Δεκτή έγινε, σήμερα το βράδυ, από την Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση  για τις συναφείς μεταξύ τους ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ιωάννη Παπαντωνίου. Ειδικότερα, θα εξεταστεί η ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη, σύμφωνα με το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής, «ναι» είπαν 252 βουλευτές, «όχι» 3 και «παρών» 4. Βρέθηκαν ακόμα 1 λευκό και 8 άκυρα ψηφοδέλτια.

Τη διακομματική συναίνεση για τη σύσταση της Επιτροπής σχολίασε νωρίτερα, κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Μιλάμε για πράξεις ή παραλείψεις που συνέβησαν το 2003. Πόσο έχουμε σήμερα; 2017. Έχουν περάσει, δηλαδή, δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια και μόλις σήμερα καλείται η Βουλή να συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή και μάλιστα όλες οι πτέρυγες της Βουλής λένε ότι θα την υπερψηφίσουν. Με τι άραγε σχετίζεται αυτή η αδιανόητη καθυστέρηση, αφού όλοι συναινούν ότι πρέπει να γίνει προανακριτική, και μάλιστα, όταν μιλάμε για υποθέσεις που ζημίωσαν το δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ; Σχετίζεται με την απροθυμία της Βουλής να διερευνήσει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων σε τέτοιου είδους υποθέσεις; Σχετίζεται μήπως με πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που τόσα χρόνια δεν επρόκοψαν να φέρουν τη δικογραφία στη Βουλή; Σχετίζεται μήπως με κάποιου είδους συνομωσία σιωπής, ομερτά, όπως λένε στην γλώσσα της μαφίας;» ανέφερε.

Την άποψη ότι, μέσω της σύστασης ειδικών κοινοβουλευτικών επιτροπών, τροφοδοτείται η αντίληψη ότι για την εκρηκτική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας βασική ευθύνη φέρουν τα σκάνδαλα και όσοι συμμετείχαν σε αυτά ή τα ανέχθηκαν και όχι οι στρατηγικές επιλογές της κυρίαρχης αστικής τάξης και των συμμαχιών της είχε εκφράσει, αρκετά νωρίτερα, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο πλαίσιο αυτό είχε αναφέρει ότι, παρά την αρνητική εμπειρία από τη λειτουργία και τα αποτελέσματα εξεταστικών επιτροπών κατά το πρόσφατο αλλά και το πιο μακρινό παρελθόν, το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της συγκρότησης της εν λόγω επιτροπής, προκειμένου αφενός να διερευνηθούν διεξοδικά όλες οι υποθέσεις που δημιουργούν τυχόν υποψίες παράνομων δραστηριοτήτων, αφετέρου να αναδειχθεί η ουσία του πολιτικού προβλήματος των εκάστοτε επιλογών που οδηγούν στα πλαίσια αυτού του σάπιου συστήματος στη διαφθορά και στη διαπλοκή.

Κάλεσμα σε όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις και κυρίως στη ΝΔ να στηρίξουν τη συγκεκριμένη πρόταση απηύθυνε, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. «Ελάτε όλοι μαζί, δίπλα και μαζί με την Κυβέρνηση, ως Ελληνίδες κι Έλληνες, και όλα τα κόμματα να κάνουμε αυτό που κάνει ο ιερέας τη Μεγάλη Παρασκευή με τον Επιτάφιο γυρίζοντας στη Σύρο. Να κάνουμε το «άρατε πύλας» από τη διαπλοκή και τη διαφθορά, να προχωρήσουμε όλοι μαζί στο να καθαρίσει το έθνος και όχι να συγκαλύπτετε για μια καρέκλα, κυρία Βούλτεψη, τον κ. Βενιζέλο και να προχωράτε σε συμβάσεις, συμφωνίες που ο στόχος είναι μόνο να σας μοιράσουν ένα κομματάκι εξουσίας. Διότι αυτήν την εξουσία δεν θα σας της δώσει ποτέ ο ελληνικός λαός!»

«Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στην ελληνική ιστορία» τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δηλαδή σε 43 χρόνια δημοκρατίας, έχουν γίνει 41 εξεταστικές και 8 προανακριτικές. «Όμως από τις 50 έρευνες προέκυψαν μόνο 4 παραπομπές. Κι εδώ κάτι δεν πάει καλά: είτε κακώς γίνονται όλες αυτές οι εξεταστικές, είτε δεν τολμά η Βουλή να ολοκληρώσει τη δουλειά της, γίνονται δηλαδή εξεταστικές για τα μάτια του κόσμου» σημείωσε.

Στη συνέχεια, τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, με την υποσημείωση ότι ενδεχομένως τα κίνητρα της Κυβέρνησης να είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός από τα καθημερινά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, «αλλά αυτό δεν σημαίνει για μας ότι η πολιτική και η αντιπολίτευση πρέπει να πάψουν να ασχολούνται με τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται».

Στις προμήθειες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ έπρεπε να υπάρχει παρουσία εισαγγελικού λειτουργού δια κληρώσεως από το σώμα των εισαγγελέων εφετών είπε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι αν είχε γίνει δεκτή η πρότασή του που υπάρχει από το 1990, τώρα δεν θα είχαμε ούτε Τσοχατζόπουλους, ούτε Παπαντωνίου.

«Συνηγορήσαμε ως κόμμα η Ένωση Κεντρώων στη σύσταση της Επιτροπής, αλλά με βαριά καρδιά, διότι θέλαμε η κάθαρση να απλωθεί εις όλους τους τομείς και αυτό ήταν το επιβεβλημένο αν θέλει η Βουλή να έχει καθαρό πρόσωπο απέναντι στους πολίτες και να τους κοιτάζει στα μάτια» σχολίασε, τέλος, αναφορικά με το υπό συζήτηση θέμα.

Απόντες από τη συνεδρίαση ήταν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Φώφη Γεννηματά (σ.σ. η παράταξη υπερψήφισε την πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής «για λόγους αρχής», όπως αναφέρθηκε από βουλευτές του κόμματος και προκειμένου να «χυθεί άπλετο φως από τότε μέχρι σήμερα σε όλες τις πράξεις και παραλείψεις των κυβερνήσεων Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Τσίπρα και να μάθει ο λαός την αλήθεια για την εκτόξευση του χρέους, τα εξοπλιστικά προγράμματα όλων των περιόδων, τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, την εκποίηση και τον ανθελληνισμό των τραπεζών») και ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης που βρισκόταν σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα.

Η Επιτροπή αποφασίστηκε ότι θα έχει 21 μέλη και ότι θα παραδώσει το πόρισμά της σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της. Αύριο θα αποσταλούν οι επιστολές προς τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για να δηλώσουν τους Βουλευτές που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.