Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εγκρίθηκε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητήθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος.

Μαζί ψηφίστηκαν και οι ακόλουθες τροπολογίες:

-Η 1017/133 που α). Καθιερώνει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικών ετών 2016 και μετά την 30η Ιουνίου του αμέσως επόμενου κάθε φορά φορολογικού έτους, β). Τροποποιεί  τον χρόνο υποβολής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Ειδικότερα, μειώνει τον αριθμό των δόσεων από 8 σε 6, η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλεται πλέον με  την υποβολή της δήλωσης, αλλά την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες 5 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επόμενων πέντε μηνών,  γ). Εισάγει διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα στο άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. περί ειδικού καθεστώτος αγροτών (οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01.01.2017 υποβάλλονται έως και 12.05.2017 αντί για 30.01.2017/για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5000 ευρώ από επιδοτήσεις που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο στο έτος 2016), δ). Παρέχει τη δυνατότητα για το έτος 2017 (ίσχυε και για το έτος 2016) της δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα οριζόμενα (και για το έτος 2016) ποσοστά τελών ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση (αντί της καταβολής του ετήσιου ποσού των τελών που κατά κανόνα ισχύει). Την τροπολογία υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών».

-Η 1015/131 που ρυθμίζει εκ νέου θέματα σχετικά με τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. από τη ΔΕΗ Α.Ε. Την τροπολογία υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

-Η 1016/132 που αφορά την ηλεκτρονική διεξαγωγή της πλειοδοτικής δημοπρασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης. Η διάρκεια της δια δημοπρασίας παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία χρόνια (από 5 που ισχύει σήμερα). Την τροπολογία υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΠΟΤΑΜΙ.

- Η  1007/123 που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων, άνω των 15.000 θέσεων, από τους Δήμους στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και επομένως ανοίγει το δρόμο για την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρακάμπτοντας τον διαφωνούντα Δήμαρχο, Άρη Βασιλόπουλο. Την τροπολογία υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.