί και αυτό στο Δημόσιο έναντι ανταλλάγματος, που μένει να προσδιοριστεί.

Οι μέτοχοι επρόκειτο να εγκρίνουν τη σύσταση της νέας αυτής εταιρείας συμμετοχών και τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου. Αλλά η συνέλευση αναβλήθηκε για την Τρίτη 17 Γενάρη, μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, βασικού μετόχου της ΔΕΗ, λόγω ανησυχιών που εξέφρασαν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες που δανειοδοτούν την επιχείρηση.

Οι τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha) έχουν χορηγήσει κοινοπρακτικό δάνειο 2,2 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει αποπληρώσει ήδη 600 περίπου εκατομμύρια αυτού του δανείου και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται την χορήγηση επιπλέον δανείου 200 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τράπεζες έστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για το σχέδιο απόσχισης, αναφέροντας ότι η διάθεση ενός σημαντικότατου περιουσιακού στοιχείου τη ΔΕΗ άνευ ανταλλάγματος θίγει συμβατικά τους δικαιώματα.

Στην επιστολή τους, οι τράπεζες επιφυλάσσονται της εξέτασης τυχόν περαιτέρω δανειοδότησης ή αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκαν με εκπροσώπους των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα και συμφώνησαν να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του συμφωνημένου σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Τελικά, η συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που προγραμματίστηκε για την Τρίτη 17/1 στις 11 το πρωί, αναβλήθηκε εκ νέου για τις 6 το απόγευμα, μετά από αίτημα του (άλλου) βασικού μετόχου της ΔΕΗ, του ελληνικού Δημοσίου. Όπως φαίνεται, στο μεσοδιάστημα, έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για να βρεθούν οι πρόσθετες εξεσφαλίσεις που ζητούσαν οι συστημικές τράπεζες, ώστε να συμφωνήσουν στη δανειοδότηση του σχεδίου και να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποιήθηκαν «συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο των οποίων αποσαφηνίστηκαν, πλήρως και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι τεχνικές και νομικές παράμετροι του σχεδίου».

Έτσι, στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα βρέθηκε τελικά λύση. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με επιστολή τους, γνωστοποίησαν ότι συμφωνούν με τη διαδικασία καθώς θα παρασχεθούν πρόσθετες εξασφαλίσεις με την εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στη γενική συνέλευση αναγνώσθηκε νέα επιστολή των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με την οποία:

-ενόψει της ανάγκης για εμπρόθεσμη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, οι τράπεζες εξετάζουν θετικά την κάλυψη του υφιστάμενου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου με λήψη εξασφαλίσεων, παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ενεργειακής Συμμετοχών και εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

-οι τράπεζες προτίθενται να εξετάσουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση προς τη ΔΕΗ με εξασφάλιση ισόποση εκχώρηση απαιτήσεων εταιρικών πελατών και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν.

Έτσι, η συνέλευση ενέκρινε τελικά τη σύσταση της εταιρείας συμμετοχών, στον έλεγχο της οποίας θα περάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Η εταιρεία αυτή θα ανήκει στη ΔΕΗ (η οποία έχει βασικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο). Επίσης, με την απόφαση της συνέλευσης μειώνεται το μετοχικό κεφάλαιο τη ΔΕΗ και επιστρέφονται σε είδος στους μετόχους της οι μετοχές που κατέχει η ΔΕΗ στην εταιρία συμμετοχών, η οποία θα αιτηθεί την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

«Η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, στην υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης. Με την παραμονή του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με σχεδιασμούς του παρελθόντος και πάντοτε στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, tovima.gr

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.