«Με αδιαφάνεια και αναξιοκρατία η Κυβέρνηση διογκώνει συνεχώς το Δημόσιο» ήταν το θέμα της επίκαιρης επερώτησης 12 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συζητήθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρώτος ομιλητής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Γεωργαντάς, σημείωσε ότι από τις 30 Σεπτέμβρη 2016 το αργότερο θα έπρεπε - με βάση νομοθέτημα της Κυβέρνησης - όποια θέση μένει κενή στο Δημόσιο, σε οργανισμούς και γενικές ή ειδικές γραμματείες, να καλύπτεται από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, πράγμα που δεν έχει μέχρι στιγμής συμβεί. Ερμηνεύοντας την αδράνεια, ανέφερε πως «προφανώς η δεξαμενή των στελεχών, είτε των συγγενών είτε των κομματικών φίλων, τα οποία πρέπει ακόμα με απευθείας τρόπο να τοποθετούνται δεν έχει εξαντληθεί ακόμα».
Ο βουλευτής κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν σεβάστηκε αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευε την επαναπρόσληψη εργαζομένων στις Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. – τις οποίες και έκανε μέσω τροπολογίας - αλλά και για το γεγονός ότι αύξησε τις θέσεις ειδικών συμβούλων Υπουργών κατά 21 άτομα, επιβαρύνοντας τον Προϋπολογισμό με 939.000 ευρώ το χρόνο. «Ποια ήταν η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη σε υφιστάμενους υπουργούς –οι τέσσερις από αυτούς λειτουργούσαν, ένα είναι το υπουργείο το καινούργιο που έγινε - και έχουμε αύξηση των ειδικών θέσεων των συνεργατών του πολιτικού γραφείου, μάλιστα. Εννιακόσιες τριάντα εννέα χιλιάδες. Μόνο αυτά μπόρεσα να βρω, σε μία μικρή έρευνα που έχω κάνει. Δεν ξέρω ποιο είναι το σύνολο των επιβαρύνσεων από αυτές σας τις επιλογές» τόνισε.
«Δημιουργείτε έναν στρατό διορισμένων κομματικών φίλων και στέλνετε τον λογαριασμό στον Έλληνα φορολογούμενο» είπε, με τη σειρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ), σημειώνοντας ότι – σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης, το πρώτο εννιάμηνο του 2016, αυξήθηκαν κατά 144 εκατομμύρια ευρώ. Στο κράτος που προσπαθεί να αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζοντάς το ως λάφυρο αναφέρθηκε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να ελέγξει και τα ΜΜΕ. «Η μηχανή πρόσληψης των μετακλητών δουλεύει φουλ» τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, στηλιτεύοντας και την πρακτική μετατροπής των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. «Η ανεργία δεν μειώνεται με μαζικούς διορισμούς στο Δημόσιο. Αυτή η λύση είναι επιστροφή στα μονοπάτια του 1980, γιατί αυτά ήταν δρόμος προς τον γκρεμό» είπε.
Τον λόγο, στη συνέχεια, πήρε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν υποστηρίζει το ελάχιστο, αλλά το αναγκαίο κράτος και σε αυτή τη φάση προχωρά στην κατάρτιση των Οργανισμών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων, ώστε να καταγραφεί πού χωλαίνει η διοίκηση, πού απαιτείται προσωπικό και πού ενδεχομένως υπάρχει υπερκάλυψη θέσεων. Αναφορικά με τους μετακλητούς, είπε ότι πλέον καταγράφονται σε αυτή την κατηγορία και οι πάσης φύσεως ειδικοί σύμβουλοι, δηλαδή ειδικοί συνεργάτες και επιστημονικοί συνεργάτες Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, γι’ αυτό και ο αριθμός τους εμφανίζεται αυξημένος. Ως προς την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου τόνισε ότι αποσκοπούσε στην επί σειρά ετών ομηρία εργαζομένων σε ευαίσθητους τομείς κοινωνικών υπηρεσιών και επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης υπέρ των σταθερών εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα και γενικότερα.
Απογοητευτική χαρακτήρισε την απάντηση ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας (ΝΔ), σημειώνοντας μάλιστα ότι η κοινοβουλευτική επερώτηση προς Υπουργό είναι μία βαθμίδα πριν από τη μομφή. «Είχαμε την απαίτηση από σας ως σεβόμενη τη Βουλή και συναισθανόμενη την αξία και τη σπουδαιότητα που έχει η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να μας φέρετε συγκεκριμένες απαντήσεις στην επερώτησή μας. Δεν είναι ερώτηση, είναι επερώτηση, δηλαδή είναι ερώτηση η οποία έχει και μια αρνητική αποφορά» είπε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα στην πρωτολογία μου ζήτησα απαντήσεις. Δεν τις πήρα. Και δεν είναι απλά ότι δεν πήρα κάποιες –είναι δικαίωμά σας να μην δίνετε κάποιες- απαντήσεις, αλλά όχι επί όλων των ερωτημάτων. Πολλά από τα ερωτήματα απαιτούν απάντηση» ανέφερε, παίρνοντας για δεύτερη φορά τον λόγο ο Γιώργος Γεωργαντάς. Επί παραδείγματι επέμεινε στο ζήτημα της αύξησης του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων που από 1578 τον Οκτώβριο του 2015 έχουν φτάσει τους 2099, στη μη συμμόρφωση της διοίκησης με αποφάσεις της δικαιοσύνης κλπ.
Στη δευτερολογία της, η κα Γεροβασίλη έδωσε μία εξήγηση για την αύξηση του αριθμού των μετακλητών, λέγοντας ότι η σύγκριση γίνεται με τον Οκτώβρη του 2015, τότε που μόλις είχαν γίνει εκλογές, με αποτέλεσμα οι Υπουργοί να μην έχουν ακόμα προσλάβει συνεργάτες. «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ: Η ανικανότητά τους, αν όχι και κάτι άλλο, μας έφερε στα μνημόνια και πέταξε τη χώρα στα βράχια. Πώς γίνατε ικανοί; Ποια μέρα; Τι ώρα γίνατε ικανοί; Ρωτάω για να ξέρω. Εδώ σε εμάς θα αποδειχθεί αν θα βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα στο τέλος της τετραετίας. Κατά τα άλλα, δεν δικαιούστε να αυτοχρίζεστε ικανοί, έχετε καταστρέψει τη χώρα» κατέληξε.