Για «εύκρατο κλίμα» και μάλιστα «τυπικό μεσογειακό» κάνανε λόγο τα σχολικά μας βιβλία της Γεωγραφίας περιγράφοντας τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, μα όπως όλα δείχνουν, επρόκειτο για πλάνη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία ενσκήπτουν ιδιαζόντως ακραία καιρικά φαινόμενα και μάλιστα τόσο ακραία, ώστε να καθιστούν πρακτικά αδύνατο τον όποιο κυβερνητικό σχεδιασμό στους τομείς της πολιτικής προστασίας, της ενέργειας, των συγκοινωνιών και – βεβαίως! – της οικονομίας.

Τα πρώτα δείγματα περί της πλάνης, τα λάβαμε μερικά χρόνια νωρίτερα, όταν η μισή χώρα καταστρεφόταν από πυρκαγιές και η κρατική μηχανή απλά παρακολουθούσε μετρώντας νεκρούς. Τότε ο φταίχτης ήταν ο «στρατηγός άνεμος», όπως πολύ περιγραφικά τον απέδιδε ο – παρ' ολίγον πρόεδρος του ΕΣΡ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης – κ. Βυρ. Πολύδωρας, και όχι πανάκριβα συστήματα πυρασφάλειας που δεν λειτούργησαν, ανύπαρκτος κεντρικός σχεδιασμός αντιπυρικής θωράκισης, πυροσβεστικά οχήματα χωρίς προσωπικό, μαζικές απολύσεις δασοπυροσβεστών στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» κ.λπ. Θάψαμε τους νεκρούς μας, αποπειραθήκαμε να συλλάβουμε τον ένοχο... άνεμο, μα – όντας ευφυής στρατηγός ο τελευταίος! – διέφυγε της σύλληψης και της συνακόλουθης δίκαιης τιμωρίας του.

Ενδείξεις συνεχίσαμε να λαμβάνουμε τα επόμενα χρόνια. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, ολόκληρες περιοχές πλημμύριζαν απ' τα βουλωμένα φρεάτια, κατοικίες πνίγονταν στη λάσπη, ζωές χάνονταν σε μπαζωμένα ρέματα και αποψιλωμένες βουνοπλαγιές, μα και τότε ποτέ δεν έφταιγαν οι προαναφερθείσες ασήμαντες μικρολεπτομέρειες. Έφταιγε η σφοδρότητα και ο όγκος της βροχόπτωσης. Πράγματα δηλαδή εκ διαμέτρου αντίθετα με τα όσα γνωρίζουμε για τη βροχή στις περιοχές της Μεσογείου. Οι «πρωτοφανείς βροχοπτώσεις» επηρέαζαν και άλλους τομείς, που αφορούσαν ηλεκτροδότηση, συγκοινωνίες και λοιπά συναφή και οι οποίοι προσθέτονταν στα θύματα των «ακραίων καιρικών φαινομένων».

Την τελική επιβεβαίωση για την πλάνη των σχολικών μας βιβλίων και της ίδιας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας πάντως τη λάβαμε σήμερα, διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα. Επισκεπτόμενος ο τελευταίος το υπουργείο Περιβάλλοντος και στο περιθώριο των εξαγγελιών περί μεγάλων έργων στον τομέα της ενέργειας, μας πληροφόρησε ότι «αυτός ο χειμώνας ήταν ίσως βαρύτερος από ό,τι οι τελευταίοι χειμώνες, με αποτέλεσμα να έχουμε μια αύξηση γύρω στο 9% στην κατανάλωση ρεύματος. Αυτή η αύξηση, όμως, οδήγησε στη μετάβαση των καταναλωτών σε άλλη κλίμακα, που επιβάρυνε τους λογαριασμούς, αναντίστοιχα θα έλεγα».

Κι έτσι το πανελλήνιο έμαθε επιτέλους γιατί κινδύνευε με έμφραγμα και εγκεφαλικό κάθε φορά που άνοιγε τον λογαριασμό του ρεύματος. Έφταιγε ο βαρύς χειμώνας για τις «αναντίστοιχες» επιβαρύνσεις των λογαριασμών! Ο ίδιος βαρύς χειμώνας που έφταιγε για τους θανάτους σε παγωμένα (ή απανθρακωμένα από τζάκια και μαγκάλια) σπίτια και τους οποίους συνήθιζε να καταγγέλλει με σφοδρότητα ο κ. Τσίπρας από τη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ.: τότε δεν έφταιγε ο «βαρύς χειμώνας», μα προφανώς δεν είχε ακόμη αλλάξει το κλίμα μας, παρέμενε μεσογειακό). Τα καλά νέα είναι βεβαίως ότι «έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα και άρα θα προχωρήσουμε άμεσα και σε αναδιάρθρωση των κλιμάκων των τιμολογίων σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές». Τώρα που τελείωσε στο μεταξύ ο «βαρύς χειμώνας», αλλά αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες.

Μη βιαστείτε να αμφισβητήσετε τα όσα λέει ο πρωθυπουργός μας. Ο βαρύς χειμώνας έχει – θυμίζουμε – καταστρέψει δυο τεράστιες κι ανίκητες – μέχρι τότε – στρατιές τους δυο προηγούμενους αιώνες. Στη Ρωσία, θα πείτε, που σαφώς και δεν συγκαταλέγεται στις χώρες με «τυπικό μεσογειακό» κλίμα, μα... μην κολλάτε σε ετικέτες, στην ουσία να μένετε! Η χώρα μας δεν έχει «τυπικό μεσογειακό κλίμα», τέλος!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.