Διήμερη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα και αύριο, κατά την οποία συνάντησε το Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ θα έχει σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και άλλους σημαντικούς θεσμικούς παράγοντες. Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, αλλά και πολυμελής επιχειρηματική αποστολή.

Πριν από λίγο ξεκίνησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα, σήμερα και αύριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αφού γευματίσουν οι δύο αντιπροσωπείες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θα έχουν συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με το Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οικονομικά θέματα, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων με την πρώτη να διοργανώνεται την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θέματα περιφερειακής σταθερότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών.

«Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Βούτσιτς στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Επίσης, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Ιδιαίτερα εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με το Σέρβο ομόλογό του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Σερβίας, υπογράμμισε ότι στις κρίσιμες στιγμές οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδράμει την προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. «Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τα Βαλκάνια, πέραν των υπολοίπων, αντιμετωπίζουν και τις δικές τους προκλήσεις. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές και μισαλλόδοξες φωνές. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών. Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Σέρβο ομόλογό του.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα.

«Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, η ελληνοσερβική συνεργασία είναι για εμάς στρατηγική επιλογή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας.

Πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα διερευνηθεί αν το πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Για να μπορέσει κάποιος να βοηθήσει στην επίλυση ενός ζητήματος πρέπει και οι δύο πλευρές να θέλουν να λυθεί το πρόβλημα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την συμβολή της Σερβίας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την υπομονή που έχει επιδείξει η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η λύση των διαφορών καθίσταται ανέφικτη με την εμμονή σε αλυτρωτικές θέσεις και με εθνικιστική διάθεση. «Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να είναι η επιμονή και η εμμονή σε μία λογική που τα προηγούμενα χρόνια έχει κοστίσει στους λαούς μας», σημείωσε.

Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τον διάλογο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είπε, ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ευρώπη είναι σε δύσκολο σταυροδρόμι, τόνισε, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι το συνολικό συμφέρον της Ευρώπης.

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν στη Σερβία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

 

Και επιχειρηματική αποστολή

Μαζί με την κυβερνητική αποστολή, στο ταξίδι στη Σερβία έχει μεταβεί και πολυμελής ελληνική επιχειρηματική αποστολή, με στόχο τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών οικονομικών ελληνο-σερβικών σχέσεων.

Ειδικότερα, στην αποστολή μετέχουν περί τις 70 εταιρείες από σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως των τροφίμων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των υπηρεσιών, της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κατασκευών, των δομικών υλικών, των υπηρεσιών υγείας, των μεταφορών, του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες), των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφορικής, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, του τουρισμού, της παροχής συμβουλευτικών/νομικών υπηρεσιών, καθώς και των ΜΜΕ.

Το πρόγραμμα της επιχειρηματικής αποστολής περιλαμβάνει επιχειρηματικό συνέδριο (forum), στο οποίο θα παρουσιαστούν οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες στη Σερβία, καθώς και διμερείς συναντήσεις (Β2Β) ανάμεσα σε ελληνικές και σερβικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα απευθύνουν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας και ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ την επιχειρηματική κοινότητα θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος της Ενώσεως Επιμελητηρίων Σερβίας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Σερβία έχει ως εξής:

Τρίτη 31 Ιανουαρίου

10:00-10:15 Επίσημη τελετή υποδοχής στο Μέγαρο της Σερβίας

10:15-10:45 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

10:45-11:45 Διευρυμένες συνομιλίες των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Σερβίας

11:45-12:15 Κοινές δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών

12:15-13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς

13:00-14:00 Επίσημο γεύμα

14:00-14:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς

16:00-17:00 Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην έναρξη των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας

 

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου

10:00-10:45 Συνάντηση με την Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης Μάγια Γκόικοβιτς, στη Σερβική Εθνοσυνέλευση

10:50-11:20 Συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο στο Πατριαρχικό Μέγαρο

11:25-11:35 Κατάθεση στεφάνων από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον αδριάντα του Ρήγα Φεραίου

12:45 Αναχώρηση από τον Διεθνή Αερολιμένα Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα» προς Αθήνα

Όλες οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα Σερβίας (1 ώρα πίσω από την ώρα της Ελλάδας)

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.