Ξεκίνησε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».

«Για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου θα πρέπει κάποια στιγμή να πούμε με βεβαιότητα τι ανήκει στην καλλιεργήσιμη γη, τι στο δάσος, τι στους πολίτες και τι στο Κράτος» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστικά αγροτικής πολιτικής. Υπό αυτό το πρίσμα, οι διατάξεις που αφορούν δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν για γεωργική χρήση πριν τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1975 και διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα στοχεύουν να επιλύσουν ζητήματα δεκαετιών και να βάλουν τέλος στην ανασφάλεια του αγροτικού κόσμου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλεται κάποιου είδους χαράτσι στους αγρότες, αφού το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο ¼ της αντικειμενικής τους αξίας.

Το ν/σ προβλέπει ακόμα αναστολή της κύρωσης του δασικού χάρτη μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγοράς ή παραχώρησης χρήσης ώστε να μην αμφισβητηθούν οι αγροτικές ενισχύσεις, δυνατότητα ύπαρξης κατασκευών που εξυπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα σε παραχωρηθείσες εκτάσεις, μη απαίτηση υποβολής οικονομικοτεχνικής μελέτης για τις εκχερσωμένες εκτάσεις μεταξύ 1975 και 2007 που είναι ενταγμένες στο σύστημα ΟΣΔΕ, δυνατότητα χρήσης του αναρτημένου δασικού χάρτη και όχι του κυρωμένου για την έκδοση απόφασης σχετικά με τον δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης.

Με τη σειρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας επισήμανε ότι μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τις περικοπές των συντάξεων που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους θεσμούς στο εξωτερικό, τώρα στέλνει στους αγρότες ένα υποχρεωτικό, διπλό χαράτσι πολλών εκατομμυρίων ευρώ που αδυνατούν να πληρώσουν. «Σας καλούμε να βρούμε μία λύση και κυρίως για αυτούς που χρησιμοποίησαν τα κτήματα τις πέτρινες δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1975» τόνισε.  

Για πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια, η οποία αποτυπώνεται και στο ζήτημα των δασικών χαρτών, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει ότι διαφωνεί με το ΠΑΣΟΚ, ξηλώνει νομοθετικά πλαίσια που έχει ψηφίσει (το ΠΑΣΟΚ) στο παρελθόν, αλλά στην πορεία τα επαναφέρει ως νομοσχέδια δικής του έμπνευσης, πράγμα που συνέβη π.χ. με το τίμημα εξαγοράς των αγροτεμαχίων για γεωργική χρήση (όπου κατάργησε το συμβολικό τίμημα που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος με το υψηλό τίμημα επένδυσης τουριστικού χαρακτήρα, κάνοντας ασύμφορη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους την εξαγορά και σήμερα έρχεται και μειώνει το ποσό αυτό, γυρνώντας στη λογική του προηγούμενου νόμου).

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου που σημείωσε ότι και με αυτό το νομοσχέδιο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού συνεχίζεται η αστική πολιτική στη γη και τη χρήση της. Χαρακτήρισε μάλιστα αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των εκχερσώσεων από το 1975 μέχρι το 2000, χωρίς την άδεια δασικής υπηρεσίας, επισημαίνοντας ότι αυτό  έχει αποτυπωθεί και στην έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. «Αντί να κάνετε διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που μετέτρεψαν δασικές εκτάσεις σε γεωργική γη για βιοποριστικούς λόγους, εσείς τους βάζετε στο ίδιο καζάνι με αυτούς που εκχέρσωσαν για να κερδοσκοπήσουν από την αλλαγή χρήσης, χτίζοντας και πουλώντας. Πώς το κάνετε; Με οριζόντιους αποχαρακτηρισμούς» τόνισε.

Στην περίπτωση του …Ιβάν Σαββίδη που αγόρασε έκταση στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, γνωρίζοντας ότι μπορεί να αξιοποιήσει το  90% αυτής, ενώ τελικά με βάση τους χάρτες άνω το 80% της επιφάνειας της έκτασης εμφανίζεται ως δασικό αναφέρθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης. «Δηλαδή τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Είναι πρόθυμος ένας επιχειρηματίας να επενδύσει, του μεταβιβάζεται κάποια έκταση και στη συνέχεια αλλάζουν όλα τα δεδομένα άρδην; Αυτό αποδεικνύει πόσο ανοχύρωτος είναι ο πολίτης απέναντι σε κάποιες υπηρεσίες» τόνισε.

Στην προχειρότητα του ν/σ αναφέρθηκε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε δικαστικές διαμάχες μεταξύ ιδιωτών και Κράτους με τον δικαστή να είναι αυτός που τελικά θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα. «Αν τυχόν κάποιος ιδιώτης είχε την ατυχία να μπλέξει την ιδιοκτησία του με απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, τότε μάλλον φαίνεται ότι είναι χαμένος από χέρι. Θα χρειαστεί να πληρώσει μία περιουσία σε ειδικούς δασολόγους, σε δικηγόρους, σε παράβολα. Ατέρμονες διαδικασίες, αγωνία, οικονομική εξάντληση…» σημείωσε.

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Γιώργος Αμυράς είπε ότι το ν/σ ανοίγει μία πόρτα για να δοθεί συγχωροχάρτι σε όσους καταπάτησαν δασικές εκτάσεις. Εξέφρασε ακόμα τη διαφωνία του για τη ‘βιοτεχνία’ των ένορκων βεβαιώσεων, την οποία δημιουργεί το άρθρο 2, εντάσσοντάς τες στα αποδεικτικά μέσα κατοχής του ακινήτου που προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. «Το ν/σ δεν είναι μια ομπρέλα για την προστασία των δασών, είναι μια ανάποδη ομπρέλα την οποία θα την βρούμε μπροστά μας» κατέληξε.

Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.