Τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης αλλά και το χρέος βρίσκονται στην ατζέντα του Euro Working Group που πραγματοποιείται σήμερα στη Σλοβενία, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην Ευρώπη, με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση, αναμένονται να μπουν στο τραπέζι του Euro Working Group, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Σε αυτό το Euro Working Group, το οποίο συνεδριάζει εκ του σύνεγγυς (και όχι με τηλεδιάσκεψη όπως συνηθίζεται), την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Όσον αφορά τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση πρόκειται τις αμέσως επόμενες μέρες, μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης 15/6, να έχει διευθετήσει όλα τα θέματα, μέσω υπουργικών αποφάσεων, τροπολογιών και άλλων πράξεων.

Τι ακριβώς απομένει; Να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος του 2017 από την αρχή του 2018 και τον συνυπολογισμό τυχόν ποσών που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.

Ένα άλλο θέμα είναι το πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022 αντί για το 2021 που προβλέπει ο νόμος, η παράταση της επιπλέον φορολόγησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και για το 2018, η γνωμοδότηση για την συνταγματικότητα της περικοπής των συντάξεων με το Σύνταγμα και τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Ελληνικό και άλλα.

Ελέγχεται, επίσης, εάν στα προαπαιτούμενα συμπεριλαμβάνεται η απαίτηση του ΔΝΤ να αλλάξει η διατύπωση στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο ν. 1876/1990 μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μετά τις 20-8-2018. Το ΔΝΤ ζήτησε να μην υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά διεκδικεί μεγαλύτερη δόση από τα 7,4 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά. Το συνολικό ποσό μπορεί να φθάσει τα 10 δισ. ευρώ.

Πάντως, η αρχική εκταμίευση των 7,4 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να γίνει εγκαίρως ώστε να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές υποχρεώσεις της που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Το υπόλοιπο ποσό της δόσης των 7,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1-1,4 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

 

Και το χρέος στην ατζέντα – Η γαλλική πρόταση

Ακόμα, στη σημερινή συνεδρίαση του EWG, αναμένεται να γίνει και μια προπαρασκευαστική – για το επόμενο Eurogroup- συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους, με τοποθετήσεις από το Βερολίνο και άλλους.

Πάντως, έγινε γνωστό ότι χθες, ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ φέρεται να ανέλαβε πρωτοβουλίες σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων στο Παρίσι. Ο κ. Λεμέρ συναντήθηκε με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, αλλά και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αναμένεται να έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Μπρούνο Λεμέρ ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε μέσω twitter, ενώ σημείωσε ότι στο επίκεντρο των επαφών αυτών τέθηκε το επερχόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και η επίτευξη λύσης για το ελληνικό χρέος. Ανέφερε δε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει «κινητοποίηση για μια από κοινού εργασία, για μια λύση για την Ελλάδα».

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πρόταση για το ελληνικό ζήτημα που επεξεργάζεται και ετοιμάζεται να καταθέσει η γαλλική πλευρά θα συνδέει τις παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας μεσο-μακροπρόθεσμα.

 

ΔΝΤ: Τώρα «δίνουμε τα χέρια», αλλά τα λεφτά αργότερα

Σε καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (approval in principle) χωρίς να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, προσανατολίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το «Ταμείο θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να επιτευχθεί τούτο απαιτείται εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος.

Για το λόγο αυτό οι συζητήσεις συνεχίζονται και όπως παραδέχθηκε έχει σημειωθεί πρόοδος. Όμως με δεδομένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος τον Ιούλιο και προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις -όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν- το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει με μία «καταρχήν συμφωνία» όπως είχε συμβεί και με άλλες χώρες στη δεκαετία του 1980.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις η λύση αυτή «διασφαλίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, επομένως αξίζει στον ελληνικό λαό και στις θυσίες που έχει υποστεί». Κατά δεύτερο λόγο η λύση αυτή λειτουργεί ως καταλύτης για να επέλθει η συνολική συμφωνία η οποία προϋποθέτει την ελάφρυνση του χρέους. Τρίτον με τη λύση αυτή αποφεύγονται έκρυθμες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν τον Ιούλιο με δεδομένο τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Με την καταρχήν συμφωνία, όπως εξήγησε ο κ. Ράις μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης από τους Ευρωπαίους δανειστές. Ωστόσο προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά είναι απαραίτητο, όπως επανέλαβε ο ίδιος, να προηγηθεί η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. Μόνο τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει μία τέτοια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου, στο οποίο μάλιστα θα παραστεί και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

 

«Κινητικότητα» στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα

Σειρά δηλώσεων έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες από ευρωπαϊκούς θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες σχετικά με την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κομισιόν στο Παρίσι, τόνισε: «Θα επιθυμούσα πραγματικά να περάσω ένα μήνυμα πολύ σαφές στους δανειστές της Ελλάδας να μην παίζουν με τη φωτιά σε μια εβδομάδα αποφασιστική, στη διάρκεια της οποίας θα συνεδριάσει το Eurogroup με θέμα το χρέος της Ελλάδας».

Κάλεσε ακόμα τα κράτη - μέλη να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αναφορικά με το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα», δήλωσε επίσης σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Eρωτηθείς αν η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας κρίνεται ικανοποιητική, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όπου υπάρχει υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους, όσο και στο διαρθρωτικό σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

Αλλά και ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, του οργάνου που συνεδριάζει σήμερα, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Βίζερ δήλωσε σε αυστριακές εφημερίδες ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα είναι «πάνω από 95%».

Σύμφωνα με τον κ. Βίζερ, το ΔΝΤ θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε εκταμιεύσεις χρημάτων εάν δεν έχει προηγηθεί μια κοινή έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι 9 ευρωβουλευτές από τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, οι οποίοι συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus), προέβησαν σε δήλωση με την οποία απευθύνουν έκκληση στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να σεβαστούν τις αποφάσεις και να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ενισχύοντας παράλληλα και την σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus ) που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι οι εξής:

Δημήτρης Παπαδημούλης (Ελλάδα, Ευρωομάδα της Αριστεράς), Γκιγιόμ Μπαλάς (Γαλλία, Σοσιαλιστές), Έρνεστ Ούρτασουν (Ισπανία, Πράσινοι), Γκεόργκι Πιρίνσκι (Βουλγαρία, Σοσιαλιστές), Σέρζιο Κοφεράτι (Ιταλία, Σοσιαλιστές),Κούρτσιο Μαλτέζε (Ιταλία, Ευρωομάδα της Αριστεράς), Εύα Ζολί (Γαλλία, Πράσινοι), Φλορέν Μαρκελλεζι (Ισπανία, Πράσινοι), Εμμανουέλ Μορέλ (Γαλλία, Σοσιαλιστές).

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.